Ziua Logo
  Nr. 4278 de marti, 8 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sfaraiala Astoria
-- Hotelul CFR de langa Gara de Nord a fost vandut la o licitatie cu o singura firma contra a 2,5 milioane de euro * Cladirea si terenul care valoreaza 20 de milioane de euro au fost executate silit de casa de avocatura "Sfaraiala si Asociatii"
Alexandra Mihale - Ziua foto
CFR este o vaca de muls, inclusiv prin executarile silite. Cea mai recenta executare este vanzarea Hotelului Astoria din Bucuresti, aflat in proprietatea Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA. Directoarea societatii, Luminita Gliga - care face parte din clanul politic al liberalilor din Alba, fiind nepoata ministrului Theodor Atanasiu de la AVAS - a lasat sa fie instrainata din patrimoniul societatii de stat o cladire de 20 de milioane de euro contra unui pret de 2,5 milioane de euro. Licitatia a fost organizata la cererea firmei de avocatura "Sfaraiala si Asociatii", careia SFT CFR nu i-a achitat o datorie de doar 198.000 de lei. Hotelul Astoria nu e un caz singular in ograda SFT CFR, Complexul Astoria Snagov care are in patrimoniu zeci de hectare pe malul lacului risca sa aiba aceiasi soarta. Conform declaratiilor sindicalistilor, directoarea Gliga este vinovata de instrainarea activelor societatii. Inainte de Gliga, la conducerea SFT CFR s-a aflat Monica Barbuletiu, sotia senatorului PNL Barbuletiu.
Complexul Astoria Snagov ar putea fi vandut sub pretul pietei, la fel ca si Hotelul Astoria din Capitala pierdut de Societatea Feroviara de Turism in urma unei executari silite pentru plata unor datorii infime, a declarat, ieri, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulica Mantescu. "Atragem atentia Guvernului asupra modului dubios in care se incearca noi forme de privatizare in Romania. Am constatat ca active importante sunt privatizate pe sume derizorii prin nerespectarea procedurilor, pe o datorie nesemnificativa fata de activ si faptul ca nu sunt folosite alte active mai mici", a spus presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. Sindicalistii au aratat ieri ca vanzarea hotelului Hotelului Astoria din Capitala ar fi putut fi impiedicata, insa conducerea societatii n-a facut nimic in acest sens. In iunie, hotelul a fost scos la licitatie pentru o datorie de 198.000 de lei, acumulata in urma unor facturi neachitate, in baza a doua contracte de asistenta juridica incheiate cu Societatea Profesionala de Avocati "Sfaraiala si Asociatii". Valoarea celor doua contracte incheiate in august 2007 a fost de 3000, respectiv 3500 de euro lunar. Pe parcursul derularii contractului cu firma de avocatura directorul SFT, Luminita Gliga, a aprobat rapoartele de activitate ale firmei, iar facturile primite le-a dat ca bune de plata insa nu au mai fost niciodata platite, ne-a mai explicat Mantescu.
Directoarea Gliga a pus umarul
In urma actiunii de executare silita demarate de Societatea "Sfaraiala si Asociatii", cladirea a fost vanduta prin licitatie catre SC Orhideea Gardens SRL pentru suma de 2,5 milioane euro. Potrivit sindicalistilor, valoarea respectivului activ ar fi de cel putin 20 de milioane de euro. Mantescu a declarat ca directorul acestei societati, Luminita Gliga, ar fi putut stopa aceasta actiune de executare silita prin plata datoriilor catre societatea de avocatura sau prin plata unei cautiuni. "Exista posibilitatea, pe timpul executarii silite, sa constate executarea si sa plateasca o cautiune in valoare de 10% din datorie, adica 19.000 de lei. Nu au facut-o si, mai mult, au achitat in trei transe o parte din datorie, dar, in mod gresit, nu au urmarit sa achite datoria direct catre executor, cum prevede Codul de procedura civila, ci a achitat in contul creditorului, fara a instiinta executorul", a declarat presedintele FML. Printre neregulile constatate de sindicalisti se numara si faptul ca in perioada in care s-a facut executarea silita, conturile societatii erau blocate de catre ANAF, dar conducerea societatii "si-a permis sa cumpere in data de 24 ianuarie doua autoturisme VW, iar in februarie un Audi A8". Mantescu ne-a mai spus ca in afara datoriilor pentru care s-a scos la vanzare Hotelul Astoria, SFT mai are acum datorii in valoare de 300.000 de lei fata Societatea "Sfaraiala si Asociatii" cu care s-a reziliat contractul de asistenta juridica abia in 22 iunie 2008. "Exista posibilitatea ca din banii obtinuti in urma vanzarii hotelului Astoria sa fie retinuti si cei 300.000 de lei datorati societatii de Avocatura <<Sfaraiala si Asociatii>> sau acestia pot deschide un nou proces de executare silita a SFT - CFR SA", ne-a mai explicat Mantescu.
Licitatie cu un singur participant
Potrivit lui Hossu, in cazul Hotelului Astoria nu a existat nici un anunt public legat de aceasta vanzare si a existat un singur ofertant care s-a prezentat la executarea silita. Mai mult, prin pierderea hotelului, Societatea Feroviara de Turism a reusit sa-si piarda si sediul, acesta fiind in incinta Hotelului Astoria.
