Ziua Logo
  Nr. 4261 de miercuri, 18 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Alianta A.D.
-- Cartelul electoral PSD-PC va fi condus de lideri cu dosare penale si averi insumate de sute de milioane de euro, camuflate sub declaratii ridicole * Iliescu inca nu a raspuns pentru mortii revolutiei si ai mineriadelor * Turnatorul Voiculescu si-a donat imperiul de 250 de milioane de euro, fiicelor sale, cu tot cu problemele penale
Noua alianta PSD-PC va avea in frunte urmariti penal sau turnatori la Securitate. Alianta PSD - PC ar urma sa fie condusa de o structura din care vor face parte, din cate se pare, 13 persoane. Este vorba despre: Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Mircea Geoana, Daniela Popa, Miron Mitrea, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Dan Ioan Popescu, Corneliu Ciontu, Bodgan Ciuca si Codrut Seres. Multi dintre acestia se confrunta in momentul de fata cu grave probleme penale sau morale. Unii sunt anchetati de procurori, altii au fost trimisi in judecata, iar despre presedintele de onoare al PC s-a stabilit ca a facut politie politica sub numele de "Felix". Pe de alta parte, toti cei 13 au averi impresionante. Cumulate, acestea ajung la cateva sute de milioane de euro. ZIUA prezinta in cele ce urmeaza o radiografie a structurii de conducere a noii Aliante PSD-PC.
Ion Iliescu este invinuit in dosarul Revolutiei si cercetat penal in cel al Mineriadei din iunie 1990. In cel de-al doilea caz, procurorul general al Romaniei a infirmat anul trecut solutia de punere sub urmarire penala a fostului presedinte dupa ce s-au descoperit grave greseli procedurale in intocmirea dosarului. Ambele cauze se afla acum pe masa procurorilor civili, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca procurorii militari nu mai pot cerceta civili.
Turnatorul "Felix"
In ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, imaginea acestuia este asimilata celei de turnator la Securitate. Asta dupa ce CNSAS a stabilit ca a semnat note informative cu numele conspirativ "Felix", iar din continutul acestora reiese ca a facut politie politica. Chiar si liderul PC a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, dar sustine ca nu a facut politie politica. In schimb, Dan Voiculescu nu are nici o problema din punct de vedere penal. Chiar daca una dintre fiicele sale, Camelia, a fost audiata la Parchet in dosarul Rompetrol. De precizat este ca presedintele de onoare al PC si-a trecut intreaga avere pe numele celor doua fete ale sale, Camelia si Corina Voiculescu.
Vilele lui Geoana
Numele presedintelui PSD, Mircea Geoana, a fost implicat de-a lungul timpului in mai multe scandaluri imobiliare. Primul se refera la o casa cumparata de socrii acestuia, Ion si Margareta Costea. Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a dezvaluit ca in 2001 socrii lui Geoana au achizitionat o vila din Jean Monnet 69 in timp ce aceasta era revendicata si dupa ce trecuse de la RAAPPS la Consiliul General al Municipiului Bucuresti printr-o hotarare de Guvern. Litigiul s-a stins la mai bine de o luna dupa ce sotii Costea au cumparat casa.
Interesant este ca in prezent, Mircea Geoana locuieste tot intr-o casa a RAAPPS, chiar daca nu mai este ministru. Desi a anuntat inca din februarie ca va parasi imobilul, acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent. Intr-o casa RAAPPS isi are sediul si fundatia sotiei lui Geoana. Aceasta a fost declarata ca fiind de utilitate publica, fapt ce ii va da dreptul sa ramana in imobilul RAAPPS, desi contractul de inchiriere expirase, iar casa trebuia sa fie parasita.
Matusa Tamara si termopanele
In ceea ce-l priveste pe fostul premier Adrian Nastase, acesta este acuzat in doua dosare, Zambaccian si Matusa Tamara, pentru fapte de coruptie. Ambele cauze au fost restituite de instanta suprema la DNA pentru refacerea urmaririi penale, in cazul obtinerii avizului favorabil din partea Parlamentului. In dosarul "Matusa Tamara", Nastase este acuzat de dare de mita, in legatura cu numirea lui Ioan Melinescu in functia de sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in schimbul distrugerii unor acte referitoare la depunerea unei sume importante de bani de catre Tamara Cernasov in contul Danei Nastase. De asemenea, in dosarul Zambaccian, Nastase este acuzat de complicitate la luare de mita, santaj si obtinerea de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora ar fi obtinut peste 1,3 milioane de euro.
