Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Reforma radicala in sportul romanesc
Presedintele COSR, Octavian Morariu, va demara imediat dupa JO o strategie de restructurare profunda a activitatii sportive din tara noastra, stabilidu-si ca termen de finalizare sfarsitul anului viitor. Pornind de la ideea ca marea performanta trebuie coordonata de catre COSR, ca este necesara o stabilire clara a atributiilor fiecarui organism implicat, iar fara un cadru legislativ bine pus la punct nu se mai poate vorbi despre prestigiul Romaniei in acest domeniu, Morariu puncteaza in interviul acordat, ieri, principalele coordonate.
Este un proiect mai vechi, pe care l-ati imaginat inca de cand erati in fruntea ANS. De ce a durat atat pana sa-l scoateti din nou la rampa?
Cred ca patru ani au fost, sa-i zicem, perioada de gestatie. Cel mai greu este sa schimbi mentalitatile, iar lumea noastra este destul de suspicioasa. S-a vehiculat ideea ca vreau sa desfiintez ANS, sa las oamenii pe drumuri. Nimic mai fals! Pana si federatiile au fost reticiente. Dupa toata aceasta perioada in care am discutat cu factorii implicati inclusiv la nivel guvernamental sau al Presedintiei toate amanuntele, lucrurile au inceput sa se clarifice. Pornim toti de la ideea ca asa este clar ca nu se mai poate! Trebuie creat un pachet de legi ale sportului, unde sa participe toate ministerele cu atributii. Legea sportului de una singura nu are cum sa opereze eficient. In plus, in acest an este clar ca prioritatea principala a fost Olimpiada de la Beijing.
Care ar fi "bubele" principale?
Modul de finantare si initierea unui sistem stiinta si sport. Referindu-ma la acesta din urma, trebuie creat un Institut National al Sportului, care sa presupuna pregatirea antrenorilor si din punct de vedere tehnic, dar si in ceea priveste ultimele noutati de medicina sportiva, cercetare. Ar trebui sa cada in sarcina ANS, dar daca ei nu pot, il vom face noi la Izvorani. Sursele de finantare: o componenta importanta ar trebui sa fie statul, la nivel central dar si local, dar tot statul este cel care trebuie sa creeze niste parghii pentru stimularea finantarii private. As vedea ca cluburile de juniori, in mare parte din subordinea MEC si cele municipale, ale autoritatilor locale, sa aiba infrastructura finantata de la buget, pentru ca in sarcina sectorului privat sa intre o parte a pregatirii si, evident, competitia.
Care ar ramane atributiile ANS?
ANS trebuie sa fie repre�zentantul sportului la nivel guvernamental. Sa creeze cadrul legislativ. Va avea de coordonat in acest fel o tesatura de cluburi ale administratiei locale. Chiar daca federatiile urmeaza sa fie coordonate de COSR, ANS trebuie sa-si sporeasca sprijinul acordat. Totodata ANS ar trebui sa-si pastreze cinci-sase centre de pregatire care nu pot fi luate in administare locala si nici preluate de catre federatii sau COSR. Este clar ca si la acest nivel trebuie sa aiba loc o restructurare, pentru a ne putea armoniza activitatea.
Problema care doare cel mai tare. Ce se intampla cu bazele?
Bazele ar trebui sa fie ale beneficiarilor. In proprietate, si nu in folosinta gratuita pe un numar de ani. Chestiune care impiedica orice contract serios cu sectorul privat. Astfel, federatiile ar trebui sa fie proprietare pe bazele lor principale, dar si pe locurile de competitie. Cluburile municipale si de juniori le vad folosind bazele din proprietatea administratiei locale. Ar fi o problema cu Complexurile Nationale, spre exemplu "Lia Manoliu". Chiar daca imi voi face ceva adversari, consider ca acesta ar trebui sa ramana in administrarea ANS. A fost conceput ca un tot unitar si este greu de spart in bucati.
Cristina VLADU 
 Afisari: 134  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Lectia Spaniei    1 comentariu
  Fiesta la Madrid, doliu la Berlin    2 comentarii
  Fernandez Xavi, jucatorul turneului    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Nationala fara capitan!    
  Mercurialul lui Sandu    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.