Ziua Logo
  Nr. 4278 de marti, 8 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Petrol contra scut
-- La reuniunea G8 din Japonia presedintele rus Dmitri Medvedev a facut cunostinta cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, abordand problema parteneriatului UE - Rusia
Summitul G8, al celor mai puternic industrializate opt state din lume, a inceput ieri la Tokayo, pe insula Hokkaido, in Japonia. Scumpirea petrolului, criza alimentara, incalzirea climatica si dosarul nuclear nord-coreean domina agenda reuniunii la care presedintele american George W Bush participa pentru ultima data ca lider al SUA, iar omologul sau rus, Dmitri Medvedev, spune pentru prima oara "prezent". Pentru comentatori, liderii "clubului" celor mai puternice state din lume, in frunte cu Bush, nu sunt prea populari pe plan intern, bucurandu-se de o credibilitate foarte redusa. Japonia a decis sa invite in acest an si reprezentanti ai Chinei, Coreei de Sud, Indoneziei, Indiei si Braziliei, state ale caror economii se afla in ascensiune. Ca de fiecare data la summiturile G8, si acum reuniunea din Japonia a fost intampinata de proteste anti-mondializare.
Discutiile de la acest summit se anunta destul de dificile, fara prea multe decizii spectaculoase, desi subiectele aflate pe masa liderilor G8 sunt extrem de delicate. Deocamdata, se stie ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va propune statelor membre UE crearea unui fond de un miliard de euro pentru sprijinirea sectorului agricol in statele in curs de dezvoltare. Anul trecut, summitul G8 desfasurat in Germania se incheia cu declaratia optimista conform careia "economia mondiala merge bine", pentru ca intre timp lucrurile sa se inrautateasca. Statele Unite se afla in pragul recesiunii, pretul barilului de petrol s-a dublat, iar costurile alimentelor au luat-o razna peste tot in lume. Invitarea, in acest an, a Chinei, Indiei si Braziliei i-a determinat pe analisti sa ironizeze titulatura reuniunii, care, in opinia lor, ar putea sa isi schimbe numele in summitul G9 sau chiar G12. In plus, liderii prezenti la summit au pe plan intern probleme destul de serioase. Daca presedintele Bush isi incheie mandatul cu ceea ce multi nu se tem sa numeasca "un esec", premierul italian Silvio Berlusconi, aflat la inceput de mandat, pare urmarit pana si in Japonia de polemica pe marginea hartuirii telefonice a femeilor ministru din cabinetul sau, iar presedintele francez Nicolas Sarkozy este acuzat ca, de la venirea la Elysee, a reusit doar cucerirea Carlei Bruni.
Botezul lui Medvedev
Presedintele rus Dmitri Medvedev a avut ieri o intrevedere de 50 de minute cu omologul sau american, timp in care, din nou, au rabufnit divergentele de opinii in privinta scutului antiracheta si a extinderii NATO. Medvedev, care continua politica inflexibila a lui Vladimir Putin in privinta proiectului american din Europa, a calificat drept inacceptabila amplasarea elemen�telor scutului antiracheta in Lituania, in apropiere de enclava rusa Kaliningrad. Analistii considera ca Rusia ar putea da Ok-ul ca Gazprom sa intre pe piata europeana a petrolului daca SUA nu vor mai insista pe ideea amplasarii scutului antiracheta in Europa. Intrebat despre relatiile sale cu noul presedinte rus, liderul de la Casa Alba a apreciat insa ca Medvedev este "un tip inteligent", care "cand spune ceva, chiar gandeste acel lucru". Presedintele rus a facut cunostinta si cu Nicolas Sarkozy, cei doi exprimandu-si speranta ca discutiile dintre Rusia si UE vor avea ca rezultat rapid un acord de parteneriat. Presedintele francez a fost tinta criticilor pentru ca, desi in timpul campaniei electorale a avut o atitudine ferma fata de Moscova, dupa venirea la Elysee si-a indulcit tonul. O alta intalnire asteptata a fost cea a lui Medvedev cu premierul britanic Gordon Brown, in contextul relatiilor extrem de tensionate dintre Moscova si Londra, dupa asasinarea, in 2006, a ex-spionului rus Alexandr Litvinenko. In paralel, ieri, cunoscutii militanti rusi pentru drepturile omului - disidentul sovietic Vladimir Bukovski si Elena Bonner, vaduva celebrului savant atomist Andrei Saharov, au facut apel catre candidatii la alegerile prezidentiale din SUA - democratul Barack Obama si republicanul John McCain - sa faca eforturi pentru excluderea Rusiei din G8. (L.P)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mache, dar SUA de ce s-au temut cand prin 14 oct. 1962, Hrusciov si-a dorit    de Evreu-rus
Nu inteleg...   de Mache
A r h i v a
  Bucurestiul si Chisinaul au fugit de Tratat    
  Mortii Hezbollah deshumati    11 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Misterioasa inscriptie despre Mesia-Iisus (2946 afisari)
 Cartita invrajbeste CNSAS (1762 afisari)
 Isus intre... fundamentalisti (1590 afisari)
 Sfaraiala Astoria (1525 afisari)
 Oprescu face ochi dulci PD-L (1403 afisari)
 Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta (2757 afisari)
 Fosta sotie a lui Sylvester Stallone, Brigitte Neilsen, isi opereaza sanii in direct de dragul audientei tv (2475 afisari)
 O romanca se iubeste, de doi ani, cu antrenorul lui AC Millan, Carlo Ancelotti (2438 afisari)
 Pentagonul se doteaza cu "arma telepatica" pentru dispersarea manifestatiilor  (2012 afisari)
 Nudul unei fetite de sase ani, de pe coperta unei reviste de arta, infurie autoritatile australiene (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.