Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Excursie la buncarul dictatorului
-- Buncarul subteran secret al atotputernicului dictator al Albaniei comuniste Enver Hodja a fost deschis zilele acestea pentru turisti, relateaza presa din Tirana, citata de Reuters.
Buncarul, a carui suprafata este comparabila cu a unui sat de proportii medii, se afla in centrul orasului Gjirokastra, din sudul tarii, unde s-a si nascut cunoscutul lider comunist albanez. Dupa cum subliniaza unele documente de arhiva, "orasul subteran" a fost construit in anii '70 ai secolului trecut, la decizia personala a lui Hodja. Buncarul era destinat sa-i adaposteasca pe inaltii functionari comunisti in caz de un eventual razboi. "Orasul secret" impresioneaza prin dimensiunile sale. Este amenajat la adancime mare sub pamant si reprezinta un tunel cu o lungime de 800 de metri. Buncarul dispune de 100 de incaperi, fiecare de circa 24 metri patrati, prevazute si ca birou de lucru, si ca loc de recreere. Toate camerele sunt electrificate, iar adapostul subteran poate exista absolut autonom o perioada destul de indelungata. Pe vremuri, in depozite se aflau rezerve importante de provizii si apa, precum si arme. Consiliul municipal din Gjirokastra intentiona de mult sa includa buncarul lui Hodja in circuitul turistic, insa despre aceasta stia doar un cerc restrans de persoane. Dupa ce au primit unda verde de la Tirana, autoritatile locale si-au concretizat intentia, iar acum buncarul sta la dispozitia turistilor si localnicilor, pentru o suma rezonabila.
Administratia municipala spera sa-si rotunjeasca veniturile pe seama buncarului lui Hodja. Este un vis destul de realist, mentioneaza presa locala, indicand ca numai in ziua inagurarii sute de turisti au coborat in buncar. Enver Hodja a guvernat cu o mana de fier Albania timp de 40 de ani, intre 1945 si 1985. (D.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bolnavi.......dar inca la putere   de Oprescu
Formidabil!   de Parsivu
A r h i v a
  Vacante SF    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00842 sec.