"O sa sesizam DNA. Totul s-a facut intr-o forma mascata, in care anunturile de licitatie nu au fost facute publice, sindicatul constatand acest lucru dupa ce s-a parafat toata executarea. Speram ca acest semnal public sa serveasca pentru a opri alte situatii similare, avand ca exemplu Complexul Astoria din Snagov care se afla intr-o procedura asemanatoare", a precizat Bogdan Hossu. Intr-un raport realizat de Corpul de control al Ministerului Trans�porturilor in 16 iunie 2008 se mentioneaza lipsa de informare corecta si sistematica a membrilor Consiliului de Administratie SFT - CFR SA asupra situatiei si lipsa de masuri pentru a impiedica executarea silita si vanzarea imobilului, sustine Cartel Alfa. Potrivit raportului, directorul Societatii Feroviare de Turism nu a facut demersurile necesare si nu a uzat de toate drepturile legale pentru a impiedica pierderea activului .
Sechestrul Finantelor Publice
Hotelul Astoria a fost pus sub sechestru de catre Administratia Financiara Sector 1, desi hotelul fusese deja adjudecat la licitatia organizata de executorul judecatoresc. Motivul punerii sub sechestru este neplata datoriilor la bugetul statului, cu toate ca Administratia Financiara putea sa-si ia banii cuveniti din contul executorului.
In procesul verbal de sechestru Administatia Financiara si SFT CFR SA, proprietarul hotelului, au trecut valoarea de 40 miliarde lei vechi, desi Astoria a fost vanduta cu 90 miliarde lei, suma considerata derizorie fata de valoarea reala. Complexul Astoria de la Snagov, alta proprietate SFT CFR, va fi pus sub sechestru de catre Administratia Finantelor Publice Ilfov tot neplata datoriilor la bugetul local. Pe vremea cand directorul CFR SA era faimosul Necolaiciuc, urmarit international, la Complexul Snagov s-au facut investitii supraevaluate, de milioane de euro. Din aceasta cauza, SFT CFR SA a fost nevoita sa plateasca sume exorbitante ca impozit pe proprietate catre primaria locala, valoarea de impozitare a cladirii fiind incarcata de investitiile lui Necolaiciuc. De exemplu, imprejmuirea a patru terenuri de tenis de la Snagov a fost evaluata la 16 miliarde lei, iar piscina la 60 miliarde lei. Potrivit surselor noastre, executorul Dobra Ofelia Camelia a convocat SFT CFR SA pe data de 9 iulie la ora 11.00, in vederea evaluarii pentru executarea silita in dosarul 137/2008.
CFR s-a autosabotat
SFT CFR SA a mai facut o manevra care va pagubi cu milioane de euro societatea. In afara de faptul ca a reziliat contractul de asistenta cu Sfaraiala si asociatii, a facut in paralel si actiune pentru constatarea nulitatii absolute a contractului cu avocatii.
Problema este ca acest contract era si mandatul avocatilor cu care erau imputerniciti sa se prezinte in instanta in numele clientului. Ca urmare, sentintele obtinute in instanta in favoarea societatii ar putea fi anulate. De exemplu, datoriile societatilor SFT CFR, desprinsa din CFR SA catre o societate brasoveana Tunele SA au fost hotarate ca urmare a unui proces de la Ploiesti. Sfaraiala a obtinut anularea executarii silite prin care Tunele SA obtinuse dreptul de a executa silit 400 vagoane. Din moment ce SFT CFR SA a anulat mandatul propriilor aparatori, rezulta ca sentinta de la Ploiesti, favorabila SFT CFR, nu mai este valabila, din cauza ca mandatul aparatorilor a fost lovit de nulitate absoluta, iar Tunele SA va ramane cu vagoanele. De asemenea, fostii avocati ai societatii au depus plangere penala impotriva unui executor judecatoresc din Galati care a executat SFT CFR desi societatea nu figura pe titlul executor. De altfel, la Galati s-au petrecut si alte lucruri dubioase. De exemplu, la Galati, executorul judecatoresc s-a prezentat impreuna cu reprezentanta Tunele SA care avea procura de la aceasta societate si au luat mai multe vagoane ca urmare a hotararii de executare silita de la Ploiesti. Peste putin timp, reprezentantii Tunele SA au revendicat cu nonsalanta aceleasi vagoane de la Galati, pe motiv ca fosta lor reprezentanta ar fi falsificat procura, a luat vagoanele si a disparut fara urma. Parchetul a dat solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP), dar Curtea de Apel a desfiintat decizia Parchetului. Rezulta ca SFT CFR si-a sabotat propriile interese.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Avetzi putzintica rabdare !   de Nicu Pruna
"Sfaraiala si Asociatii" sunt buni de puscarie, ca si conducerea jotelului CFR   de Socrate
Furtul   de Mona G.
Guvernul Tariceanu - un Guvern al Crimei Organizate de Partidele Reunite ale Gainarilor, Hotilor si    de Omul cu Picioare foarte Paroase
Complexul Astoria din Snagov    de paraipan
se vor sfarsi vreodata?   de dorumare
A r h i v a
  Bac masluit    3 comentarii
  Cartita invrajbeste CNSAS    11 comentarii
  Basescu da de pamant Justitia    11 comentarii
  Isteria terorismului in Marea Britanie    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa inscriptie despre Mesia-Iisus (2946 afisari)
 Cartita invrajbeste CNSAS (1762 afisari)
 Isus intre... fundamentalisti (1590 afisari)
 Sfaraiala Astoria (1525 afisari)
 Oprescu face ochi dulci PD-L (1403 afisari)
 Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta (2757 afisari)
 Fosta sotie a lui Sylvester Stallone, Brigitte Neilsen, isi opereaza sanii in direct de dragul audientei tv (2475 afisari)
 O romanca se iubeste, de doi ani, cu antrenorul lui AC Millan, Carlo Ancelotti (2438 afisari)
 Pentagonul se doteaza cu "arma telepatica" pentru dispersarea manifestatiilor  (2012 afisari)
 Nudul unei fetite de sase ani, de pe coperta unei reviste de arta, infurie autoritatile australiene (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01414 sec.