Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Barbari sau genii?
-- Europa este traversata, in prezent, de un val enorm de migratie intre est si vest. Miscarea aduce cu Marile Migratii (Volkerwanderung) din Europa secolelor IV-VI. De exemplu, in primul an de la aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007, aproximativ un milion de romani au plecat in Italia si Spania.
Mai bine de 800.000 de est-europeni, majoritatea din Polonia, au devenit muncitori in Regatul Unit in ultimii patru ani. (...) La o scara mai redusa, migratia ucrainenilor spre Republica Ceha, a bulgarilor catre Turcia si a britanicilor catre Spania este de luat in serios, de asemenea.
In condiTiile In care Germania inca mai impune restrictii asupra muncitorilor din statele-membre din est, majoritatea imigrantilor ajung aici ca liberi profesionisti sau ca persoane inactive din punct de vedere economic. (...) Insa, in pofida restrictiilor, in 2005, Germania absorbise 37% din totalul imigrantilor proveniti din Europa de Est, plecati inainte si dupa extinderea, spre rasarit, a UE, spre deosebire de Italia (22%), Grecia (11%), Elvetia (8%) si Marea Britanie (3%). (...)
Valurile migraTioniste recente spre Marea Britanie, Spania si Italia trebuie sa fi schimbat aceste cifre in mod semnificativ, insa informatiile necesare aducerii la zi a statisticilor nu sunt deocamdata disponibile. In prezent, oamenii se misca mult mai repede decat institutele de statistica.
Inaintea extinderii spre est a Uniunii, multe studii au anticipat valuri de imigranti. Estimarea proportiei de est-europeni care aveau sa se indrepte spre vest intr-un interval din 15 ani varia intre 2,5% si 6%. (...) In ciuda restrictiilor impuse de statele vizate, predictiile in cauza au fost mult prea rezervate. (...)
Fenomenul nu este o "invasioni barbariche", asa cum se refera italienii la Volkerwanderung (...). In vreme ce imigrantii trec de la o piata la alta avand drepturi de proprietate bine stabi�lite, imigratia este, in principiu, benefica atat pentru imigranti, cat si pentru statele-tinta. (...) Insa, in practica, imigratia nu este atat de benefica pe cat ar putea fi, deoarece statul-tinta are o politica salariala rigida, ce previne crearea locurilor de munca suplimentare necesare angajaarii imigrantilor. Daca tara de destinatie garanteaza venituri minime si compensatorii pentru localnicii fara un loc de munca, imigrantii pur si simplu forteaza preluarea acestora de catre statul asistential. (...)
Pentru a evita complicaTiile, statele-gazda adesea incearca sa limiteze imigratia la muncitori calificati, deoacere acestia se alatura unor sectoare ale pietii de munca in care flexibilitatea salariala ofera imigrantilor slujbe suplimentare. (...) Statele care au avut succes in aceasta privinta au fost cele anglo-saxone (...), precum si Danemarca si Norvegia. (...)
Exodul creierelor cAtre statele anglo-saxone - si catre SUA, in special - este uimitor. (...) Inainte si dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, majoritatea persoanelor calificate proveneau din Europa si, in special din Germania; in ultimele decenii, imigrantii asiatici domina, India, Pakistanul si Filipinele ocupand pozitii fruntase. Creierele nu pleaca numai din statele in curs de dezvoltare, ci si din statele europene. In majoritatea domeniilor de cercetare, "superstaruri" nascute in Europa muncesc si predau in SUA, mai degraba, decat pe Continent (...). Desigur, persoanele cu studii superioare sunt importante pentru economia unei tari, iar aici pierderea inregistrata de unele state europene este una insemnata. (...)
Peisajul european se va schimba rapid in acest secol, la fel ca si in perioada Volkerwanderung. Istoria va avea multe de povestit despre ceea ce a insemnat, cu adevarat, aceasta pentru Continent. Pentru moment insa, simplul spectator este in continuare mai curand lipsit de orice idee.
Hans-Werner Sinn este profesor de economie si finante in cadrul Universitatii din Munchen si presedintele Institutului Ifo.
Copyright: Project Syndicate, 2008
www.project-syndicate.org
Hans-Werner SINN 
A r h i v a
  Ozeneul de la Ministerul Educatiei!    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01039 sec.