Ziua Logo
  Nr. 4267 de miercuri, 25 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cartea unor istorici de la Institutul Memoriei Nationale divizeaza opinia publica poloneza
Lech Walesa agentul "Bolek"
Institutul Memoriei Nationale din Polonia (organism de stat creat pentru a investiga crimele comuniste si naziste din aceasta tara) risca sa-si inchida portile in urma asaltului "societatii civile" poloneze scandalizata. Masura ar putea fi luata dupa publicarea, de catre doi istorici ai Institutului, a unei carti care sustine, pe baza unor probe certe, ca eroul miscarii Solidaritatea, Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost agent secret al fostei politii politice comuniste si ca "miscarea disidenta" din Estul Europei a fost o opera a KGB. Desi nu este prima data cand pe piata sunt aruncate acuzatii de acest gen la adresa lui Walesa, lansarea volumului "Serviciile Secrete (SB) si Lech Walesa" a provocat controverse si a divizat societatea poloneza.
Acuzatii similare i-au fost aduse lui Walesa, ex-presedinte al Poloniei si in urma cu 16 ani, insa este pentru prima data cand un institut de stat ca IPN publica sub forma unei carti o ancheta extrem de bine documentata referitoare la contactele pe care le-a avut fostul lider al miscarii Solidaritatea cu serviciile secrete comuniste. Cele 780 de pagini ale volumului, care de luni poate fi gasit in librariile poloneze, prezinta dovezi greu de zdruncinat, considera autorii, privind faptul ca intre anii 1970 si 1976 Walesa, pe vremea cand era liderul sindicatului Solidaritatea, a fost informator al politiei politice, avand numele de cod Bolek. Walesa a negat de fiecare data toate acuzatiile, sustinand ca sunt facaturi. In 2000 el a castigat procesul impotriva unor compatrioti care il acuzasera ca a fost spion.
In apararea lui Walesa au sarit acum, pe langa liderii bisericii catolice poloneze, numeroase voci autorizate, inclusiv fosti agenti ai serviciilor secrete comuniste, care pretind ca dosarele aflate in posesia IPN au fost falsificate. Si adjunctul directorului Institutului Memoriei Nationale, Maria Dmochowksa, a apreciat ca volumul "face parte dintr-o campanie de vanatoare de vrajitoare" si si-a exprimat regretul si rusinea pentru ca aceasta carte a fost publicata de IPN.
Publicatia germana Der Spiegel a stat de vorba cu Slawomir Cenckiewicz, unul dintre autorii controversatei carti, pentru a vedea ce probe aduce lucrarea. "Avem dovezi clare incluzand carduri de inregistrare, note ale politiei secrete si rapoarte facute de informatorul numit Bolek", afirma istoricul, subliniind ca "exista dovezi pozitive ca Lech Walesa a colaborat cu politia secreta sub un nume de cod intre 197 si 1976". Slawomir Cenckiewicz neaga varianta conform careia dosarele analizate ar fi fost falsificate de agentii fostei politii politice tocmai pentru a prezenta o alta imagine a celui care reprezinta in Polonia simbolul miscarii anti comuniste. "Aceste dosare au inca sigiliile originale si se poate dovedi ca nu au fost deschise niciodata din 1970", sustine autorul. In ceea ce priveste raul pe care se presupune ca l-a provocat "Bolek", istoricul polonez explica: "Este evident ca Bolek a facut informari despre mai mult de 20 de oameni care ulterior au fost oprimati si hartuiti". O alta acuzatie grava adusa in carte este accea ca Walesa a incercat sa isi stearga dosarul la inceputul anilor '90, cand a devenit presedinte.
Apel pentru inchiderea Institutului
Aparitia cartii care incearca sa demonteze mitul Walesa a determinat Alianta Democrata de Stanga (SLD) sa ceara inchiderea Institului Memoriei Nationale. De asemenea, premierul Donald Tusk a propus ca toate dosarele aflate in posesia IPN sa fie puse la dispozitia polonezilor. Partidul Lege si Justitie al presedintelui Lech Kaczynski, si el un inamic declarat al lui Walesa, accepta ideea ca polonezii sa aiba la dispozitie dosarele.
Luciana POP 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
filatelistului !!!!   de fericire
Daca ma voi indoi de Walesa voi fi acuzat ca sunt securist, daca il voi sustine asisderea, dar   de ionion
Si Papa Ioan Paul II-lea (RIP) a fost agent KGB   de Hadrian Gaunescu
unii scriu cica istorie alternativa . Adica alternative cum le -ar fi placut lor sa fie    de Ghita Bizonu'
Walesa este vinovat ca a fost ales presedinte    de Ghita Bizonu'
Te pomenesti, dreak...   de AVP
si dece n-ar fi   de fericire
Alta Facatura   de Ratacitul
Dati dracu' bolsevicii astia!   de Mache
Interesant ...   de Liviu2002j
bomba!   de dorumare
odata am    de fericire
Pentru Katty 1 raspuns retroactiv   de zwilling carol
O stire ca asta putea fi bomba...   de katty1
A r h i v a
  Impuscaturi la plecarea lui Sarkozy    66 comentarii
  Milosevici si Djinjici si-au dat mana dupa moarte    2 comentarii
  Chirtoaca nu mai are un ghimpe in coasta    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nationalizarea a invins (3217 afisari)
 Impuscaturi la plecarea lui Sarkozy (1926 afisari)
 Muschii lui Basescu (1581 afisari)
 L-am dat afara! (1203 afisari)
 Lech Walesa agentul "Bolek" (1201 afisari)
 Cei mai frumosi copii din lume, un roman si o rusoaica (6466 afisari)
 Cristiano Ronaldo "incins" de iubita, pe o plaja din Italia (2595 afisari)
 Sase romani arestati in Germania dupa ce au jefuit din mers un TIR care circula cu 100 km pe ora (2361 afisari)
 Iranul va fi ''nimicit'' daca indrazneste sa atace Israelul (1851 afisari)
 Colin Farell a slabit ingrozitor (1839 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.