Ziua Logo
  Nr. 4270 de sambata, 28 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Verdict: avort
-- Specialistii au stabilit ca sarcina fetitei de numai 11 ani poate fi intrerupta in Romania, desi a ajuns la 21 de saptamani * Medicii sunt insa avertizati de colegiul profesional ca o astfel de interventie ii poate condamna penal * Florina se pregateste pentru Anglia
Comisia interministeriala, reunita pentru a analiza cazul minorei care a ramas insarcinata in urma unui viol si a carei sarcina a ajuns la 21 de saptamani, a anuntat ieri ca va permite intreruperea cursului sarcinii intr-un serviciu de specialitate calificat, cu recomandarea consilierii psihologice a copilului si familiei. De asemenea, comisia recomanda actualizarea si clarificarea legislatiei pentru situatii de exceptie printr-un ordin comun al autoritatilor competente.
Potrivit comisiei interminis�teriale, in acest caz legislatia in vigoare permite intreruperea cursului sarcinii deoarece gravida este copil, victima a unui abuz sexual; exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a acesteia in cazul evolutiei la termen a sarcinii si pentru ca s-a constatat incapacitatea psihologica a fetitei de a indeplini rolul de mama. Din Comisia care a luat aceasta hotarare au facut parte secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Vlad Iliescu, in calitate de coordonator, Gabriela Angheloiu - director in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul Filantropia, prof. dr. Bogdan Marinescu - Spitalul "Panait Sarbu", prof. dr. Dumitru Oraseanu - Spitalul "Grigore Alexandrescu", conf. dr. Silvia Stoicescu - Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", prof. dr. Constantin Oancea - Spitalul "Al. Obregia", prof. dr. Vladimir Belis - IML, lector dr. Bogdan Ion - Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Theodora Bertzi - secretar de stat in Ministerul Muncii, Gabriel Tanasescu - secretar de stat in Ministerul Justitiei, Gabriela Tonk - subsecretar de stat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Marcela Dumitras - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Sarcina e in parametri
Din punct de vedere medical, reprezentantii Comisiei de Obstetrica-Ginecologie a Ministeru�lui Sanatatii au apreciat ca desi dezvoltarea somatica a minorei este armonioasa si corespunzatoare varstei, sarcina, a carei evolutie a fost pana acum in parametrii normali, ar putea continua, dar este o sarcina cu risc obstetrical crescut atat pentru mama, cat si pentru fat. Din punct de vedere al sanatatii mintale, reprezentantul Comisiei de psihiatrie si psihiatrie pediatrica a ministerului considera ca riscurile de afectare sunt imediate si pe termen lung, determinate atat de abuzul sexual, cat si de varsta extrem de mica la care minora a fost supusa abuzului si unei sarcini nedorite. "Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale abuzului sexual incestuos cu consecinte indelungate asupra mamei si copilului rezultat. Sarcina pericliteaza grav sanatatea mintala a fetitei aflata in imposibilitate de a se apara si creeaza premisele unor tulburari psihice durabile, determinate de trauma psihica a violului si a incestului, stigmatizarea sociala, marginalizare si de incapacitatea fizica si psihica de a exercita functiile de mama. Riscurile majore imediate si indelungate de imbolnavire psihica, deosebit de ridicate, sunt reprezentate de reactia posttraumatica la stres, depresie, suicid, stari psihotice, dezadaptare sociala", se arata in raportul Comisiei interministeriale.
Si reprezentantii Comisiei de pediatrie si neonatologie au recomandat intreruperea cursului sarcinii avand in vedere imaturitatea psihologica a copilului in exercitarea atributiilor de mama. Reprezentantul Comisiei de psihologie a ministerului a aderat la recomandarea intreruperii cursului sarcinii.
Exista legi acoperitoare
Legislatia pe baza careia s-a conturat decizia Comisiei interministeriale este data de Conventia ONU privind drepturile copilului ratificata prin Legea 18/1990 precum si Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului care, prin art. 2, alin. (3) statueaza ca interesul superior al copilului prevaleaza in toate demersurile si deciziile care il privesc; Legea drepturilor pacientului, care, prin art. 26 stabileste ca dreptul femeii la viata prevaleaza in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major pentru viata mamei si Codul Penal care, prin art. 185, alin. (6), lit. a) privind provocarea ilegala a avortului prevede ca: nu se pedepseste intreruperea cursului sarcinii efectuata de medic peste 14 saptamani daca aceasta este necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel.
Colegiul Medicilor considera penal acest avort
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a precizat ca, "in tara noastra singurele institutii abilitate de a face o interpretare a prevederilor legale cu valoare juridica sunt Parlamentul Romaniei (prin institutiile sale) si instanta de judecata in cazuri punctuale. Restul interpretarilor au valoare de opinii sau recomandari".
In aceste conditii, CMR considera decizia comisiei drept o opinie sau o recomandare, iar in acest caz, medicii trebuie sa stie ca nimeni nu-i poate obliga la efectuarea acestui avort, ba mai mult, opinia sau recomandarea comisiei nu ii poate proteja in fata justitiei. "Raspunderea este directa si individuala a fiecarui medic care daca va accepta sa efectueze o astfel de interventie trebuie sa informeze familia cu privire la toate riscurile unei astfel de interventii si sa-si asume aceste riscuri", precizeaza conducerea CMR. Mai mult, in caz de judecata, Colegiul nu va putea apara respectivul medic.
