Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
IN LUME
Primii 10 intelectuali militanti din lume
-- EXCLUSIV ZIUA ONLINE
Pe 23 iunie, revista "Foreign Policy" a publicat topul intelectualilor cei mai implicati in viata publica a lumii, realizat in acest an, in urma voturilor celor 500.000 de participanti la sondaj. Publicatia care a initiat proiectul precizeaza ca cel mai important scop al acestui demers este sa dea nastere unei dezbateri despre valoare si valori, subliniind ca principalul criteriu de selectie a candidatilor la acest titlu a fost puterea de influenta a ideilor pe care le promoveaza. Autorii mentioneaza, de asemenea, ca un rol importat l-a jucat abilitatea in comunicare de care candidatii dau dovada, si ea luata in considerare de optiunile participantilor.
Dat fiind topul rezultat, efect al mobilizarii mai bune sau mai slabe a diverselor comunitati, criteriul politico-ideologic pare sa fi avut o importanta decisiva. Surprinzator, din lista de 20 de nume publicata, primii 10 intelectuali militanti ("public intellectuals") ai lumii sunt de origine musulmana. Dar revista sublinieaza ca ei nu impartasesc aceeasi viziune asupra lumii islamice.
Prezentat schematic, Topul 10 arata dupa cum urmeaza:
1. Fettulah Gulen, lider religious. Savant turc ce locuieste in Statele Unite din 1999, cand in tara natala a fost acuzat ca submineaza teza separatiei dintre state si religie. Adept al principiilor islamice moderate, are milioane de discipoli.
2. Muhammad Yunus, finantator activist. Laureat al Premiului Nobel Pentru Pace in 2006, proprietar al Grammen Bank, acum reprezentata in peste 100 de state, Muhammad Yunus din Bangladesh a luptatat neincetat impotriva saraciei.
3. Yusuf Al-Qaradawi, cleric musulman. Lider spiritual al "Fratiei Musulmane", realizator al emisiunii "Sharia si viata", difuzata de Al Jazeera, este o personaliate controversata care, pe de o parte, a criticat atacul terorist din 11 septembrie 2001, dar, pe de alta parte, a gasit justificari pentru atacurile sinucigase care au urmat.
4. Orhan Pamuk, scriitor turc, profesor de literatura la Universitatea Columbia din Statele Unite. Deja celebru in lumea literara, posesor al unui Nobel pentru Literatura, acordat in 2006, este o personalitate indezirabila in Turcia, data fiind abordarea relatilor Occident-Orient si modernitate-traditie din romanele sale. In tara sa a fost judecat pentru "insultarea identitatii turce", dupa ce a criticat genocidul armean, dar acuzatiile au fost retrase.
5. Aitzaz Ahsan, politician pakistanez. Oponent vehement al regimului Pervez Musharraf, a militat sustinut pentru dreptate. A organizat proteste de strada ale avocatilor in martie 2007, cand presedintele pakistanez l-a destituit pe conducatorul Curtii Supreme. A fost arestat de mai multe ori in cursul anului trecut. Este membru al Partidului Popular din Pakistan si politiciant marcant.
6. Amr Khaled, rockstar egiptean. Promoveaza interpretarea neconventionala a Islamului modern in fata admiratorilor din intreaga lume, militand in stil carismatic pentru integrare culturala. Locuieste in Marea Britanie si consiliaza tineri musulmani din Europa.
7. Abdolkarim Soroush, filozof iranian de prim rang. In conflict cu autoritatile din tara sa natala, din cauza colaborarii cu activistii pentru democratie, a ales Europa si Statele Unite. Scrierile sale de filosofia religiei si drepturile omului sunt sursa de inspiratie pentru miscarea reformista din Iran.
8. Tariq Ramadan, filosof. Unul dintre cei mai controvrsati intelectuali musulmani, este un promotor al integrarii lumii islamice in Europa, acuzat de adversarii sai ca ar avea legaturi cu terorismul. In 2004 nu i s-a permis intrarea in America, unde urma sa predea, pentru ca Departamentul de Stat l-a acuzat de donatii facute unor grupari in legatura cu Hamas-ul.
9. Mahmud Mamdani, antropolog ugandez. Stabilit in Statele Unite din 1972, cand a fost expulzat de Idi Amin, este profesor la Universitatea Columbia si autor al unei opere care cerceteaza civilizatia, identitatea si geneza istoriei din Africa postcoloniala. E preocupat de politica din Islam si de politica externa a Statelor Unite, fiind adept al teoriei ca terorismul Islamic modern este efectul violentei din ultimii ani ai Razboiului Rece.
10. Shirim Ebadi, activist iranian pentru drepturile omului. Prima femeie judecator sub domnia sahului, este autoarea unei legi novatoare, conceputa dupa ce a fost inlaturata de liderii religiosi din Iran. A sustinut Revolutia Islamica si disidentii politici, militand pentru drepturile femeilor si ale copiilor. Este o nationalista recunoscuta, pentru care Islamul este incompatibil cu democratia. In 2003 a obtinut Premiul Nobel petru Pace, o premiera pentru Iran. (I.D.)
A r h i v a
  Amintiri despre Baia Mare    
  Descoperirea rugaciunii    
  Sergiu Celibidache, un mistic al muzicii    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01113 sec.