Ziua Logo
  Nr. 4275 de vineri, 4 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin si Medvedev refac URSS
-- Pe fondul impunerii unui sistem bicefal Putin-Medvedev pe scena politica rusa, presedintele Dmitri Medvedev a declarat ca Federatia Rusa are nevoie de un sistem prezidential puternic pentru a evita "moartea statului"
Declaratiile belicoase ale liderului moscovit vin pe fondul turneului diplomatic pe care il intreprinde in regiunea caspica si a inaugurarii saptamana viitoare in Japonia a summitului G8.
Noul locatar de la Kremlin a declarat ieri ca Rusia are nevoie de un sistem prezidential puternic, declarand, intr-un interviu acordat reprezentantilor presei din statele G8 ca "desi respect foarte mult democratia parlamentara, cred ca un sistem de acest gen in Rusia ar insemna moartea Rusiei ca stat". "Rusia trebuie sa ramana o republica prezidentiala in urmatoarele zeci, chiar sute de ani, daca vrea sa ramana unita", a adaugat Medvedev, pe fondul declansarii unei reforme constitutionale substantiale care va limita prerogativele presedintilor republicilor autonome din Federatia Rusa. Presedintele rus a apreciat ca sistemul multipartit este necesar pentru ca democratia in Rusia sa reuseasca, insa a subliniat ca toate acestea trebuie sa fie in conformitate cu legea. "Pentru ca tara noastra sa ramana concurentiala la scara mondiala, trebuie sa avem concurenta politica (...) Insa aceasta trebuie sa fie rationala. Trebuie sa existe o concurenta bazata pe lege", a conchis Medvedev.
Declaratiile liderului rus vin pe fondul recentelor speculatii aparute in presa rusa privind intentia premierului Vladimir Putin si a presedintelui Dmitri Medvedev de a impune un sistem de cel putin doua partide in Rusia. Conform cotidianului Nezavissimaia Gazeta, Kremlinul si Guvernul rus incearca sa defineasca acest sistem alaturi de liderii partidelor Rusia Unita si Rusia Dreapta. Jurnalistii rusi sustin ca presedintele si premierul si-ar fi impartit misiunile, Putin pregatindu-se pentru noul sau rol in cadrul formatiunii Rusia Dreapta, partid a carui structura de conducere va fi modificata in mod radical, in timp ce al doilea va conduce partidul Rusia Unita. "Este o poveste destul de lunga (...) Acum, ca alegerile au facut ordine, viitorul partidului Rusia Dreapta se indreapta in directia buna", potrivit unui oficial de rang inalt, care a respins orice rivalitate intre cele doua centre de putere de la Moscova.
Moscova anti-OPEC
Presedintele Medvedev a declarat, in interviul acordat, ca pretul petrolului va creste la 150 de dolari per baril, calificand drept "exagerata" influenta OPEC, aratand ca deciziile organizatiei nu au un impact favorabil pe termen lung asupra pretului petrolului. Afirmatiile liderului rus vin pe fondul turneului diplomatic pe care il intreprinde in Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, principala tema de pe agenda negocierilor fiind cooperarea in domeniul energetic.
Noul presedinte rus Dmitri Medvedev a lansat ieri, in cadrul interviului acordat, un apel pentru o detensionare in relatiile ruso-britanice, adaugand ca Moscova este pregatita sa faca un pas in acest sens cu conditia ca Londra sa actioneze la fel. "In relatiile internationale, tarile avanseaza intotdeauna una spre cealalta. Se pot face compromisuri reciproce, intelege partenerul, in caz contrar nimic nu merge", a reiterat liderul rus. "Bineinteles ca Rusia este pregatita sa vina in intampinarea (n.r. Marii Britanii), dar noi asteptam progre�se similare de la partenerii nostri britanici", a adaugat el cu cateva zile inaintea unei intalniri cu primul-ministru britanic Gordon Brown pe marginea summitului G8 in Japonia intre 7 si 9 iulie.
Ministerul de Externe de la Moscova a deplans initiativa Japoniei, care a mentionat pe site-ul oficial al summitului G8 diferendul teritorial al insulelor Kurile, ocupate ilegal de URSS in 1945. Rusia considera ca "problemele bilaterale nu au nimic de-a face cu un asemenea summit" si ca "G8 nu trebuie folosit pentru a le rezolva", a declarat o sursa oficiala pentru RIA-Novosti.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Rusia nu poate fi decat un stat puternic!   de Alexandru Nemoianu
Nimic nou pe lume   de Igor
Erata;   de Aladin
A r h i v a
  Desant in Romania al autonomistilor din PE    6 comentarii
  Praga anti-UE    2 comentarii
  Bush ameninta din nou Iranul si Coreea    25 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cum ne fura la gaze (2555 afisari)
 Perle de incultura (2246 afisari)
 Haos in Turcia (1863 afisari)
 Greva prezidentiala (1784 afisari)
 Chivu a semnat cu Adelina (1549 afisari)
 Goala-pusca la cumparaturi (3653 afisari)
 Condamnat pentru ca era pasionat de sex cu caracatite, serpi sau tigri (3367 afisari)
 SMS-uri crestine direct de la Sursa (1553 afisari)
 Teoria relativitatii generale a lui Einstein, confirmata de un pulsar binar (1513 afisari)
 Karate cu sanii (VIDEO) (1428 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.