Ziua Logo
  Nr. 4287 de vineri, 18 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Rapid a schimbat viteza
-- Taher a adus in Giulesti un antrenor de un milion de euro pe an, Jose Peseiro, dar a lasat sa plece doi jucatori iubiti de fani: Pancu si Sapunaru
Odata cu venirea lui Fathi Taher in Grant, ca principal finantator al echipei, oficialii giulesteni au pus la punct un nou proiect care sa le asigure, in primul rand, castigarea campionatului si, implicit, participarea in Liga Campionilor. Poate paradoxal, pentru a realiza aceste obiective s-au cheltuit patru milioane de euro, pentru a fi adusi sapte jucatori, si s-au incasat 7 milioane de euro, pe doar doi fotbalisti, Despotovic si Sapunaru, restul de sase plecand gratis de la echipa din Grant.
Poate cel mai important transfer al visiniilor este antrenorul care a fost foarte aproape de a castiga titlul de campion al Portugaliei cu Sporting Lisabona, Jose Peseiro. Tehnicianul care se pare ca primeste un milion de euro de la clubul rapidist este primul antrenor cu adevarat important ce ajunge in campionatul Romaniei, alaturi poate de Oleg Protasov. Finalist al Cupei UEFA, tot cu echipa porugheza, Peseiro a pierdut-o si pe aceasta, insa a reusit sa demonstreze ca are calitatile necesare pentru a fi un antrenor bun. Odata cu venirile lui Julio Cesar, fostul coleg al lui Rivaldo de la AEK Atena, Urko Pardo sau Stefan Mardare, Rapid spera sa aiba un lot suficient de valoros pentru a se putea bate si in Liga I, si in Cupa UEFA. Chiar daca George Copos nu se mai ocupa prea mult de afacerile clubului, el detinand acum doar 20% din actiunile Rapidului, noul finantator, Fahti Taher se pare ca a "mostenit" --a lasat sa plece pe Pancu, fara sa se gandesca la echilibrul pe care acesta il aducea in lotul visiniilor, Taher il trateaza si pe Dani Coman ca pe un jucator dispensabil. Pe langa aceste doua cazuri, el i-a dat drumul sa plece si lui Sapunaru, un fotbalist de viitor, care putea juca si fundas dreapta, si central, adica acolo unde era descoperita echipa lui Peseiro. Venirile lui Mardare si Fernandes deocamdata sunt la stadiul de posibile confirmari, in timp ce Sapunaru era deja un titular incontestabil.
Juliano Spadacio -
(mijlocas, 1.500.000 de euro,
Nacional Madeira)
Dupa plecarile lui Romeo Stancu si Emil Dica, Rapidul avea nevoie de un mijlocas care sa poata evolua si pe benzile terenului, dar si in centrul liniei mediane. Brazilian, Spadacio nu e o exceptie de la regula, el avand o tehnica capabila sa-i puna in dificultate pe adversarii directi, dar si sa-i puna in valoare pe colegii sai prin calitatea paselor. La 27 de ani, Juliano are o maturitate care ii confera avantajul acomodarii rapide, el deja impresionand in amicalele Rapidului din acest inceput de sezon.
Ricardo Fernandes -
(fundas, 500.000 de euro, Nacional Madeira)
Portughezul in varsta de 30 de ani a fost adus mai mult pentru a acoperi plecarea lui Leonard, acesta din urma reziliindu-si contractul cu giulestenii dupa ce a plecat de la echipa Mircea Rednic. Un jucator puternic, Fernandes nu a impresionat deocamdata, el fiind destul de greoi si de usor de depasit de atacanti rapizi, lucru care a facut ca Jose Peseiro sa-l doreasca si pe Mardare, fotbalist care a si ajuns in Grant. Fostul jucator al celor de la Nacional pare sa fi fost cumparat mai degraba pentru a juca in partidele in care Rapid va intalni echipe mai slab cotate, dandu-i astfel posibilitatea lui Peseiro de a-si odihni titularii.
