O vorba mai veche insinua - rautacios, desigur - ca "unde apar doi nemti vine si razboiul mondial, unde-s doi rusi se pune de-un chef cu vodca si unde-s doi italieni apare o pizzerie". De data asta, nu despre pizza e vorba, ci despre niste paste pe cat de simple, pe atat de savuroase, al caror secret sta in nimic altceva decat calitatea ingredientelor.
Cand vine vremea de incropit "pe repede inainte" ceva bun de mancare, fara eforturi supraomenesti, probabil nimeni nu-i bate pe italieni. Si sa nu uitam: de multe ori, la italieni pastele sunt doar un pretext pentru sosuri! Pastele arrabiata de saptamana asta sunt (inca) o dovada ca, adeseori, geniul sta in lucrurile simple. Pentru doua persoane, nu-i nevoie decat de vreo 250 de grame de paste "penne", 6-7 rosii din cele mici, "cherry", cateva frunze de busuioc, un catel de usturoi, un dram de ardei iute (peperoncino), ulei de masline extravirgin si cateva zeci de grame de parmezan ras. Totul e gata in 10-15 minute: se taie usturoiul in feliute, se prajeste in ulei de masline, cu peperoncino; cand se rumeneste usutroiul, se arunca in tigaie rosiile decojite si un pic (mai mult) de busuioc proaspat tocat. Separat, se fierb pastele, in apa cu sare, exact cat scrie pe ambalaj (sau chiar cu un minut mai putin). Se scurg pastele de apa si se arunca si ele in tigaie, unde se amesteca timp de 10 secunde, si masa e gata: mai trebuie doar rasturnata tigaia in doua farfurii, se presara parmezanul si se orneaza cu cateva frunze de busuioc proaspat, care vor da mancarii o aroma puternica si placuta.
Reteta-i italieneasca, Feteasca e romaneasca
Chiar daca reteta de paste arrabiata de mai sus vine dintr-o tara a carei cultura a vinului este extrem de dezvoltata, vinul propus s-o insoteasca poate fi, cu siguranta, si unul romanesc. Feteasca Neagra Special Reserve 2006, de la Cramele Halewood (Dealu Mare) se califica pe deplin sa completeze gustul sosului. Vinul - demisec - este intens si proaspat in acelasi timp, lejer condimentat, are o usoara astringenta, "imbracata" insa in note aromatice de fructe rosii (visine si cirese), o textura catifelata si un rest de zahar foarte prietenos. Un vin destul de "democratic" ca pret si accesibil din punct de vedere al gustului.