Ziua Logo
  Nr. 4274 de joi, 3 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Polonia contra la SUA si UE
-- Dupa ce a spus nu tratatului UE, Varsovia este in disputa si cu SUA
Statele Unite au avertizat marti Polonia ca ar putea discuta cu alte state pentru desfasurarea scutului lor antiracheta, daca negocierile cu Varsovia nu vor avansa, pe fondul intensificarii presiunilor liderilor UE asupra statului est-european pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona. Presedintele polonez si-a nuantat retorica la adresa documentului, fara a da asigurari ferme capitatelor europene ca isi va modifica pozitia.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, a dat asigurari ca prezenta premierului lituanian Gediminas Kirkilas in Statele Unite, unde urmeaza sa aiba intrevederi cu secretarul american de Stat Condoleezza Rice, dar si cu oficiali de la Casa Alba si Pentagon, nu are legatura cu scutul antiracheta. "Ne concentram eforturile pentru a obtine un raspuns definitiv privind desfasurarea sugerata si propusa Poloniei si nu purtam negocieri pentru o locatie alternativa, deoarece obiectivul este de a incheia un acord cu Polonia", a declarat Casey. "Dar daca dintr-un motiv sau altul, aceste aranjamente nu se vor finaliza, sunt sigur ca vom cauta in alta parte", a avertizat el. Conform RIA-Novosti, un expert al Departamentului de Stat, John Rood, s-a deplasat discret in Lituania luna trecuta, pentru a vedea daca Vilnius ar accepta ca Statele Unite sa amplaseze interceptoare de racheta pe teritoriul sau, in locul Poloniei, pe fondul trenarii negocierilor. Demarate in mai 2007, negocierile cu Polonia au avansat rapid in timpul mandatului premierului conservator Jaroslaw Kaczynski, fiind blocate in urma preluarii puterii in noiembrie 2007 de catre Executivul liberal al lui Donald Tusk, adversar declarat al actualului presedinte polonez.
Scut buclucas
Statele Unite intentioneaza sa amplaseze in Europa Centrala, pana in 2011 sau 2013 doua elemente ale scutului antiracheta destinat protectiei teritoriului lor fata de eventuale atacuri din partea unor state precum Republica Islamica Iran. Conform Interfax, un sistem de zece interceptoare de racheta, va fi instalat la Slupsk, in nordul Poloniei, iar o statie radar in Cehia. Decizia administratiei americane a trezit protestele unei parti a clasei politice din Polonia, precum si din partea organizatiilor nonguvernamentale.
Retorica nuantata
Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski (foto), si-a temperat tonul in legatura cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, in contextul in care presedintia franceza a UE a minimizat refuzul acestuia de semnare a documentului, informeaza publicatia electronica EUObserver. "Daca irlandezii isi vor schimba opiniile, fara a fi supusi presiunilor, nu va exista nici un obstacol din partea Poloniei in procesul de ratificare. Voi semna Tratatul", a spus Kaczynski in cursul unei vizite in Georgia. "Am avut un rol important in negocierea Tratatului si il sustin", afirma liderul de la Varsovia. Zilele trecute, Kaczynski declara intr-un interviu ca Tratatul de la Lisabona a ramas "fara obiect" dupa respingerea in cadrul referendumului din Irlanda. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a incercat sa minimizeze declaratiile lui Kaczynski: "Presedintele Poloniei este un om onest, responsabil si nu ma indoiesc ca se va tine de cuvant". La randul sau, deputata Silvana Koch-Mehrin, prim-vicepresedinta grupului Democratilor si Liberalilor din Parlamentul European (PE), a criticat "populismul" presedintelui polonez. Conform Ruters, aceasta a declarat ca "fie o tara este membra a UE pe baza Tratatului de la Lisabona, fie nu mai este membra deloc", sugerand excluderea Poloniei.
Mihai ISAC 
 Afisari: 845  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Statele Unite au avertizat marti Polonia   de Anca2008
Mare nulitate Kaczynski asta, de fapt si celalalt tot la fel de nul   de DanBruma
Dr.Harakiri   de Igor
scut sau altceva?   de dorumare
A r h i v a
  Actiune sangeroasa in inima Ierusalimului    136 comentarii
  Conducta GUAM    1 comentariu
  Harta disputei romano-ucrainene    9 comentarii
  Stiri pe scurt    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prada istorica de patru miliarde de euro (1991 afisari)
 Moda "cyber-drogurilor" (1805 afisari)
 Harta disputei romano-ucrainene (1699 afisari)
 Dictatura interceptarilor (1177 afisari)
 Cu foamea in gat (1142 afisari)
 Incest cu acordul parintilor: Doi frati traiesc impreuna si au trei copii  (2569 afisari)
 Cersetorul cu milioane in banca de la metroul bucurestean (VIDEO) (2358 afisari)
 Marius Oprea: Foștii torționari sunt acum directori de bancă sau de concern internațional (2273 afisari)
 A violat un copil de noua ani  (1871 afisari)
 Pepe, dat afara de la Antena 1 (1770 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01082 sec.