Ziua Logo
  Nr. 4264 de sambata, 21 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
MIRA ancheteaza cazul "Permis pentru mita"
-- Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a inceput ieri o ancheta la toate Serviciile de Evidenta a Populatiei de pe raza judetului Arges, in urma scandalului "Permis pentru mita".
Lucratori ai Directiei Generale Anticoruptie, ai Institutului National de Evidenta a Populatiei si de la Inspectia de Control a Politiei Romane vor verifica Serviciile de Evidenta a Populatiei din cele 102 localitati din judet, la cererea ministrului de Interne, Cristian David. Decizia lui David de a extinde investigatiile si in zona eliberarii actelor de identitate vine la o saptamana de la retinerea a 17 angajati ai serviciului comunitar de regim permise auto din Pitesti. Surse din MIRA au declarat ca s-a ales varianta unui control intern, deoarece, "avand in vedere indiciile existente ca s-ar fi savarsit anumite infractiuni, o interventie cum a fost cea de saptamana trecuta, in care s-a intervenit in forta si s-au facut perchezitii, nu ar fi putut fi realizata acum. Pentru acest lucru ar fi fost nevoie de o saptamana, pentru a se strange indicii temeinice, in vederea obtinerii mandatelor de perchezitie". Potrivit unui comunicat MIRA, scopul este verificarea tuturor documentelor care au stat la baza mutatiilor ce s-au facut in judetul Arges si care au putut facilita astfel inscrierea pentru obtinerea permiselor de conducere in mod fraudulos si a altor persoane din afara judetului. Controlul dispus de David va sustine ancheta DGA si a procurorilor anticoruptie in conditiile in care va evidentia aspecte ce pot fi folosite in ancheta penala, in dosarul "Permis pentru mita". "Chiar daca nu ne aflam in cazul unor mandate emise de Parchet, dispozitia ministrului da posibilitatea echipei de control sa verifice atat birourile dar si documentele care au stat la baza mutatiilor", se arata in comunicatul MIRA. In acelasi document se arata ca, pentru realizarea unor mutatii e nevoie de consimtamantul proprietarului, ancheta DGA relevand ca, in multe cazuri acestia obtineau sume de cel putin un milion de lei pentru a-si da acordul de a lua in spatiu pe cineva. "In 2007, peste 20.000 de mutatii si schimbari de resedinta au avut loc in Arges, iar din 2006 pana in prezent 2200 de persoane din alte judete au obtinut permise de conducere in Arges", mai precizeaza Ministerul de Interne.
Retea piramidala
In scandalul "Permis pentru mita" au fost arestate 17 persoane, acuzate ca intermediau sau ajutau la obtinerea frauduloasa a carnetelor de conducere in Arges. Printre cei arestati se afla si seful Serviciului Permise Arges, Codrut Vlasceanu, si adjunctul acestuia, Vasile Voinea. Potrivit DNA, in perioada martie - iunie 2008, pe raza judetului Arges si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat care a actionat in scopul obtinerii unor sume de bani pretinse si primite de la mai multe persoane, pentru ca in schimbul banilor sa le faciliteze obtinerea permiselor de conducere de la Serviciul Permise si Inmatriculari. Membrii grupului sunt acuzati ca au pretins si primit de la fiecare candidat sume cuprinse intre 700 si 4500 de euro. Conform anchetatorilor, reteaua din Arges era impartita in patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidati pentru obtinerea permisului de conducere, la patroni de scoli de soferi, functionari si politisti. Astfel, in structura grupului infractional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite indatoriri. Ei racolau persoane din mai multe judete care erau interesate sa obtina permisul de conducere prin coruperea unor functionari publici, apoi schimbau domiciliului viitorilor candidati, falsificau documentele necesare participarii la examen si facilitau promovarea, in mod ilegal, a acestui examen.
Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Permisul american   de george nemteanu
A r h i v a
  In vizita la locul crimei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Capelei Sixtine (3185 afisari)
 Israelul a simulat atacarea Iranului (2670 afisari)
 Iliescu si Vanghelie isi scot ochii (1537 afisari)
 Masacrul de la Katyn (1513 afisari)
 Temutul Pietroi eliberat de judecatori (1291 afisari)
 Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava (2979 afisari)
 Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze (2937 afisari)
 Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului (2329 afisari)
 A aparut calendarul meciurilor din UEFA Champions League: Steaua joaca pe 12/13 si 26/27 august (2056 afisari)
 Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  (1731 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.