Ziua Logo
  Nr. 4261 de miercuri, 18 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mafiotii din Est mai tari ca Bush
-- Aparatul de securitate al presedintelui SUA, aflat in vizita la Roma, a fost descompletat pentru arestarea unor criminali dintr-un cartel
O actiune in forta a carabinierilor italieni la Roma care avea ca scop capturarea unor membri ai unei grupari mafiote din Europa de Est s-a desfasurat pe Via Veneto, in momentul in care coloana presedintelui american George W. Bush aflat intr-o vizita in Italia, trecea prin acea zona.
Actiunea s-a desfasurat saptamana trecuta, dupa ce un cetatean grec in varsta de 31 de ani a fost ranit grav, cu 14 lovituri de cutit la gat si torace, in timp ce lua masa intr-un restaurant.
Presa italiana titreaza ca Roma este o rascruce a unor interese criminale care au drept fundal traficul de arme, de droguri si de diamante; teatru al unui razboi intre organizatii criminale din Est care isi regleaza conturile dupa ce au traversat jumatatea Europei si, adesea, jumatatea lumii. Sunt grupari care iau ca model organizatia mafiota italiana Cosa Nostra, ajungand pana acolo incat sa pastreze, in luxoasele vile in care se ascund, seria completa de DVD-uri ale filmului "Il capo dei capi" care povesteste istoria celebrului mafiot Bernardo Provenzano si o carte in alfabet chirilic despre mafie. Potrivit presei italiene, acesta este scenariul cu care s-au confruntat carabinierii din Roma pentru a ajunge la unul dintre agresorii lui Grant Agkatzanian, cetateanul grec in varsta de 31 de ani, ranit grav cu 14 lovituri de cutit la gat si torace in timp ce lua masa intr-un restaurant din Via Veneto in seara de 10 iunie. Anchetatorii au inteles ca atacul avea un "iz international", de mafie, gestionat de criminali din Est. Unul dintre cei trei membri ai comandoului care a intrat in restaurantul "Conte di Galluccio" a fost arestat intr-o actiune fulger desfasurata in faraonica vila din Via della Pisana nr. 1080, alaturi de acesta fiind prinsi alti cinci membri ai organizatiei, toti armeni si ucraineni. Operatiunea organizata cu o multitudine de forte a provocat criza unui alt aparat de securitate, cel destinat protectiei lui George Bush. Oamenii serviciilor secrete americane au cerut explicatii cu privire la miscarile din acel traseu (Via Veneto) tocmai cand trecea coloana prezidentiala, mentioneaza ANSA, citata de Rompres. Agresorul lui Agkatzanian Grant a fugit, dar nu a reusit sa ajunga la complicii sai care il asteptau in afara localului, la bordul unui Mercedes, fiind prins in urma unui telefon pe care l-a dat complicilor sai. Victima, aflata in coma, are antecedente penale in strainatate pentru trafic de droguri. Imediat dupa agresiune, carabinierii l-au gasit in posesia unui telefon mobil, a pasaportului si a 3.000 de euro. Se pare ca agresorii sai il cautau pentru o reglare de conturi sau pentru ca si-ar fi insusit ceva ce nu-i apartinea.
Nucleul de investigatii
Autoritatile italiene au ajuns la prinderea bandei urmarind doi dintre agresori, identificati de carabinierii de la Nucleul de investigatii datorita imaginilor numeroaselor telecamere prezente in Via Veneto. Astfel s-a declansat o actiune fulger, iar cei sase au fost prinsi intr-o vila luxoasa considerata a fi baza organizatiei. In afara de trei pistoale semiautomate si doua amortizoare, au fost gasite numeroase bijuterii si ceasuri de aur. A fost capturat si seful bandei, un barbat de 37 de ani, responsabilul pentru Italia al unei societati ruse, cu sediul la Moscova, care se ocupa de hoteluri si restaurante. Grupul criminal dispune si de un apartament de lux in cartierul Parioli, mentioneaza cotidianul Il Messaggero.
