Ziua Logo
  Nr. 4267 de miercuri, 25 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul Comunismului
Nationalizarea a invins
-- Rechinii imobiliari au ingropat orice speranta a proprietarilor de a-si mai recupera casele confiscate abuziv de statul comunist * La initiativa conservatorilor lui Dan Voiculescu, Camera Deputatilor a adoptat o lege de modificare a Legii 10/2001 care recunoaste fara drept de apel dreptul de proprietate dobandit de fostii chiriasi in baza Legii 112/1995
Mircea PAUN - Ziua foto
Camera Deputatilor a adoptat ieri, ca for decizional, o noua lege in materia retrocedarilor de proprietati confiscate abuziv de fostul regim comunist, lege care vine sa modifice vechea Lege nr. 10/2001. Initiativa legislativa - intitulata "lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989" - a fost respinsa initial de Senat. Ea apartine liderilor PC Dan Voiculescu (foto), Bogdan Ciuca, Sabin Cutas si Daniela Popa, precum si lui Petru Calin, de la PDL. Legea va pleca spre promulgare la presedintele Traian Basescu.
Avantaj pentru fostii chiriasi
Conform noilor modificari legislative, proprietarii de drept nu vor mai putea dobandi in natura casele si terenurile, daca acestea au fost deja vandute catre chiriasi, in baza Legii 112/1995. Aceasta categorie de proprietari urmeaza sa primeasca despagubiri "in echivalent" de la stat. Chiriasii care au cumparat imobilele in baza Legii 112/1995, de la fostele ICRAL-uri si alte unitati locative de stat, ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior de instantele judecatoresti, vor primi despagubiri la valoarea de piata, valoare care va fi stabilita prin administrarea unor expertize. Iar daca sumele platite initial in baza
Lucian Curelariu - Ziua foto
Legii nr.112/1995 le-au fost deja restituite, acestia vor putea cere in instante diferenta pana la valoarea actuala de piata a imobilelor. Aceste actiuni vor fi scutite de taxe de timbru potrivit noii legi. Restituirea pretului actualizat prin expertiza se va face din fonduri extrabugetare, constituite la Ministerul Economiei si Finantelor, in temeiul art. 13, aliniatul 6, din Legea nr. 112/1995. Tot in cazul fostilor chiriasi ale caror contracte de vanzare-cumparare incheiate pe legea 112/1995 au fost anulate de instante ca urmare a revendicarilor formulate de proprietarii de drept, acestora li "se va asigura cu prioritate", dreptul de a cumpara locuinte din fondul de stat gestionat de primarii si de Ministerul Lucrarilor Publice, avand dreptul sa locuiasca cu chirie in imobile ale RA APPS, pana la oferirea posibilitatii de a dobandi o locuinta in proprietate.
Vot aproape unanim
In favoarea proiectului de lege care reglementeaza regimul juridic al imobilelor preluate abuziv intre 1945 si 1989 au votat aproape in unanimitate PSD, PRM, PD-L, PC si reprezentantii minoritatilor. Numai jumatate dintre liberali s-au exprimat in favoarea initiativei legislative si doar doi reprezentanti ai UDMR, majoritatea deputatilor Uniunii preferand sa se abtina.
Lucian Curelariu - Ziua foto
Liber la vanzari
O alta latura importanta a noii legi este abrogarea prevederilor din Legea 112/1995, potrivit carora fostilor chiriasi care au cumparat imobilele in care au locuit li se interzicea vanzarea imobilelor timp de zece ani de la achizitie.
Totodata, a fost abrogata si prevederea conform careia: "Sub sanctiunea nulitatii absolute, este interzisa instrainarea in orice mod a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite, fosti proprietari sau, dupa caz, mostenitori ai acestora". Aceste porti deschise pot isca noi nemultumiri sociale pentru cei aflati in asemenea situatii, pentru ca vor permite vanzarea caselor aflate in litigiu si vor lasa fara obiect procesele de acest gen aflate in curs.
Ajutor doar pentru cei de buna-credinta
In privinta proprietatilor vandute prin Legea 112/1995, noua lege ii protejeaza pe fostii chiriasi care au cumparat casele de la fostele ICRAL-uri cu buna-credinta.
"In cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii nr.112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, chiriasii care au cumparat cu buna - credinta imobilele in care locuiau au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte din fondul de stat gestionat de primarii si de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor.
