Ziua Logo
  Nr. 4263 de vineri, 20 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Petrol contra scandal
-- George Bush solicita reluarea explorarilor petroliere de langa coastele SUA, inclusiv in rezervatii * Presedintele Iranului sustine ca americanii au creat criza petrolului pentru a creste pretul benzinei
Salturile istorice inregistrate in ultima vreme de pretul barilului de petrol i-au impins pe republicanii americani aflati pe ultima suta de metri de mandat sa forteze revizuirea legislatiei prohibitive cu privire la exploatarea hidrocarburilor in zona de coasta a SUA. Adusa pe tapet la inceputul lunii, printr-o initiativa timida in cadrul unei comisii de specialitate a Congresului, problema anularii interdictiilor impuse, in 1981, asupra exploatarilor petroliere marine pe coastele de est si de vest ale SUA, respectiv in partea estica a Golfului Mexic si in anumite rezervatii din Alaska, s-a aflat, saptamana aceasta, pe agenda locatarului de la Casa Alba.
Presedintele George W. Bush, care, se stie, provine dintr-o familie de petrolisti cu traditie, a cerut, miercuri, eliminarea restrictiilor reconfirmate de insusi tatal sau in anii 1990, calificandu-le drept "depasite si contraproductive", in conditiile in care cotatiile record ale petrolului au urcat pretul benzinei la peste patru dolari pe galon in SUA. Speculatiile analistilor din Orient sunt ca SUA creeaza artificial aceasta criza pentru a putea profita de noi explorari petroliere. Mai radical, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad a afirmat ca rezervele de petrol sunt suficiente, aratand acuzator in directia Americii. "Piata este bine aprovizionata, insa preturile cresc, iar situatia este artificiala si impusa de marile puteri", a precizat liderul de la Teheran, solicitand ca tranzactiile OPEC sa fie facute intr-o alta moneda decat cea americana.
Contre Obama-McCain
Subiectul s-a regasit si in cadrul campaniei electorale pentru Casa Alba, candidatul republican la presedintie, senatorul de Arizona, John McCain, declarandu-se in favoarea reluarii forarilor in larg. De cealalta parte a baricadei, aspirantul democrat la Biroul Oval, Barack Obama, a respins initiativa, sprijinind mentinerea restrictiilor impuse in urma cu 27 de ani in vederea impulsionarii turismului si a prevenirii eventualelor accidente ecologice. Interventia liderului de la Casa Alba nu a trecut neobservata in randul organizatiilor de mediu, care au denuntat demersul, apreciind ca, pe langa accentuarea schimbarilor climatice, acesta nu ar echilibra prea curand balanta intre cererea si oferta de hidrocarburi. Potrivit FoxNews, zona de coasta a SUA ar dispune de rezerve de petrol estimate la peste 86 de miliarde de barili, la care s-ar adauga circa 420 de trilioane de metri cubi de gaze naturale. Conform BBC, SUA consuma anual 7,6 miliarde de barili de petrol, respectiv 21 de trilioane de metri cubi de gaze naturale.
OPEC contrazice SUA
Desi Occidentul pare sa recurga din ce in ce mai des la formula de "criza a petrolului" in discursurile oficiale, statele exportatoare tind sa nu fie de aceeasi parere. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu are in vedere o eventuala crestere a productiei, in conditiile in care nivelul actual al acesteia depaseste cererea cu 500.000 de barili pe zi, a declarat ministrul Energiei algerian, Shakib Khalil, a carui tara produce zilnic nu mai putin de 1,45 milioane de barili. "Qatarul nu considera ca ar exista un deficit in ceea ce priveste resursele de petrol disponibile pe piata", a adaugat, la randul sau, ministrul Energiei qatariot, Mohamed Salih al-Sada, pentru Deutsche Welle. (Anne Marie LUPASCU)
Pretul benzinei da peste cap viata americanilor
Dupa ce, intr-o prima incercare de a contracare pretul petrolului, au anuntat ca vor trece la saptamana de lucru de patru zile (sperand ca astfel vor economisi benzina) americanii isi schimba radical planurile de viata. Conform unui sondaj de opinie realizat de Reuters/Zogby, locuitorii de peste Ocean intentioneaza sa-si modifice planurile de concediu, sa rareasca iesirile la restaurant si chiar sa schimbe locul de munca sau domiciliul, din cauza pretului la combustibil care continua sa creasca. In opinia analistilor este vorba de o "ampla schimbare culturala", americanii fiind tot mai convinsi ca pretul energiei va creste. Companiile aeriene, hotelurile, producatorii de masini si restaurantele au fost cele mai afectate de cresterea-record a pretului la petrol, care a ajuns la 130 dolari barilul, iar multe firme au reactionat limitand productia, concediind muncitori sau crescand preturile, noteaza Reuters. (L.P.)
"Bizara" privatizare a Petrom
Contractul de privatizare incheiat de statul roman cu OMV pentru privatizarea Petrom este destul de bizar, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Este un contract destul de bizar. In opinia mea, cand faci o privatizare, te gandesti la evolutia tarii. Sa dai rezervele tarii unui singur intreprinzator este un gest mai putin responsabil", a explicat ministrul. Vosganian a precizat ca Petrom nu are nici o intentie de revizuire a contractului. In ultimul timp, Vosganian a criticat, in repetate randuri, preturile practicate de Petrom pe care le-a catalogat drept o "sfidare".