Idolul Provenzano
Bernardo Provenzano, seful Cosa Nostra, a fost timp de 40 de ani cea mai cautata persoana din Italia. A fost arestat abia in 2006, fiind ridicat dintr-o cabana izolata aflata in apropierea unei stane. Multi infractori s-au inspirat din viata lui, facand din Provenzano un idol, cum este si cazul membrilor gruparii mafiote capturati de carabinieri dupa injunghierea cetateanului grec la Roma.
Provenzano a stat ascuns aproape jumatate din viata, fiind gasit in ascunzatoarea sa din regiunea Corleone, langa Palermo. A fost imediat dus sa fie interogat la Palermo, in Sicilia. Capul Cosa Nostra a coborat dintr-o masina blindata si a fost nevoit sa parcurga pe jos, in fata camerelor de televiziune, cativa metri pana la intrarea in sediul unitatii brigazii mobile a politiei siciliene. El a fost huiduit de multimea care il astepta si care striga "nemernicule" si "de ajuns!". Scrisorile din inchisoare ale boss-ului Cosa Nostra ofera o imagine clara a ceea ce inseamna sa fii lider in mafie. De altfel, cand Provenzano a preluat organizatia in anii '90, el a mostenit un grup de oameni demoralizati, care isi pierdusera legaturile cu politica si marile industrii. Provenzano a fost forta charismatica ce a reusit sa imbogateasca din nou Cosa Nostra. Se spune ca daca Provenzano si-ar fi pus talentele si resursele in slujba afacerilor legale, ar fi fost un succes rasunator.
"Sistemul" lui Provenzano, descris in scrisorile sale, are anumite reguli care, daca sunt respectate, duc la o afacere de succes.
Scufundarea - cand o companie e pe cale sa se prabuseasca, primul pas e sa stea "sub radar", pana se redreseaza. "Scopul nostru e sa facem Cosa Nostra invizibila, ca sa avem timp sa ne regrupam", declara Provenzano. Mafiotii au fost instruiti sa evite orice activitate care ar atrage publicitatea. Daca patronul unei fabrici refuza sa plateasca taxele de protectie, nimeni nu trebuia sa-i dea foc la camioane sau hale. Patronul trebuia convins in mod pasnic, dar sigur.
Medierea - "Fii calm, clar, corect si concis, transforma experientele negative in simple relatari, asculta ce-ti spune lumea si nu crede tot ce ti se spune. Cauta adevarul inainte sa vorbesti si aminteste-ti, atunci cand vrei sa iei o decizie, ca nu e niciodata suficienta o singura sursa de informare". Aceasta scrisoare a fost descrisa ca "manifestul Cosa Nostra sub Bernardo Provenzano". Dupa o decada de violente de nedescris sub liderul dinaintea sa, Toto Riina, Provenzano a schimbat regulile in Cosa Nostra, instruindu-si oamenii in arta negocierii si importanta dialogului. Provenzano a dorit sa fie vazut ca "blandul dictator", era un lider incontestabil, insa dadea impresia ca a ajuns sa ia o decizie dupa lungi consultari.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cum? Mai tari decat caoboiu'?   de Zenn
Bernardo Provenzano de fapt era Banica Popescu din Provincie - ce sa ne mai   de ionion
Interesant ....! Nu sunt comentarii ! De ce ? Cine de fapt sunt cei care se grabesc    de ionion
A r h i v a
  Alianta A.D.    22 comentarii
  Tariceanu forteaza mazilirea lui Orban    20 comentarii
  Cumparaturi cu degetul    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secrete ale Masoneriei romanesti (6087 afisari)
 Alianta A.D. (2639 afisari)
 Mafiotii din Est mai tari ca Bush (2513 afisari)
 Clanta! (2297 afisari)
 Izolare si criza (2120 afisari)
 Printul Charles, imbratisat patimas de nepoata Zara (3924 afisari)
 Mama Kate Moss, fara sutien, de mana cu fetita sa de cinci ani (3353 afisari)
 Keanu Reeves si iubita sa, plaja topless pe nisipurile fierbinti de la Cannes (3282 afisari)
 Aviatia rusa opreste ploaia cu ajutorul cimentului (2910 afisari)
 Ambasadorul Rusiei la NATO: Nu este exclusa secesiunea Crimeii si estului Ucrainei (1719 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01020 sec.