Beneficiarii vor avea dreptul de a locui cu chirie in aceste imobile si de a cumpara aceste imobile, suma pe care au platit-o pentru cumpararea imobilului nationalizat si care ulterior a fost restituit proprietarului, constituindu-se, prin actualizare, avans la noul imobil", se spune in Legea de completare a Legii 10/2001.
Cum insa majoritatea contractelor de vanzare-cumparare desfiintate de instante s-a facut pe motivul invocarii existentei relei-credinte, este greu de presupus ca vor exista multe persoane care vor beneficia de avantajul "asigurarii cu prioritate" a unei alte locuinte. Este posibil, de asemenea, sa se genereze un nou val de procese, care sa incarce instantele de judecata.
Decizia Inaltei Curti
Noua reglementare ar putea ingropa actiunea in revendicare in baza Codului Civil, pentru proprietarii de drept, care inca mai incearca sa-si recupereze imobilele aflate in posesia altora.
Ea vine la scurt timp dupa Decizia Sectiilor Unite a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca practica judecatoreasca generala faptul ca actiunea in revendicare nu mai este admisibila in conditiile existentei unei legi speciale, dar si Hotararii CEDO de la Strasbourg, care a recunoscut in august 2006, in cauza "Raicu versus Romania", dreptul chiriasilor, care au cumparat cu buna-credinta, de a fi proprietari.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 3217  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 41 Afiseaza toate comentariile  
Deutschland!Deutschland!   de Adrian v.D.
Tovarasu Gheghedej a spus   de roy
Apelt pentru EU si nu numai :   de ionion
Draga Tovarase Voiculescu, mult penetrat de dragostea noastra a securistilor romani dorim    de ionion
IN sfarsit   de jean valjean
Apel disperat al proprietarilor   de Wilhelm Tell
Alte probleme are natiunea!   de Nituc
au invins neocomunistii,   de silviana
legea 112/1995   de elrodust
Divide et impera!   de Tudor190
@ ho ciu tzi   de topik
In acest caz nu-s furati fostii propietari, ei vor fi despagubiti de la stat, din banii poporului,    de Ho Ciu Tzi
Milas fatza de cine?   de Nicu Pruna
SUNT AUTENTIFICAT !   de Vidim
Voiculescu este aparat de securistii care au primit cadou de la stat case furate de bolsevici.   de ionion
Bravo !!!!!!!   de usla
distribuire   de dolhasca
lipsa de respect   de francezu
Domnul Salam si cu domnul Boxeriu vor cere ca d-l Voiculescu sa candideze la postul    de ionion
De ce nu?   de Codrut Constantin
foarte bine   de topik
oricum...   de dolhasca
"conservatorii" roman sprijini actul la 11 iunie 1948 de furt al bolsevicilor ! Ha ha ha    de ionion
intrare in normalitate   de francezu
Nu e chiar asa...   de dumaal
concluzii logice   de rosu ovidiu
Cumparatori de buna credinta ?! A unor bunuri furate , n'asa ?   de gili
Legea ne reintroduce in normalitate.   de Socrate
Va tine mult minunea ?   de nevoiadeadevar
Cristian Paturca a fost dat afara din casa    de Ghita Bizonu'
in strada   de vasilik
o initiativa buna   de brad
Si inca ceva....   de Ratacitul
Becali a avut un MESAJ clar pentru Voiculescu - cu un reporter de la Antena 1 - acu vreo 2-3 ani...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Pentru Liviu 2002 j   de george nemteanu
Ce nu stie CEDO ...   de Liviu2002j
Cu alte cuvinte tot noi toti platim !!!   de Liviu2002j
Nationalizarea a invins !    de Stoicescu
Retrocedarea reretrocedarilor   de Tudor190
la mintea voastra...   de Daniela Rolea
deci CEDO e comunista   de Gunter
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nationalizarea a invins (3217 afisari)
 Impuscaturi la plecarea lui Sarkozy (1926 afisari)
 Muschii lui Basescu (1581 afisari)
 L-am dat afara! (1203 afisari)
 Lech Walesa agentul "Bolek" (1201 afisari)
 Cei mai frumosi copii din lume, un roman si o rusoaica (6466 afisari)
 Cristiano Ronaldo "incins" de iubita, pe o plaja din Italia (2595 afisari)
 Sase romani arestati in Germania dupa ce au jefuit din mers un TIR care circula cu 100 km pe ora (2361 afisari)
 Iranul va fi ''nimicit'' daca indrazneste sa atace Israelul (1851 afisari)
 Colin Farell a slabit ingrozitor (1839 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01222 sec.