Ziua Logo
  Nr. 4274 de joi, 3 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pe acelasi drum, dar mai repede
Serban ORESCU 
Cresc preturile mai ales la petrol si alimente: avem o crestere economica cam lenta si o inflatie relativ ridicata, dar sa nu exageram, ca doar construim post-comunismul dupa 45 de ani de munca irosita.
Nici un om cu minte sanatoasa nu-si inchipuie ca va fi altfel decat dupa un razboi pierdut. Conferinta de la Osaka (Japonia) a celor mai bogate natiuni ale lumii, membre ale lumii asa-numite "G 8", a oferit un singur plan pentru calmarea pietelor si a protestelor generate de costul ridicat al carburantilor si alimentelor: mentinerea actualului ritm de dezvoltare a economiei mondiale.
Pe de alta parte, trebuie subliniat ca sistemul capitalist a reusit sa previna irosirea resurselor curente in comunism, dar n-a reusit sa garanteze securitatea consumatorilor altfel decat platind pretul pietei, adica facand ca pietele sa functioneze liber...
Cam aceasta e si politica Guvernului de la Bucuresti, iar la sfarsitul saptamanii trecute Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa continue cu hotarare consolidarea finantelor sale, reducand dezechilibrele din economie. De ce fel de dezechilibre este vorba? Romania se afla in plina reconstructie economica; la capatul ei se intrevede aderarea la zona euro. Procesul este specific si se desfasoara cu succes, Romania fiind - cum arata ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian - singura tara din UE pentru care Comisia a revizuit in sus prevederile in 2008.
Pe acest fundal, este necesara insa o informare statistica mai adecvata a opiniei publice asupra preturilor si a veniturilor populatiei - cea actuala oferita de presa fiind insuficienta. In felul acesta, va fi rectificata, de pilda, teza populista si demagogica dupa care si pretul alimentelor pe piata este doar urmarea coruptiei si a functionarii defectuoase a Justitiei, cum afirma de pilda domnul CV Tudor cand cere demiterea Guvernului si inlocuirea sa cu unul de uniune nationala.
In aceasta privinta, merita semnalat ca presedintele statului, domnul Traian Basescu, s-a abtinut de aceasta data de la politizarea greutatilor tranzitiei, punand accentul pe continuarea reformelor structurale; acelasi drum, dar mai repede - altfel spus...
A r h i v a
  Calea ucraineana a Rusiei    19 comentarii
  Dar BNR ce a pazit pana acum?    2 comentarii
  Institutul Social-Democrat recomanda o alianta PSD-PNL    2008-06-26
  Democratia si mediocritatea    2008-06-21
  O zi solemna    2008-06-07
  Ce mai cauta domnul Iliescu in politica militanta?    2008-05-31
  Conditii pentru a frana coruptia    2008-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Prada istorica de patru miliarde de euro (1991 afisari)
 Moda "cyber-drogurilor" (1805 afisari)
 Harta disputei romano-ucrainene (1699 afisari)
 Dictatura interceptarilor (1177 afisari)
 Cu foamea in gat (1142 afisari)
 Incest cu acordul parintilor: Doi frati traiesc impreuna si au trei copii  (2569 afisari)
 Cersetorul cu milioane in banca de la metroul bucurestean (VIDEO) (2358 afisari)
 Marius Oprea: Foștii torționari sunt acum directori de bancă sau de concern internațional (2273 afisari)
 A violat un copil de noua ani  (1871 afisari)
 Pepe, dat afara de la Antena 1 (1770 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11698 sec.