Ziua Logo
  Nr. 4281 de vineri, 11 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Taxe ilegale pe informatii publice
Foto: MEDIAFAX
Agentia pentru Strategii Guvernamentale a monito�rizat modul in care, timp de sapte ani, s-au aplicat prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul ac�ces la informatiile de interes public. Potrivit acestui act normativ, orice persoana poate solicita informatii de interes public in scris, termenul de asteptare fiind de maxim o luna de zile. Unele dintre institutii si autoritati publice au stabilit insa, in mod absolut nejustificat si ilegal, tarife enorme pentru copierea documentelor solicitate de cetateni, cu scopul ca acestia sa renunte la demersul lor. Mai grav este ca accesul la informatiile de interes public este stabilit prin lege ca fiind gratuit.
Unele consilii locale au stabilit, prin hotarari ilegale, tarife menite sa descurajeze cetateanul care doreste sa aiba acces la informatii publice. La Targu Frumos, spre exemplu, alesii comunitatii au stabilit ca, pentru fiecare copie de dimensiuni A4, trebuie sa se plateasca 2,5 lei. La fel, consilierii locali din Scornicesti si Dragasani, ceva mai lacomi, percep 5 lei pe coala de hartie. Situatia atinge apogeul la Consiliul Local si Primaria din Caracal unde se pretinde suma de 22 de lei pentru o simpla copie xerox. Agentia pentru Strategii Guvernamentale a ajuns la concluzia ca, din moment ce inregistreaza profituri substantiale din aceasta activitate, unele institutii si autoritati publice s-au transformat in societati comerciale. Cazurile prezentate mai suis incalca articolul 18 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001, care prevede ca accesul la informatiile de interes public este gratuit.
Curiozitatea costa
Pe de alta parte, din moment ce obtinerea de informatii are tarife variabile in functie de cat au avut consilierii sau sefii institutiilor chef sa stabileasca, avem de-a face si cu o discriminare a populatiei. In urma mai multor proteste primite de la organizatii neguvernamentale, ASG a scos in dezbatere publica acest subiect. In principal, se preconizeaza "impunerea unor tarife maximale in limita carora institutiile si autoritatile publice isi pot fixa propriile tarife, pentru serviciile de copiere a documentelor solicitate in baza Legii nr. 544/2001". Tarifele nu vor putea fi mai mari decat costurile reale de operare, impunerea urmand a fi adoptata printr-o Ordonanta de Guvern, cu obligarea entitatilor vizate de a se conforma pana la data de 31.12.2008. Numai ca, mai intai, vor trebui modificate si Normele Metodologice, stipulandu-se faptul ca populatia trebuie sa scoata bani din buzunar, daca vrea sa obtina anumite informatii de interes public. Ceea ce se constituie intr-un element descurajator la adresa transparentei actului administrativ si de guvernare.
Dan COSTE 
 Afisari: 266  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
........   de lucica
A r h i v a
  CSM da cu Pietroi in procuror    2 comentarii
  DNA scurge informatii din dosare    
  10.000 euro carnetul pentru analfabeti    3 comentarii
  Avocat pentru profesoara din Zalau    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Preinfarct la Primarie (3317 afisari)
 Pretul petrolului s-ar putea prabusi (2516 afisari)
 Michael Jackson a ajuns in scaunul cu rotile (2178 afisari)
 Dublu atac (1981 afisari)
 Abramovici are cea mai scumpa casa (1638 afisari)
 Jurnalistii romani rapiti in Irak puteau sa evadeze dar nu au vrut (2127 afisari)
 Rusii anunta ca scot pe piata un nou tanc (1945 afisari)
 Oprescu a reziliat contractul cu Dalli, firma ce se ocupa de parcarile din Capitala  (1773 afisari)
 Indonezianul care a ucis 42 de femei prin magie neagra a fost executat (1755 afisari)
 UPDATE Primele in Primaria Capitalei se dau "prin favoruri sexuale" (1510 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00930 sec.