Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Criza UE sub lupa Frantei
-- Decis sa salveze in urmatoarele sase luni Uniunea aflata in impas, "Super Sarko" se impiedica de euroscepticismul polonez si german
Presedintia franceza a UE a debutat, ieri, cu batai de cap pentru locatarul de la Elysee.
Dupa "nu"-ul irlandez spus Tratatului de la Lisabona si reticentele cehesti legate de ratificarea documentului menit sa aduca institutiile Uniunii la zi cu extinderea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a trezit in fata a doua noi dileme eurosceptice, Polonia si Germania anuntand ca nu intentioneaza sa avizeze, pentru moment, textul.
Desi desfasurata cu succes, in aprilie, in Parlamentul polonez, ratificarea Tratatului de la Lisabona s-a blocat, ieri, la presedintie, liderul de la Varsovia, Lech Kaczynski, anuntand ca nu isi va pune semnatura pe documentul "deocamdata fara obiect". "Este dificil sa spunem cum se va termina. In schimb, afirmatia potrivit careia nu exista Uniune daca nu exista un tratat nu este serioasa", a declarat presedintele polonez pentru cotidianul Dziennik. "Principiul unanimitatii este obligatoriu in acest caz. (...) Daca este incalcat o data, atunci va inceta sa existe pentru totdeauna", a mai spus Kaczynski, legand blocajul polonez de esecul referendumului irlandez. Anuntul liderului de la Varsovia a fost precedat de suspendarea ratificarii Tratatului si la Berlin, presedintele german, Horst Kohler, anuntand, luni, ca nu va promulga textul aprobat, in mai, de Legislativ pana cand acesta nu va primi avizul Curtii Constitutionale. Tratatul a ajuns in atentia instantei pe fondul obiectiilor conform carora aprobarea acestuia ar prejudicia drepturile poporului german la nivel comunitar, respectiv ar submina democratia germana. Decizia Curtii este asteptata cel mai probabil la inceputul lui 2009, potrivit Der Spiegel, ceea ce ar amana intrarea in vigoare a Tratatului, prevazuta pentru data de 1 ianuarie.
Dupa esecul Dublinului de a face campanie, cu succes, Tratatului de la Lisabona, urmat de declararea acestuia drept "mort si ingropat" de catre Praga, reticentele poloneze si, mai nou, germane nu fac decat sa agraveze durerile de cap ale presedintiei franceze a Uniunii. Hexagonul a preluat, ieri, conducerea Consiliului UE, lansand un apel in favoarea continuarii ratificarii in pofida obstacolelor existente. Si, totusi, liderul de la Elysee nu s-a ferit sa isi arate ingrijorarea, admitand ca "ceva nu este in ordine". "S-au facut greseli in felul in care a fost construita Europa", a declarat Sarkozy, de altfel un sustinator inversunat al Tratatului de la Lisabona. Desi pe agenda presedintiei franceze a Uniunii figureaza adoptarea unui pachet de masuri in materie de clima si energie, pactul european pentru imigratie, precum si relansarea apararii si agricultura, analistii nu exclud concentrarea eforturilor in directia resuscitarii reformei institutionale a UE, citand interventia in forta a lui "Super Sarko" din cadrul recentului Consiliu European de vara organizat la Bruxelles. Presedintele Frantei avertiza, la acel moment, ca o noua extindere a Uniunii nu va fi posibila pana la solutionarea acestei crize.
Anne Marie LUPASCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Democratia si influentul saptamanal german <Der Spiegel>   de Debran
Euroscepticismul polonez si german?   de Debran
A r h i v a
  Iranul in vizorul Israelului    93 comentarii
  Voronin saboteaza GUAM    
  Comunistii federalizeaza Basarabia    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00994 sec.