Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Demagogii preturilor
-- Presedintele si partidele se bat in promisiuni, in plin an electoral, facute pe spinarea contribuabililor * Inflatia e in galop, pretul petrolului explodeaza, spectrul foametei ameninta UE, iar politicienii anunta ajutoare sociale, mariri de salarii, reduceri de taxe
Presedintele Traian Basescu a convocat liderii partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultari privind cresterea preturilor la alimente si combustibil si identificarea de solutii ce pot atenua impactul majorarii preturilor asupra categoriilor defavorizate. Demersul are o puternica componenta electorala intrucat Administratia prezidentiala nu are parghiile necesare pentru a rezolva problema maririi preturilor.
Pe de alta parte partidele s-au intrecut in promisiuni catre electorat, avand in vedere ca suntem in an electoral. Actorii politici care au pierdut startul promisiunilor s-au grabit sa le conteste iar ulterior au revenit, cerand, culmea, devansarea, spre exemplu, a aplicarii maririi pensiilor.
Propunerile cu care pedelistii vor merge la consultarile de la Cotroceni sunt formulate pentru auzul electoratului. Astfel, solutiile PD-L pentru cresterea preturilor la alimente si combustibili constituie un set de promisiuni electorale, nu remedii macroeconomice. Pe termen scurt, PD-L a propus cinci masuri care, prin populismul lor, starnesc invidia partidelor de stanga. Prima este cresterea venitului minim garantat, iar a doua este acordarea de ajutoare pentru incalzire si energie electrica. Presedintele PD-L, Emil Boc, declara ca este prima data cand un partid sustine si acordarea de ajutoare pentru plata facturii la energie electrica. A treia masura este cresterea salariului minim pe economie de la 500 la 575 de lei, astfel incat aceasta majorare sa acopere integral preconizata crestere a preturilor la energie si alimente. Cea mai spectaculoasa dovada de populism este propunerea ca majorarea valorii punctului de pensie de la 37,5% la 45% din cuantumul salariului mediu pe economie, preconizata pentru 1 ianuarie 2009, sa fie devansata pentru 1 august 2008. Astfel, PD-L reia propuneri mai vechi ale PSD. Desi pedelistii au avut la inceput rezerve fata de sustenabilitatea cresterii pensiilor promovata de PNL si PSD, apropierea alegerilor parlamentare ii face ceva mai maleabili. Delegatia PD-L care va participa la consultarile de la Cotroceni, alcatuita din Emil Boc, Theodor Stolojan si Gheorghe Pogea, ii va prezenta presedintelui Basescu si masuri pe termen lung al caror scop este reducerea dependentei energetice a Romaniei precum si transformarea acesteia in exportator net de produse agricole.
PSD ridica miza
Social-democratii sunt decisi sa forteze mana Guvernului, prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru a isi pune in aplicare proiectele sociale. Ei au declarat ca doresc majorarea salariilor profesorilor cu 50% si ca nu vor accepta varianta lansata de Executiv, care prevede o marire de 7%. "Vom apela la orice procedura parlamentara pentru a pune in aplicare proiectele noastre", a sustinut Cristian Diaconescu. Pe langa profesori, PSD doreste aplicarea unui TVA diferentiat pentru alimentele de baza, care sa fie situat in jurul cifrei de 5%. "Trebuie sa asiguram cosul zilnic pentru oameni", sustin pesedistii. Mai mult, ei vor ca salariul minim sa fie ridicat la 540 de lei. "Nu credem ca inflatia creste prin aceste masuri. Guvernul a pierdut deja din mana indicele de inflatie si acum arunca vina pe noi", ne-a declarat un vicepresedinte PSD. Mircea Geoana a anuntat ca nu va participa la intalnirea de la Cotroceni, deoarece este plecat din tara, dar va mandata o delegatie de "nivel moderat" pentru a exprima pozitia partidului.
Marota liberala a pensiilor
Premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii PNL nu se sfiesc sa repete, oriunde se vad in fata vreunei camere de luat vederi, ca au majorat pensiile. Recent, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca "in ciuda tuturor zvonurilor si calomniilor, in 2007 s-au majorat pensiile cu 60%", sustinand ca exercitiul bugetului asigurarilor sociale de anul trecut a fost terminat cu un usor excedent. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a dat si el dovada de populism, promitand o noua majorare a pensiilor, incepand cu 1 ianuarie. Liberalii nu sufla insa nici o vorba despre modul in care s-a ajuns la aceasta majorare, prin presiunile lansate de PSD, care ameninta ca va lasa Cabinetul Tariceanu lipsit de orice sprijin parlamentar, daca Executivul nu implementeaza o serie de programe social-democrate. O alta afirmatie populista, repetata obsesiv de toti liberalii, este invocarea "cresterii economice", sub auspiciile guvernarii Tariceanu.
