Ziua Logo
  Nr. 4281 de vineri, 11 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
CNSAS ia 22.000 de dosare de la MIRA
-- Seful Colegiului a primit un "vot" de incredere din partea colegilor
Reprezentantii Colegiului CNSAS ne-au declarat ieri ca au rezolvat problema protocolului cu MIRA si ca vor cere din arhiva acestora documentele predate de-a lungul timpului de catre Securitate Ministerului de Interne. Mai mult, ei s-au declarat gata sa-i ajute pe acestia sa isi inventarieze propria arhiva, pentru a putea preda mai rapid documentele de interes pentru CNSAS. Dupa ultimele probleme aparute in curtea Colegiului, surse din institutie ne-au declarat ca Csendes a primit un "vot" de incredere din partea colegilor, care au sustinut ca nu este cazul sa se organizeze alegeri pentru un nou presedinte. Tot ieri, Colegiul a lansat "Caietele CNSAS" in cadrul expozitiei privind incalcarile dreptului omului in regimul comunist.
Presedintele Colegiului Ladislau Csendes ne-a declarat ca doreste sa vorbeasca cu ministrul Cristian David pentru transferul a peste 14.000 de dosare pe care fosta Securitate si SRI le-au predat catre Interne. "Avem doua liste: una cu 13.450 de nume si alta cu 8.271 pe care fosta Securitate le-a dat celor de la ministerul de interne inainte de 1989. In plus, mai exista 256 de dosare transferate intre cele doua institutii dupa Revolutie. Vrem sa primim aceste documente si protocolul care a stat la baza predarii lor", a adaugat Csendes. El considera ca aceasta a devenit prioritatea zero a institutiei pe care o conduce. Presedintele CNSAS sustine ca daca problemele cu cei de la Minister nu se vor rezolva amiabil, ultima cale o reprezinta ridicarea problemei in CSAT. "Exista o decizie a CSAT din 2006 care spune clar ca toti detinatorii de arhiva trebuie sa o predea catre CNSAS. Daca cei de la Ministerul de Interne nu vor tine cont de ea, ne putem adresa CSAT pentru rezolvarea problemei. Sper insa ca totul sa fie solutionat pe cale amiabila", a precizat presedintele Colegiului.
"Ni se canta prohodul"
Reprezentantii Colegiului au dorit ieri sa transmita prin expozitia dedicata prezentarii diferitelor practici de filaj ale fostei Securitati si un mesaj de unitate in cadrul institutiei. "CNSAS este unit in ciuda ultimelor probleme", a sustinut Ladislau Csendes. "De sase luni ni se canta prohodul, iar oamenii de la Curtea Constitutionala au emis acea decizie influentati de partidele politice si de cei care se temeau ca vor fi gasiti in dosarele noastre. Suntem intr-o confruntare morala cu Justitia. Este important ce decizie va da stimabila Justitie in cazul Rodicai Stanoiu", a completat Constantin Ticu Dumitrescu. Surse din Colegiu ne-au declarat ca Florin Chiritescu ar fi negat faptul ca ar fi cerut schimbarea presedintelui CNSAS. "Colegiul a constatat ca atmosfera de lucru este foarte buna, Ordonanta Guvernului nu obliga institutia sa procedeze la noi alegeri, iar actualul presedinte a gestionat eficient pana in prezent activitatea si are mai multe realizari in mandatul sau", se arata intr-un comunicat al CNSAS, ce s-a dorit un raspuns la ancheta ZIUA privind Protocolul cu MIRA.
Musca vrea sa fie reabilitata
Mona Musca a cerut ieri Curtii de Apel Bucuresti revizuirea hotararii judecatoresti prin care a fost declarata colaborator al fostei Securitati, cazul urmand sa ajunga la Sectia a III-a civila astazi. CNSAS a decis in septembrie 2006 ca Musca a facut politie politica, pe numele sau gasindu-se mai multe note informative. Ea a demisionat din Parlament dupa ce Curtea de Apel a respins contestatia la decizia Colegiului. Noul proces intre fostul deputat liberal si CNSAS se va relua dupa ce Curtea Constitutionala a decis la inceputul acestui an, ca legea de functionare si organizare a institutiei era neconstitutionala. Demersul Monei Musca vine pe fondul zvonurilor conform carora fostul deputat intentioneaza sa candideze din nou pentru un mandat de parlamentar. (C.A.)
Cristian ANDREI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Au ramas fara hartie igienica?   de G.B.
ticu Dumitrescu....   de Brutus
A r h i v a
  Oferta PSD-PC    4 comentarii
  Guvernul lui Berceanu    
  Scandal in CJ Buzau    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Preinfarct la Primarie (3317 afisari)
 Pretul petrolului s-ar putea prabusi (2516 afisari)
 Michael Jackson a ajuns in scaunul cu rotile (2178 afisari)
 Dublu atac (1981 afisari)
 Abramovici are cea mai scumpa casa (1638 afisari)
 Jurnalistii romani rapiti in Irak puteau sa evadeze dar nu au vrut (2127 afisari)
 Rusii anunta ca scot pe piata un nou tanc (1945 afisari)
 Oprescu a reziliat contractul cu Dalli, firma ce se ocupa de parcarile din Capitala  (1773 afisari)
 Indonezianul care a ucis 42 de femei prin magie neagra a fost executat (1755 afisari)
 UPDATE Primele in Primaria Capitalei se dau "prin favoruri sexuale" (1510 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.