Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politicienii contra economiei nationale
George SCARLAT 
-- Spectrul cresterii preturilor in acest an electoral a dat jos masca de pe fata politicienilor romani si le-a dezvaluit astfel adevaratul chip de populisti si demagogi. Cresterea mondiala a preturilor la energie a declansat un adevarat delir colectiv printre politicieni. La mintea lor, ar fi de vina situatia internationala iar solutia o reprezinta jefuirea bugetului statului. In realitate, criza economica ce se prefigureaza in Romania are cauze interne si a fost cat se poate de previzibila.
Deficitul balanTei de plATi, reumatismul economiei romanesti, a generat junghiuri din ce in ce mai ascutite. Romania este al cincilea importator european, desi are o economie de zece ori mai mica decat a Italiei. In schimb, Guvernul nu a facut nici un plan pentru a reduce deficitul. S-a bazat pe emigrantii care trimit in tara cinci miliarde euro anual, fara sa priceapa ca acesti bani cresc deficitul prin importul de bunuri de consum si creeaza si presiune inflationista. Solutia ar fi fost reformarea si liberalizarea economiei, ca tot avem guvern liberal. Cand colo, Romania este prima din Europa la numarul de taxe si ultima in ce priveste gradul de libertate economica.
Alt semn al crizei a fost deprecierea brusca a monedei nationale, de la 3,3 la 3,7 lei/euro. A urmat declinul Bursei. Politicienii tot nu s-au sinchisit. A inceput sa gafaie piata imobiliara. La Palatul Victoria, liniste si pace.
Guvernul se baza pe investitiile straine directe, de circa noua miliarde pe an, care salvau deficitul de cont curent. Investitiile straine se vor reduce, pentru ca Guvernul nu a privatizat nimic, cu exceptia BCR, care era pregatita de pe vremea lui Nastase.
Pe acest fundal, Guvernul, presat de PSD, a deschis cutia Pandorei prin majorarea irationala a pensiilor. A venit si cresterea preturilor la energie pe plan mondial, combinata cu monopolurile private care au inlocuit monopolul de stat in Romania. De exemplu, Distrigaz Sud a anuntat ieri o majorare de 12,5% a pretului la gaze, dar a depus, simultan, o cerere la ANRE pentru a i se aproba o noua majorare, de 20%, de la 1 octombrie.
Mai pe scurt, avem o economie necompetitiva, cu deficit de cont curent cu 75% mai mare in 2007 decat in 2006, sufocata de taxe si birocratie, amenintata de inflatia de 10%, sub spectrul crizei bursiere si a celei imobiliare. Deficitul bugetar agravat de marirea pensiilor a atras atentionarile UE.
Ce fac aleSii noStri in aceasta situatie ?
PAcuraru, ministrul Muncii, anunta majorari de pensii de la 1 ianuarie, talonat de PD-L care vrea majorarea pensiilor de la 1 august plus marirea punctului de pensie la superoferta. Tariceanu anunta extinderea programului nastasian "cornul cu lapte" pentru elevi. Oare o sa dea cate doua cornuri si doua pahare de lapte sau, dimpotriva, o sa extinda programul pana la facultate ori chiar masterat sau doctorat?
IeSite din minTi in acest an electoral, principalele partide promit de-a valma (apropo, Vadim ce-o da?) subventionarea facturii la energie, TVA redus la alimente, cresterea venitului minim garantat, majorarea salariilor profesorilor (de ce nu si ale politistilor, ca ne apara de hoti) etc.
Singura SansA de salvare a populatiei este ca politicienii sa faca promisiuni mincinoase, pe care sa nu le mai respecte dupa alegeri. In caz ca ar vrea chiar sa puna in practica elucubratiile de mai sus, economia ar fi compromisa pentru ani de zile. Demagogii nostri de stanga-dreapta nu au invatat inca lucruri simple. Devastarea bugetului pentru pomeni electorale este o adevarata crima.
DacA guvernanTii prezenti si viitori, in loc sa faca reforme, vor distruge economia prin masuri populiste, Romania va ajunge direct in lumea a treia fara sanse de sca�pare.
 Afisari: 626  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
unde este hiba?   de cosor ion
Nu-i adevarat, uite ce zice Tariceanu !   de alwis46
contra economiei nationale au fost tot timpul politicienii,   de silviana
Dupa matale populatia ar trebui sa incerce cu cianura ..    de Ghita Bizonu'
Titlul contra continut !   de sorge
A r h i v a
  Esecul Televiziunilor la alegeri    2008-06-30
  PNL intre Orban si Tariceanu    2008-06-21
  Disolutia NATO    2008-03-29
  Omida Patriciu    2008-03-21
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.92758 sec.