Reticentele presedintelui la marirea pensiilor
Atat PD-L, cat si presedintele Basescu au sustinut, dupa adoptarea Legii pensiilor ca Guvernul nu a prezentat in mod convingator resursele bugetare care vor sustine majorarea semnificativa a pensiilor. In iulie 2007, seful statului a facut o solicitare expresa in acest sens. "Guvernul sa arate de unde va lua banii pentru ca marirea de pensii sa fie una sustenabila. Aratati-mi de unde sunt banii, de unde ii luam, pentru ca aceasta lege sa nu ramana o pacaleala", spunea atunci presedintele care, finalmente, a promulgat legea in pofida reticentelor sale.
De azi totul e mai scump
Un nou val de scumpiri ne asteapta incepand de astazi: gazele, curentul, mancarea, ba chiar si dobanzile la banca. In plus, pretul mondial al petrolului si, in consecinta, cel intern al carburantilor, continua sa creasca. Toate aceste majorari au ca efect cresterea preturilor tuturor celorlalte servicii si produse. In plus, tot de astazi intra in vigoare si noua taxa de prima inmatriculare.
Preturile gazelor cresc, de astazi, in medie cu 12,5%, astfel ca, noile preturi reglementate pentru populatie vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON GAZ Romania si de 104,70 lei/MWh in cazul Distrigaz Sud Bucuresti. Cum nu au primit majorarile cerute, reprezentantii celor doi mari distribuitori au anuntat ca este posibila o noua scumpire a gazelor, de la 1 octombrie. De al 1 iulie, factura la gaze naturale se exprima in kWh, ca la curentul electric. Tariful la energie electrica se majoreaza, tot de astazi, in medie cu 5,3%, cresterea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare. Se scumpesc si tigarile, avand in vedere ca acciza totala pentru tigarete a fost majorata la 50 de euro/1000 de tigarete, fata de 41,5 euro in prezent. Masura urmeaza sa conduca la o crestere medie de 39 de bani (3900 lei vechi) a pretului de vanzare cu amanuntul pentru un pachet de tigari. Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, preturile alimentelor vor creste. El a aratat ca, in general, preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate". Firmele din domeniul morarit-panificatie nu vor avea motive sa majoreze preturile pana in toamna aceastui an, intrucat procesatorii vor incepe sa lucreze cu grau din noua recolta, care in mod normal va avea un pret mai scazut, a spus Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. Ca raspuns la presiunile inflationiste, BNR a majorat, pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%. Dobanda BNR este importanta pentru ca, in functie de aceasta, isi ajusteaza si bancile comerciale propriile dobanzi. Astfel, si aceste banci vor creste dobanzile la imprumuturi.
Dezarticularea economiei
In opinia analistului economic, Ilie Serbanescu, sunt justificate ajutoarele pentru energie pentru cei nevoiasi.
"Cresterea pensiilor este periculoasa deoarece din 2009 nu vor mai fi bani sa plateasca pensiile", ne-a declarat acesta. "Aceste propuneri daca vor fi adoptate vor dezarticula si mai mult economia. Un singur lucru trebuie facut, sprijiniti cei nevoiasi, pe calea ajutoarelor nu pe cresterea pensiilor", a afirmat Serbanescu. Referitor la inflatie, el este de parere ca va creste pentru ca o impinge deficitul extern. "Deficitul extern este generat sa faca o presiune imensa inflationista dar el este generat de creditare in sensul ca este un consum fara productie si acest consum fara productie este generat de creditarea fara noima din economia facuta cu bani externi", a explicat analistul. (F.B.)
Razvan GHEORGHE, Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
cu pretul la electricitate pe metru cub   de silviana
Stiti de ce le este frica la toti ?   de sorge
cica foamea e la usa ! In Statele Unite nimeni nu moare de foame nimeni.   de ionion
Pooliticienilor, poporul este de vina , consuma prea mult , trebe redus !   de ionion
CARE DREAPTA ?   de stan patitu
Aiureala   de Cuantic
Deci ; cresc preturile,foametea e la usa,etc etc,   de Aladin
Pana una alta    de FB
A r h i v a
  Paine de contrabanda    3 comentarii
  Razboiul rece al petrolului    7 comentarii
  America Latina scapa de sub controlul SUA    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01334 sec.