Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Oala da-n clocot
-- Vineri seara, respectiv duminica la pranz, in reluare, Antena 3 a difuzat documentarul doamnei Anca Gradinescu consacrat preotilor din Mitropolia Olteniei care au incercat sa constituie un sindicat. Episcopii au oroare de acest termen. Desi, indata dupa ultimul razboi mondial, ierarhia a acceptat sindicalizarea preotilor. Clericii de atunci, cu inalta binecuvantare, au facut parte din Confederatia Generala a Muncii, avand chiar carnete de membru.
Din derularea documentarului amintit, s-a vazut limpede ca preotii sindicalizati nu erau preocupati exclusiv de probleme materiale. Erau profund nemultumiti de un Statut care ar putea sa se intituleze "Statutul ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane", intrucat e plin de privilegii pentru acestia si n-a fost dezbatut cu clericii si cu mirenii. Cat priveste manifestarile episcopocrate ale unor ierarhi, relevate de preoti, ele nu sunt o noutate. Mai ales in randul arhiereilor care si-au dobandit carja prin umilinte si compromisuri.
Am reTinut demnitatea si franchetea preotilor intervievati. Dar si fidelitatea lor neclintita fata de Sfanta noastra Biserica; ingrijorarea, impecabil formulata de catre Parintele Nicolae State Burlusi, legata de tradarea Mitropolitului Nicolae si a Episcopului Sofronie, precum si de repetatele acte de dezduhovnicire comise sub umbrela "ecumenismului".
Avem episcopi bravi cand e vorba sa smulga declaratii de retractare a propriilor preoti constituiti intr-o asociatie, dar pasivi - din lipsa de constiinta dogmatica si din frica - atunci cand vine vorba de faptele de tradare ale colegilor intru arhierie. In anii '50, pe cand staretea la Caldarusani, Prea Sfintitul Gherasim al Ramnicului a cedat statului fara sa clipeasca o cladire din chinovie unde au chefuit apoi decenii la rand niste intrusi. Probabil PS Sa si-a economisit atunci curajul pentru a-l folosi acum la haituirea si intimidarea preotilor sindicalizati din eparhie. De ce nu si-au manifestat episcopii nostri fermitatea - daca o au - fata de neobrazarea domnului Laszlo Tokes, care se amesteca in treburile Bisericii noastre?
Ierarhii lepAdaTi de Ortodoxie continua sa slujeasca Liturghia ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si sa locuiasca in resedintele chiriarhale ale Bisericii. In 1992, cand PS Irineu Pop s-a amestecat cu "Noul Ierusalim", a fost expediat la Manastirea Nicula. Sinodul a fost atunci cat se poate de prompt. Acum, ierarhii nostri se tem de "Europa" mai tare ca de regimul comunist, evitand sa marturiseasca Ortodoxia si sa condamne schisma, erezia si apostazia. Asa cum in '92 se gasisera niste trepadusi clujeni sa-l "sustina" pe PS Irineu, s-au gasit si acum "sustinatori" pentru Mitropolitul Nicolae intre ateii, sectantii, catolicii, greco-catolicii si boschetarii Timisoarei.
Biserica, mai bine zis: Sfantul Sinod se afla in pragul unei crize majore. Se spune ca la sesiunea sinodala de saptamana viitoare PF Daniel va cere din nou amendarea Statutului si va face o noua incercare de papalizare, solicitand dreptul de veto pentru Patriarh; adica pentru sine. Numai ca din joaca asta cu Statutul sa nu apara in curand unul realmente nou, epurat de privilegiile discretionare ale ierarhilor... Fiindca oala da-n clocot. Nemultumirile si amaraciunile preotilor din documentarul Antenei 3 sunt doar varful ghetarului. Iar prigoana nu i-a descurajat. Intr-o brosura proaspat aparuta la Oradea, ierom. Visarion Moldoveanu si Parintele Eftimie de la Huta denunta marsaviile "ecumenice" ale Episcopului apostat Sofronie. Atat clerul de mir cat si cel monahal au depasit stadiul de "silenzio stampa". In lumea ortodoxa suntem complet izolati, iar saptamana trecuta, legat de contenciosul jurisdictional asupra Basarabiei si Transnistriei, la Sinodul Bisericii Ruse, Alexei II a izbit cu pumnul in masa. Pumn pe langa care acela al patriarhului Daniel nu-i decat o manuta de domnisoara.
Dan CIACHIR 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
De ce preotzii greco-catolici au voie sa se casatoreasca shi romano -catolicii ---NU --??   de jan dinu
WOW!   de S.O.S.
Valerian Trifa a fost legionar   de Anca2008
Alex popescu nu este altceva decit o cizma ruseasca   de HERUT
Raspunsul Parintelui Todeasa   de HERUT
Iata scrisoarea lui Alex Popescu - 1   de HERUT
Ultimile noutati privind scandalul dintre preotii care se impotrivesc unirii cu Daniel si cei care d   de HERUT
Viorica Iancu   de HERUT
Sindicalistii   de Ion Caramache
ECUMENISMUL   de saccsiv
MI-E TEAMA    de saccsiv
Sinodul si tradarea Ortodoxiei   de gabriela m. ciotu
christiaan, las-o mai usor   de fagarasanul
NU e vorba de ura, e vorba de bun simt   de fagarasanul
Domnu Ciachir, Biserica este o institutie divina sindicatele o institutie lumeasca   de Romeo2004
Oala aceasta are clocot de lapte, pui un pic de apa rece si s-a ispravit !   de ionion
Oala...   de Viorica Ianc
Domnule Ciachir ni se pregateste ceva ..   de Anca2008
Am ascultat ...   de HERUT
Danute,   de Christiaan
A r h i v a
  Rascumpararea prizonierilor israelieni    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.