In final, Colegiul Medicilor din Romania solicita corpului medical sa urmareasca si sa acorde asistenta medicala de inalta calitate si cu maximum de umanitate fetitei de 11 ani, "victima a societatii si a incapacitatii institutiilor statului abilitate de a-i proteja drepturile, inclusiv dreptul la imagine".
Cea mai accesata stire la BBC peste Ocean
Cazul fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata dupa ce a fost violata de unchiul ei a fost preluat de presa din Marea Britanie, povestea ei fiind cea mai accesata stire a BBC in America de Nord, ieri dupa-amiaza, potrivit Hotnews.
"Familia Florinei Vranceanu se lupta cu biserica pentru a trimite copilul in Marea Britanie pentru un avort pe ultima suta de metri", scria, la randul sau, tabloidul Daily Mail in editia de ieri. "O fetita de 11 ani din Romania, care spune ca a ramas insarcinata dupa ce a fost violata, urmeaza sa faca un avort in Marea Britanie, desi a primit, in ultimul moment, permisiunea de a fi supusa acestei operatii in tara natala", nota cotidianul Telegraph, precizand ca "Guvernul Romaniei a fost criticat sever pentru faptul ca a prelungit chinul familiei, luand decizia in mai bine de o luna". "Dezbaterea creata de situatia fetitei a starnit proteste in randul grupurilor religioase din Romania, iar decizia (autoritatilor) este putin probabil sa puna capat acestora", scrie cotidianul Independent, adaugand ca "20 de grupuri crestin-ortodoxe ameninta ca vor lua pozitie daca fetitei i se va permite sa faca avort in Romania pe cale de exceptie". (A.M.L.)
"Marti plecam in Anglia"
Parintii Florinei au anuntat ieri ca sunt hotarati sa plece marti in Anglia, pentru efectuarea intreruperii de sarcina. "Suntem decisi, nu avem ce face in Piatra Neamt, nu avem ce face in Romania. Marti plecam in Anglia, este hotararea noastra finala", declara ieri, pentru Rompres, Florin V., tatal fetitei.
Mama Florinei a declarat insa ca pasapoartele pentru ea si Florina sunt gata, iar plecarea este programata pentru duminica. Familia a acceptat oferta financiara a unei romance stabilite in Marea Britanie, care s-a angajat sa suporte toate cheltuielile legate de transport si operatie pentru ca Florina sa faca intreruperea de sarcina in Anglia, tara care permite avortul pana la 24 de saptamani. Decizia familiei a fost luata chiar daca Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat ca vrea sa ajute financiar familia fetitei, in conditiile in care Florina nu va face intrerupere de sarcina.
In aceste conditii, pana la plecarea minorei din tara, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt se ocupa de consilierea fetitei si familiei acesteia. De altfel, ieri dimineata Florina a fost testata psihologic, iar evaluarea ei continua.
Theodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii, a explicat ca, in cazul in care medicii englezi apeleaza la micro-cezariana, iar fatul este salvat, desi in opinia sa sansele ca acesta sa traiasca sunt sub 1%, dupa perioada de refacere a copilului, probabil abandonat de familia din Neamt care nu si-l doreste, autoritatile romane pentru protectia copilului vor cere repatrierea nou-nascutului.
Pagina realizata de Carmen POPESCU 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
@eufrosin   de ella
Daca mai asteapta putin o sa se ajunga la partial birth abortion.   de california
LA MULTI ANI !    de saccsiv
Violul prin morala.   de alwis46
... Nu-i ca n-ar fi fost ca toate fetele,    de cotrofelnitza
Care precedent periculos?   de ella
Medicii doctori in drept   de Ion Caramache
Avortul , componenta a EUGENIEI   de saccsiv
PRECEDENT PERICULOS   de saccsiv
Judecand dupa procentele la vot   de SpargeLL
@muceap   de ella
Care-i diferenta?   de alexandru15
Drepturile femeii   de Flavius
jurnalista lu'caltabosh   de muceap
Intrebari pentru Doamna Popescu   de ella
Imbecilitate crasa   de Evreu-rus
Suntem satui...   de alamar
A r h i v a
  Hotie berechet    21 comentarii
  Nota la Bac e cat spaga    10 comentarii
  Italia amprenteaza toti tiganii    41 comentarii
  Dedicatie pentru Ilie Nastase    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pacaleala Sven Hassel (6816 afisari)
 Basescu in cleste (2788 afisari)
 Hotie berechet (2244 afisari)
 Ziua invaziei vazuta de Antonescu (1841 afisari)
 Problema batalioanelor disciplinare (1369 afisari)
 Tragedia unui adolescent premiant: Mister Boboc din Corabia, macelarit cu lovituri de cutit (4426 afisari)
 Romania, vizitata de extraterestri intre 1974 - 1993 (3150 afisari)
 Poze cenzurate: Elvis Presley, asa cum nu l-ati mai vazut pana acum (2905 afisari)
 Ucraina: Rusia trebuie sa isi mute flota din Marea Neagra in Siria (2621 afisari)
 Afgani executati public de talibani, in fata multimii (VIDEO) (2028 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01550 sec.