Cu o luna in urma, ministrul declara ca "ar fi corect ca profiturile companiilor sa nu fie rezultat al cresterilor de preturi, ci al realitatilor economice. Vom face o recomandare in acest sens. Acest lucru nu inseamna ca ne implicam in modul cum se construiesc preturile, dar o recomandare din partea ministrului Finantelor trebuie sa fie tratata cu seriozitate". Mai mult, la sfarsitul saptamanii trecute, la Neptun, Vosganian a afirmat ca Petrom nu a mai scumpit carburantii dupa ce el a criticat compania ca are preturi prea mari. "Dupa declaratiile mele, pretul nu a mai crescut. De cand am facut acele declaratii (n.r. - primele la 12 mai), barilul s-a scumpit cu 20 de dolari (n.r. - acum scumpirea este de circa 30 dolari/baril)", a spus Vosganian. De remarcat, la trei zile dupa declaratia de la Neptun, Petrom a scumpit carburantii cu pana la 700 lei vechi pe litru.
Pretul carburantilor este foarte important, pentru ca influenteaza, practic, preturile tuturor celorlalte produse. Mai mult, in indicele preturilor de consum, pe baza caruia se calculeaza inflatia, combustibilii au o pondere foarte mare (738), in timp ce untul, spre exemplu, are un coeficient de ponderare de doar 13. Ceea ce inseamna ca, daca se scumpesc combustibilii cu 10%, influenta in inflatie este mult mai mare decat daca pretul untului se tripleaza. Daca inflatia nu va da semne ca se tempereaza, Banca Nationala a Romaniei va trebui sa "umble" din nou la dobanda de politica monetara, sa o majoreze (de la 9,75% cat este in prezent), ceea ce va avea impact in imprumuturile pe care le-au facut sau vor sa le faca romanii la bancile comerciale: vor creste si dobanzile la credite. Adica nu-si vor mai putea permite sa-si cumpere televizoare, frigidere, case, masini, ceea ce va conduce la o scadere a nivelului de trai. (G.M.)
Rusia invitata la reuniunea OPEC
Arabia Saudita, primul producator mondial de titei, va gazdui, duminica, la Jeddah, o reuniune exceptionala a statelor producatoare si a celor consumatoare de petrol, unde, alaturi de marile companii petroliere, va fi discutata criza generata de cresterea pretului petrolului, care in aceasta saptamana a atins nivelul de 140 de dolari pe baril, informeaza presa franceza.
Rusia, cu imensul sau potential petrolier (anul trecut a fost cel mai mare exportator de petrol), si care a profitat din plin de pe urma exploziei preturilor la titei, a fost invitata la reuniunea din Arabia Saudita, desi nu face parte din OPEC. Oficialii de la Moscova au anutat insa ca nu sunt dispusi sa participe la reuniune. Analistii pun aceasta detasare a Rusiei de problemele ce vor fi dezbatute in Arabia Saudita pe seama faptului ca cele mai recente statistici indica o stagnare a productiei de petrol a Rusiei si chiar de o regresiune, de la inceputul anului. In 2008, se astepta ca productia de petrol a Rusiei sa creasca la aproape 10 milioane de barili pe zi, adica 12,6% din totalul mondial.
Analistii sustin ca, la reuniunea de la Jeddah, Arabia Saudita va incerca sa atenueze efectele psihologice negative ale exploziei pretului la petrol. Arabia Saudita si-a majorat productia cu 300.000 barili pe zi in primavara, iar specialistii considera ca Regatul pregateste in prezent o alta majorare, cu 200.000 barili, pentru a ajunge la 9,7 milioane barili pe zi, fapt confirmat si de ministrul saudit al Petrolului. Autoritatile de la Ryad spera ca prin aceasta masura sa stimuleze increderea pe piata. Dupa ce pretul petrolului a luat-o razna, bulversand Europa si America, Kuweitul a promis ca va sustine orice masura care va fi luata pentru calmarea pietei. Opozitia a venit insa din partea Iranului, care se opune unei cresteri unilaterale a productiei Arabiei Saudite fara consesnsul prealabil al OPEC, din care si Iranul face parte. (Luciana POP)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Activitatea sexuala exagerata ne lasa fara lumina   de JMJ
John McCain's Oil Scam   de Arcturus
Si ovreii trag Kassamuri-dar ei nu sunt etichetati drept teroristi   de Giuseppe Cocos
Iranul trebuie sa revina la state independente conform nationalitatile care locuiesc pe   de ionion
miine barilul poate fii usor $150   de Giuseppe Cocos
Contre Obama-McCain, vai lasatzi! :-D   de SpargeLL
Manipulare prezidentiala   de mcollan
Toti presedintii americani pa ultimile 7 luni de metri e traditional lame ducks...   de cotrofelnitza
Bye, bye Oil Era   de Europeanul
Absolut corect...   de mirceamihai
"Criza" creata   de Tudor190
A r h i v a
  Jaf in codrul Regelui    10 comentarii
  Premiantii    2 comentarii
  Ultimii oameni    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Circ la investirea lui Oprescu (2740 afisari)
 Muntii Carpati la mana ungurilor (1968 afisari)
 Misterul lacului Tiberiada (1961 afisari)
 Poemele hiperporno ale lui Emil Brumaru (1739 afisari)
 Jaf in codrul Regelui (1651 afisari)
 Codul secret al lui Michelangelo, ascuns in picturile ce impodobesc Capela Sixtina de la Vatican (2851 afisari)
 O singura pastila le poate scapa pe femei de o sarcina nedorita (2362 afisari)
 "Dorele, ne miscam si noi mai cu talent", in varianta cu sutien  (2259 afisari)
 Sylvie van der Vaart, cea mai sexy nevasta de fotbalist la EURO 2008 (1971 afisari)
 Băsescu i-a spus unei jurnaliste că orice răspuns are nevoie de o intrebare care să probeze o minimă inteligență (1892 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01407 sec.