Julio Cesar - (mijlocas, liber
de contract, AEK Atena)
Poate cel mai important, cel putin ca nume, din seria de fotbalisti adusi in aceasta vara de Rapid. Jucator ce a evoluat in Liga Campionilor, acolo unde a si inscris impotriva celor de la Milan, Julio Cesar e un brazilian pur, cu o tehnica incantatoare, cu o viziune asupra jocului deosebita, si cu o inventivitate aparte. Insa brazilianul vine si cu toate tarele natiei sale, el fiind un fotbalist comod, care nu face deloc faza defensiva, si care are momente cand dispare din joc. Venirea din postura de jucator liber de contract arata ca grecii nu au tinut neaparat sa-l mai aiba in lot pe Julio Cesar, fapt care ar trebui sa dea de gandit oficialilor giulesteni.
Joao Paulo Andrade -
(fundas, imprumutat, FC Porto)
Odata cu plecarea lui Sapunaru la Porto, Rapid a ramas fara fundas dreapta, iar Peseiro a dorit sa aiba doua variante pentru aceasta zona a terenului. Astfel, el l-a reprofilat pe Maftei, din centrul defensivei, pe partea dreapta si l-a cerut si pe Joao Andrade, un fotbalist care la Porto a jucat si pe postul lui Sapunaru. Portughezul este un jucator decent, insa, daca era mai bun ca Sapunaru, schimbul nu s-ar mai fi produs.
Urko Pardo - (portar, 1.500.000 de euro, Iraklis Salonic)
Jucatorul format la Barcelona, dar care nu a evoluat niciodata pentru prima echipa a catalanilor, jucand numai la Barcelona B, se anunta o concurenta serioasa pentru Dani Coman. Avand un cu totul alt stil decat al romanului, Pardo pare cumparat pentru a face fata in partidele unde atacantii adversi sunt inalti si puternici, el avand peste 1,90 metri, in timp ce Coman este mai degraba un portar de reflexe. Desemnat anul trecut cel mai bun jucator din campionatul Greciei, Urko se anunta un transfer reusit al Rapidului.
Stefan Mardare - (fundas, 500.000 de euro, FC Vaslui)
Dupa plecarea lui Ionut Stancu, trupa giulesteana nu mai avea decat un singur fundas de picior stang in echipa, pe Bozovic, lucru care i-a determinat pe oficialii din Grant sa-l achizitioneze pe fostul vasluian. Mardare pare capabil sa se impuna drept titular in trupa lui Peseiro, beneficiind de forta si de viteza necesare pentru a putea face fata concurentei lui Maftei, M. Con�stantin sau Fernandes, plus ca este un jucator de baza in nationala de tineret.
Claudio Mejolaro - (atacant, imprumutat, FC Porto)
Incapabil sa se acomodeze la echipa care l-a cumparat de la Gremio, adica Porto, brazilianul a fost imprumutat in ultimii cinci ani la cinci echipe diferite, Rapid fiind cea de a sasea. Exploziv, Mejolaro are un mare defect serios pentru un atacant, nu marcheaza, inscriindu-se in aceeasi categorie ca si Boya. Cele sapte goluri din sezonul trecut, pentru Vitoria, sunt cele mai multe mar�cate intr-un sezon de capriciosul brazilian.
Cristian MUNTEANU 
A r h i v a
  Mutu: "Vreau sa raman"    
  Antrenori de voodoo    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Dinamo chemata din nou la Tribunal    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul lui Bush zgaltaie lumea (4712 afisari)
 Oprescu la razboi (2587 afisari)
 Divortata la zece ani (2030 afisari)
 Cu banii inainte (944 afisari)
 Iertarea lui Corneanu (900 afisari)
 "Unchesul" de 65 de ani a facut sex, contra cost, cu doua surori de 12 si 14 ani (2605 afisari)
 Crocodil doborat de o un leopard de doua ori... mai firav (FOTO) (2400 afisari)
  Rusia va ceda teritorii Chinei (1993 afisari)
 Sarcina de serviciu pentru o secretara din Sibiu : Masaj erotic pentru sefi (1932 afisari)
 Reactia unui proxenet, alungat de Politie: "Vino mandro pe faleza / Sa vezi cum ne-o luam in freza" (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01155 sec.