Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
A patra convorbire cu Insula Serpilor
-- Duminica, 15 iunie a.c, va avea loc prima croaziera turistica Odessa - Insula Serpilor, cu vasul "Krasnaia Strela", organizata de guvernatorul regiunii Odessa, Nicolai Serdiuk, pentru ziaristi si oficialitati ucrainene. Este in interesul nostru sa demonstram ca Belii ofera vizitatorilor o gama larga de servicii si obiective de interes national. De saptamana viitoare, adresati-va companiei "London Sky Travel", pentru o excursie de vis, care costa aproximativ 100$.
Cam aSa sunau stirile din presa regionala, preluate de unele agentii. Afland insa, a doua zi, ca inaugurarea n-a avut loc, din cauza unei furtuni pe mare si a imposibilitatii acostarii vasului in debarcaderul militar impropriu dotat, m-am adresat vechii cunostinte, edil al orasului Belii, de fapt un catun cu vreo suta si ceva de locuitori, aproape jumatate fiind graniceri. Dupa ce am zis de trei ori "Alo!", mi-a raspuns, cu voce sastisita:
Te-am recunoscut! Numai de dumneata nu-mi ardea acum, din cate am pe cap. Cacaia problema?
Vreau sa stiu, cum v-ati pregatit pentru acel eveniment? (Pana sa-mi raspunda, aud un "zaaat" prelung, urmat de un "du-te-n...")
Am o pisicuTA adusa ilegal in insula, ca n-au voie aici pisici si caini, din cauza apei, care-i foarte scumpa, aducand-o cu vase cisterna din Odessa. Nici alte animale, doar cativa catari, pentru turisti, ca numai ei pot merge pe stanca asta stearpa. S-au mai adus, tot cu vaporul, cateva sute de tone de pamant ucrainean, l-am imprastiat noi, dar nu s-a prins nimic, doar niste scaieti... Zau, mi-e draga, e si ea un sufletel si-i tare jucausa, insa trebuie s-o trimit inapoi, altfel dau de bucluc...
PAi, dacA nu puteti tine o pisica, atunci cum poate sa fie o baza turistica?
Stai sA vezi. Cu o zi inaintea programatei inaugurari, a sosit aici, cu o barca speciala, chiar guvernatorul regiunii si a deschis "Muzeul de istorie si arheologie", ca stanca-i pomenita de greci inca din vechime, de i se zicea si Insula lui Achile; da' eu nu stiu cine-a fost ala, doar ca sovieticii aveau un sistem de radare, de controlau toata Marea Neagra, pana la Bosfor. De atunci dateaza si farul; cu mult inainte, aici era o baza a piratilor si corsarilor. Din vremea lor, cred ca sunt si exponatele din muzeu, mai ales cateva amfore, abandonate printre stancile de langa maluri, dupa ce bausera apa. Cautand comori, in timpul liber, specialistii de la radare au descoperit si niste oase de animale domestice lasate acolo sa moara de foame si sete; erau si resturile unei pisici bolnave aruncata de pe o corabie piratereasca. Inimi haine, nu-i asa?
Bine, bine, aflu ca muzeul este intr-o fosta baraca militara, iar pentru viitorii turisti s-a amenajat o alta, tot atat de confortabila...
Asta-i doar Inceputul, conform hotararii Parlamentului de la Kiev, de a crea orasul Belii - si eu sunt un produs al acestuia, ca inainte eram un simplu granicer pensionabil - pentru a demonstra ca stanca e insula locuibila, cum ii spune si numele. Avem deja o posta si se deschide o banca, Guvernul dorind sa ne transforme intr-un paradis fiscal. Mare lucru, nu-i asa? Ca avem si o biblioteca, cu cateva zeci de carti, se construiesc mai multe vile, s-au plantat cativa copaci, dar a trebuit sa-i vopsim in verde, neprinzandu-se, deocamdata. Planuri sunt multe, aprobate la cel mai inalt nivel.
La un cimitir v-ati gandit?
Asta da Intrebare. Nu! Dar daca va fi cazul, Doamne fereste, si mortul nu-i dus de unde-a venit, avem la dispozitie un excavator si niste pikamere, si-i gasim mormant in piatra, cum n-au avut mosii si strabunii lui. Numai daca moare o pisica, sa zicem ca s-a pripasit aici, ce facem, o aruncam pe stanci sau in mare? Gasim noi o solutie.
Si acum, o ultima intrebare...
IartA-mA, nu mai pot raspunde, ca pisa mea vrea sa manance, auzi-o cum miauna... Cat despre problema majora a noastra, si a voastra, marturisesc, e ca, infigand o andrea mai lunga, la cativa metri de stanca, izbucnesc hidrocarburile, adica petrol si gaze. Pa, ca miauna...
P.S. Doi ziaristi romani nu au fost admisi la croaziera menita sa arate falsele carate ale unei perle artificiale.
Valentin HOSSU-LONGIN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
pai nu,   de silviana
A r h i v a
  Ctitorii regale    3 comentarii
  O noua minge la fileu pentru Traian Basescu    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00939 sec.