Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bursa pe tobogan
-- BVB se afla la minimul ultimilor doi ani, pierderea de la inceputul anului depasind 30% * Sedinta de ieri s-a incheiat tot in scadere, indicii bursieri coborand cu peste 3%
Bursa de la Bucuresti a incheiat ieri inca o sedinta in scadere, coborand cu 3,11%, insa pe o lichiditate redusa, in contextul in care pietele europene au pierdut pana la 2,6%, ca urmare a temerilor privind o posibila majorare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana. De la inceputul anului, piata de capital de la Bucuresti a scazut cu peste 30%, iar, tinand cont si de contextul international, perspectivele nu par deloc favorabile.
BVB a debutat ieri cu preturi stationare fata de cele de luni, in contextul in care marile piete europene au deschis in scadere de pana la 0,7%, informeaza Mediafax. Pierderile burselor europene sunt influentate atat de temerile investitorilor privind o posibila majorare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, de pretul in crestere al petrolului, cat si de asteptarile unor rezultate slabe in al doilea trimestru pentru bancile europene. Dupa numai 20 de minute, investitorii de la Bucuresti au coborat preturile in lipsa cumparatorilor, iar indicele general, BET-C, a intrat pe o linie descedenta, atingand cel mai redus nivel la inchiderea sedintei. Titlurile Compa si Vae Apcarom au fost singurele actiuni care au incheiat sedinta la preturi peste cele de referinta, insa pe rulaje reduse de 5.000 de lei si, respectiv, 1.400 de lei. Startul scaderii la BVB a fost dat in principal de cele mai lichide zece actiuni, care dupa ce au stagnat in primele 20 de minute la cotatiile de luni s-au ieftinit continuu. Evolutia negativa a dus indicele BET pana la un punct de scadere de 3,12% atins chiar la inchiderea sedintei. Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au debutat la preturi in imediata apropiere a celor de referinta, in scadere nesemnificativa cu 0,09%. Investitorii au ieftinit actiunile SIF pana la un minim de 4,05% cu putin inainte de jumatatea sedintei. In urma aplicarii algoritmului de fixing, BET-FI a fost cu 3,25% mai jos fata de ziua precedenta.
Scadere pe linie
Primul semestru a fost unul dezastruos pentru Bursa, care a evoluat in picaj, in contextul declinului actiunilor la nivel international, trend provocat de criza creditelor din SUA si de pretul in crestere al petrolului. Corectia suferita de BVB a fost a doua de la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti, in anul 1995. O linie descendenta mai accentuata a fost inregistrata doar in al doilea semestru din 1998, cand piata a coborat cu 43%. Scaderea cotatiilor din primele sase luni a erodat castigul obtinut pe parcursul anului trecut, cand Bursa a urcat cu 32,6%, astfel ca piata a atins, in luna iunie, niveluri minime ale ultimelor 22 de luni. Com�parativ cu primele sase luni ale anului trecut, Bursa a trecut de la o extrema la alta, dupa ce in primul semestru din 2007 indicele general al pietei a urcat cu 30,54%, atingand maxime istorice. In acelasi timp, cele mai lichide zece actiuni s-au ieftinit cu peste 35%, traiectoria fiind contrara cu cea din perioada similara a anului trecut, cand BET urca cu 20%. De la inceputul anului, la nivelul capitalizarii, Bursa a pierdut aproape 7 miliarde de euro.
Florin BARBUTA 
A r h i v a
  Logan nou la pret vechi    
  Taxa RAR    
  Patru milioane de romani acceseaza frecvent Internetul    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00958 sec.