O sugestie pentru zilele calde de vara - o reteta usoara, care se face foarte repede, fara mare bataie de cap, eleganta si rafinata prin simplitate. O mancare ce aminteste de vara si zilele frumoase de concediu petrecute la malul marii.
Crevetii trebuie sa fie din cei mai maricei, decorticati si congelati... inca nu am incredere sa cumpar creveti proaspeti de la magazin, de aceea ii prefer pe cei congelati. O punga de 500g este suficienta pentru 2 persoane, lasati la decongelat intr-un strecurator, ca sa se scurga toata apa. Ii stergem apoi bine cu un servetel de bucatarie.
Crevetii merg de minune cu un sos usor:
- o ceasca de ulei de masline extravirgin, preferabil unul cu aroma robusta - din Creta, de exemplu
- 3 catei de usturoi maruntiti si apoi striviti cu lama cutitului pana obtinem o crema
- 2-3 linguri cu zeama de la-maie / lime
- putina sare
Cea mai buna solutie pentru un sos perfect este un mojar in care strivim cateii de usturoi cu putina sare, dupa care adaugam uleiul de masline si zeama de lamaie si amestecam pana obtinem un sos ceva mai gros. Marinam crevetii in sos timp de 15 - 20 de minute, dupa care ii prajim in tigaie cate 3 - 4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii. La nevoie, stropim cu putin sos. Cand crevetii sunt gata, ii servim pe un platou si turnam peste ei sosul ramas.
Amatorii de picant pot presara cativa fulgi de peperoncino sau piper proaspat macinat. Eu refuz orice fel de garnitura si prefer, in schimb, cateva felii de paine alba (bagheta) prajita si frecata apoi cu usturoi si stropita cu un firicel de ulei extravirgin. Spuneam mai sus ca recomand un ulei robust, intens, cu un retrogust usor amarui - piperat, pentru ca se potriveste minunat cu crevetii.
Terra Romana - perfect
pentru crevetii mediteraneeni
Roze Terra Romana 2006, avand la origine doua soiuri rosii foarte cunoscute - Merlot si Cabernet Sauvignon - se dovedeste o alegere perfecta alaturi de creveti, datorita structurii sale complexe, care sustine gustul plin al acestei retete.
Aromele elegante ale vinului - cu tente florale usor condimentate si accente minerale - fac ca dupa fiecare inghititura de vin sa mai vrei una de mancare si invers. A se consuma bine racit!