Ziua Logo
  Nr. 4263 de vineri, 20 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Malpraxisul pe intelesul tuturor
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca, legislatia privind malpraxisul va fi completata astfel incat comisia de specialitate sa poata fi sesizata de managerul spitalului, de minister sau de autoritatea de sanatate publica, intrucat, in prezent, "gestionarea unui pacient se face dupa cutume, iar pacientii nu-si cunosc drepturile".
"Cutumele ar fi si acestea bune daca nu ar fi fost instituite cu foarte multi ani in urma, aplicandu-se astazi fara a fi actualizate. Mai mult, acestea au fost transmise ca folclorul, din gura in gura, fiecare retinand ce a crezut de cuviinta. Din aceasta cauza, in multe cazuri, incalcarea acestor cutume nu este sanctionata", a declarat, ieri, conform Mediafax, ministrul Nicolaescu. Potrivit demnitarului, in prezent la minister se lucreaza la regulamente clare, la proceduri care trebuie aplicate si respectate de la internarea bolnavului, in timpul investigarii acestuia si pana la externare. De aplicarea acestor regulamente va fi responsabil managerul si seful de sectie. "Am militat pentru ghidurile si protocoalele terapeutice de la inceputul mandatului meu. Din perspectiva malpraxisului, acestea sunt in avantajul medicului. In cazul unei acuze, se urmaresc procedurile aplicate. Sunt in conformitate cu ghidul, se exclude din start malpraxisul. Cu regulamente de ordine interioara si cu ghiduri si protocoale de practica, va fi mult mai usor de stabilit cine si din ce punct de vedere a gresit in cazul in care se aduce un prejudiciu unui bolnav", a explicat Nicolaescu. La nivelul Ministerului Sanatatii, cazurile de malpraxis sunt analizate de o comisie speciala care functioneaza in cadrul autoritatilor de sanatate publica.
"Din pacate, pacientii nu cunosc acest drept al lor, iar in cazuri de deces, uneori apartinatorii sunt prea marcati si reclama prea tarziu, cand este greu de reconstituit ce s-a intamplat", a mai explicat ministrul Sanatatii. Acesta a mai aratat ca ar trebui introdusa obligativitatea ca managerul sa informeze imediat Ministerul Sanatatii si autoritatea de sanatate publica asupra eventualelor cazuri de malpraxis. "Cazul copilului operat din greseala de apendicita nu s-ar fi aflat niciodata daca scandalul nu rabufnea in presa, si nu pentru ca au reclamat parintii", a spus ministrul. Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB), prof. Ioan Lascar, a explicat ca numai in 2007, la CMB au fost 134 de sesizari noi de malpraxis, cu aproape 34% mai multe decat in 2006. Din totalul celor 134 de cazuri, au fost solutionate 94, jumatate finalizate cu sanctiuni. (C.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari ZIUA - Felicitari ptr Forum !!   de avarfreson
A r h i v a
  Circ la investirea lui Oprescu    11 comentarii
  Pelerinaj prin Basilica Travel    2 comentarii
  Muntii Carpati la mana ungurilor    25 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Circ la investirea lui Oprescu (2740 afisari)
 Muntii Carpati la mana ungurilor (1968 afisari)
 Misterul lacului Tiberiada (1961 afisari)
 Poemele hiperporno ale lui Emil Brumaru (1739 afisari)
 Jaf in codrul Regelui (1651 afisari)
 Codul secret al lui Michelangelo, ascuns in picturile ce impodobesc Capela Sixtina de la Vatican (2851 afisari)
 O singura pastila le poate scapa pe femei de o sarcina nedorita (2362 afisari)
 "Dorele, ne miscam si noi mai cu talent", in varianta cu sutien  (2259 afisari)
 Sylvie van der Vaart, cea mai sexy nevasta de fotbalist la EURO 2008 (1971 afisari)
 Băsescu i-a spus unei jurnaliste că orice răspuns are nevoie de o intrebare care să probeze o minimă inteligență (1892 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00835 sec.