Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Rascumpararea prizonierilor israelieni
-- Premierul Ehud Olmert si Guvernul israelian au aprobat cu strangere de inima schimbul de prizonieri cu Hezbollah. Nu toata lumea din Israel este de acord cu aceasta decizie. De peste doi ani, societatea israeliana trece printr-un proces grav, legat de pretul cerut pentru eliberarea celor trei soldati prizonieri. Eldad Regev si Ehud Goldwasser au fost rapiti de luptatorii Hezbollah la granita libanezo-israeliana, iar Ghilad Shalit a fost rapit de extremistii palestinieni din Gaza. Daca despre soarta primilor nu se stie nimic, Shalit a trimis cateva scrisori si mesaje adresate parintilor sau Guvernului israelian in care ii implora sa faca tot ce este posibil si sa nu fie lasat sa putrezeasca in captivitate.
E ceva patetic Si deosebit de dureros in cuvintele prizonierului. Teoretic, si mai ales omeneste, el are dreptate, Israelul l-a trimis la razboi, Israel trebuie sa-l scoata din prizonierat. Dupa ce luptele au incetat, schimbul de prizonieri e lucrul cel mai natural care poate exista si care s-a petrecut dintotdeauna. Numai ca in Tara Sfanta domnesc alte legi, acolo razboiul inceput in urma cu 60 de ani, imediat dupa proclamarea independentei Statului Israel, de facto nu a incetat inca. 11.000 de detinuti palestinieni si inca multi arabi sunt detinuti in inchisorile israeliene, asa ca nu se pune problema ca n-ai avea cu cine sa-i schimbi pe Regev, Goldwasser si Shalit. Problema e alta, si anume: moralitatea acestui targ.
In Inchisorile israeliene nu zac oameni cumsecade care au gresit si-si ispasesc acum pedeapsa. Majoritatea lor au mainile patate cu sange evreiesc, ei sunt autorii unor atentate odioase, ucigasii a zeci si sute de civili, copii, femei si batrani, fanaticii fundamentalismului islamic care, cu siguranta, daca ar fi eliberati, ar relua firul intrerupt al terorismului. Daca ii asculti, ei clameaza o alta versiune, palestiniana, nationalista, patriotica, ce ii sileste ca dupa zeci de ani de opresiune si ocupatie sionista sa nu aiba alta solutie decat impotrivirea cu arme si brauri de dinamita.
IatA de ce, schimbul de prizonieri a fost dintodeauna cosmarul guvernelor israeliene si mai ales al prim-ministrilor tarii.
SituaTia nu este nouA. Din cele mai vechi timpuri, eliberarea celor cazuti in captivitate este pentru evrei o datorie religioasa si civica de maxima prioritate. Inteleptii, rabinii si conducatorii evrei considerau rascumpararea prizonierilor drept una din indatoririle fundamentale ale iudaismului. In cartea sfanta a Talmudului sta scris ca a nu face tot posibilul pentru eliberarea unui prizonier este egal cu comiterea unei crime. Dar tot inteleptii evrei au avertizat impotriva incurajarii extorcarilor de preturi uriase sub pretextul eliberarii unui prizonier, de asemenea a face acest targ care ar putea primejdui, dupa eliberarea prizonierului, vietile altora. Asa s-a impartit societatea israeliana in doua tabere, una pro, alta contra schimbului de prizonieri cu orice pret. Ultimii au dat exemplul rabinului Meir din Rothenburg, care din inchisoare, in 1286, a cerut comunitatii de coreligionari sa nu plateasca suma uriasa pentru rascumpararea sa imparatului Rudolf I de Habsburg. Rabinul a preferat sa mai zaca in inchisoare ultimii sapte ani ai vietii sale, pentru a nu crea un precedent. Li s-a raspuns cu un alt precept talmudic: "fiecare evreu este raspunzator pentru alt evreu".
Premierul Olmert spune ca n-a dormit toata noaptea dinaintea sedintei de Guvern. Il cred, si-i strang mana de departe pentru curajul deciziei luate. Vorba scriitorului: o viata de om nu valoreaza nimic, dar nimic nu valoreaza cat o viata. Nu se stie daca Regev si Goldwasser se reintorc acasa vii sau morti. Aproape sigur ca autoritatile israeliene vor primi doua cosciuge. In schimb, Hezbollah il va primi pe mega-teroristul Samir Kuntar viu. Cumulard a catorva condamnari pe viata, Kuntar redevine liber dupa ce a stat 30 de ani in inchisoare.
Medierea germanA s-a Incheiat cu succes, urmeaza sa vedem cum se va incheia medierea presedintelui egiptean Hosni Mubarak, in cazul prizonierului Ghilad Shalit, despre care se stie ca e inca in viata.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
eu personal   de fericire
Ma chiar asa de fraieri sa fie sa primeasca sicrie in locul unuia viu ?!   de Ghita Bizonu'
Slava Cerului ca Israelul are un ministru de externe si un Guvern sau d- Solomovici    de ionion
De ce nu inaltati rugaciuni la Dumnezeu pentru eliberarea evreilor ?   de Romeo2004
STIRI EXPIRATE A LA TESU   de puicu
Mucalitu' ...   de cotrofelnitza
Analiza text literar   de Tudor190
Acest....   de mirceamihai
A r h i v a
  Oala da-n clocot    20 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.