Ziua Logo
  Nr. 4281 de vineri, 11 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Doctorow, Updike si Oana Roman
SAptAmAna trecutA intrase in colimatorul nostru de cititor de romane americane Mioara Mantale. Pana sa deslusim amorurile si amokurile de plaja ale fostei prefecturese de Bucuresti, iata ca apare pe firmamentul epic al acestor ultime zile Oana Roman. Alta vedeta mondena a deceniului, mai citita la Bucuresti decat prozatorii americani cu care ne tot ostenim, si aflam, ca stire de ultima ora, ca s-a despartit de stripper-ul Pasarin si are un alt iubit, mai june ca varsta, dar tandru si manierat, conform surselor, si place si mamei Mioara. Printre stirile cu fraudarea bacalaureatului si atacurile catilinare ale presedintelui Basescu la adresa Justitiei romane, mica drama a tinerei fete a fostului prim-ministru ar putea emotiona sentimentalul nostru public.
Frumos subiect de story amo�ros, cu putin staif scottfitz�geraldian ar iesi ceva si cu Snagov si Heritage, nu doar cu Long Island si Ritz. Ramasesem dator cu cateva impresii de lectura despre un prozator mai putin cunoscut la noi, chiar daca frecventat de anglisti si specialistii in postmodernismul american. E.L.Doctorow, un important prozator contemporan american - leat cu Buzura si Breban, ca sa-l incadram cumva printre noi si ai nostri -, este prezent iarasi in librarii cu "Cartea lui Daniel" (Editura Leda, 2008), dupa ce deja faimoasele "Ragtime" si "Billy Bathgate" au aparut la aceeasi editura, intr-o binevenita serie de autor. "Cartea lui Daniel" l-a facut cunoscut pe Doctorow in Statele Unite si prin subiectul extrem de incitant pentru americani - destinul sotilor Rosenberg, condamnati si executati in anii '50 ca ar fi facut spionaj in favoarea URSS si ar fi livrat secrete nucleare marii puteri comuniste adverse.
Un roman despre adevar si destinul oamenilor, dar si despre dedesubturile si avatarurile politicii. Evreu rus la obarsie, Doctorow stie bine ce inseamna sa infrunti minciuna si cliseele, stereotipurile si ura interetnica. Un roman extrem de bine articulat si cu multe subintelesuri valabile si pentru lumea in care traim. Un alt clasic american, John Updike, este si el prezent in actualitate, dupa "Teroristul", in colectia "Raftul Denisei" apare romanul "Fugi, Rabbit" (Humanitas, 2008). Primul dintr-o tetralogie - inceputa in 1960 si terminata dupa 30 de ani - si care l-a impus pe Updike ca unul dintre prozatorii de marca ai ultimelor decenii. Avem o radiografie a lumii amricane prin saga unui june fost jucator de baschet, care incearca sa-si gaseasca un drum prin viata. Cu toate cele, bune si rele. Se pare ca nu este usor, nici in America. Nici pe la noi.
Bedros HORASANGIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ragtime   de mirapo
A r h i v a
  Acasa la Steinhardt    18 comentarii
  Scrisori din Grecia (III)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Preinfarct la Primarie (3317 afisari)
 Pretul petrolului s-ar putea prabusi (2516 afisari)
 Michael Jackson a ajuns in scaunul cu rotile (2178 afisari)
 Dublu atac (1981 afisari)
 Abramovici are cea mai scumpa casa (1638 afisari)
 Jurnalistii romani rapiti in Irak puteau sa evadeze dar nu au vrut (2127 afisari)
 Rusii anunta ca scot pe piata un nou tanc (1945 afisari)
 Oprescu a reziliat contractul cu Dalli, firma ce se ocupa de parcarile din Capitala  (1773 afisari)
 Indonezianul care a ucis 42 de femei prin magie neagra a fost executat (1755 afisari)
 UPDATE Primele in Primaria Capitalei se dau "prin favoruri sexuale" (1510 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00795 sec.