Un alt membru al structurii de conducere a Aliantei PSD-PC, Miron Mitrea, este si el urmarit penal de DNA in dosarul "Aviatia Utilitara", fiind acuzat de abuz in serviciu. In acest caz, ancheta a fost declansata ca urmare a plangerii penale a SC Aviatia Utilitara SA, care a sesizat DNA ca a fost prejudiciata prin neemiterea de catre Mitrea, in calitate de fost ministru al Transporturilor, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru cateva hectare de teren castigate in instanta de respectiva societate. Pe fondul refuzului de ducere la indeplinire a unei hotarari judecatoresti, terenul in litigiu a fost dat la schimb, de catre fosta conducere a Aeroportului International Bucuresti-Baneasa - cu aprobarea conducerii Ministerului Transporturilor - pentru un teren din Voluntari. Concret, conducerea Aeroportului a cedat un teren de 2,3 hectare evaluat, la acea vreme, la 11,5 milioane de euro, in schimbul unui alt teren din Voluntari, care valora doar 10.000 de euro. De asemenea, procurorii anticoruptie au anuntat recent ca au cerut avizarea urmaririi penale a lui Miron Mitrea intr-un nou dosar disjuns din dosarul "Zambaccian" al fostului premier Adrian Nastase.
Acuzat de tradare si subminarea economiei
Si unii conservatori aflati in structura de conducere a noii aliante au probleme cu Justitia. Astfel, Codrut Seres este acuzat in dosarul privatizarilor strategice de tradare prin divulgare de informatii secrete si de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational, adica a retelei de spionaj organizate de Stamen Stancev.
La baza acestor acuzatii au stat interceptarile SRI, care ar fi aratat legatura dintre fostul ministru si Stancev in cazul mai multor privatizari precum Electrica Muntenia Sud, Petrom sau Turceni. Totodata, Seres (foto) mai este cercetat intr-un al doilea dosar - Hidroelectrica - in care este acuzat de subminarea economiei nationale si sprijinirea unei asociatii infractionale. In ambele cazuri procurorii asteapta avizul Senatului pentru punerea sub urmarire penala a conservatorului.
Curatii aliantei
Printre cei care vor alcatui noua structura de conducere a aliantei se regasesc si personaje care nu au avut si nu au nici o problema din punct de vedere penal sau care nu au fost implicate in scandaluri.
Asa stau lucrurile in ceea ce-i priveste pe Daniela Popa (presedinte PC), Titus Corlatean (PSD), Corneliu Ciontu (PC) sau Bogdan Ciuca (PC).
Situatia este identica si in cazul fostului candidat al PSD la Primaria Capitalei, Cristian Diaconescu. Totusi, procuorii DNA au instrumentat un dosar in care aparea numele sotiei acestuia, Mariana Diaconescu, si care se referea la producerea unui prejudiciu estimat la cateva milioane de euro din patrimoniul public si de aproape 1,5 miliarde de lei vechi din banca.
Specialul Hrebenciuc
Un caz aparte este cel al lui Viorel Hrebenciuc. Acesta nu a fost niciodata urmarit penal sau incuplat in vreun dosar desi numele sau a fost legat in permanenta de fel de fel de afaceri dubioase. Spre exemplu, Hrebenciuc a fost suspectat de implicare in afacerile derulate la RAFO Onesti, in tranzactiile cu hoteluri din Slanic Moldova sau in cazul privind albumul "Eterna si Fascinanta Romanie". Cu toate acestea, Hrebenciuc nici macar nu a fost audiat la Parchet.
Averea lui DIP la judecata
Fostul ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu, in prezent membru PC, are si el un dosar pe rolul instantei supreme. Asta dupa ce ex-procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a reclamat neconcordante aparute intre declaratiile de avere ale lui DIP. Instanta suprema a admis cererea lui Botos, constatand ca fostul ministru si sotia sa nu pot justifica legalitatea modului in care au dobandit o serie de bunuri in valoare de 46 de miliarde de lei vechi, in perioada 2000-2004. Anul trecut, completul de trei judecatori al Inaltei Curti a decis inchiderea dosarului, motivand ca Ilie Botos nu si-a intemeiat suficient solicitarea, care nu cuprinde dovezi si sursele de unde pot fi cerute acestea, limitandu-se doar la doua articole din presa. Completul de noua judecatori de la Curtea suprema a admis insa, in urma cu doua luni, recursul Parchetului formulat impotriva deciziei de inchidere a dosarului si a decis rejudecarea procesului.
Camera Deputatilor, scutul ministrilor penali
Membrii Camerei Deputatilor vor decide saptamana viitoare daca vor permite trimiterea in judecata a lui Miron Mitrea si Adrian Nastase. Ieri, Biroul Permanent al Camerei a dispus distribuirea catre deputati a raportului Comisiei juridice in cazul Mitrea.
Conform Regulamentului Camerei, deputatilor trebuie sa li se acorde cinci zile pentru studierea materialului elaborat de Comisia juridica. Din acest motiv, o hotarare a plenului nu poate fi adoptata decat in cursul saptamanii viitoare. Deputatii juristi trebuie sa finalizeze si raportul relativ la cererea de trimitere in judecata a lui Adrian Nastase pana joia aceasta, cel tarziu. Conducerea Camerei a decis ca plenul sa se pronunte in ambele cazuri in aceeasi sedinta de plen. Din aceste considerente, sedinta de plen se va desfasura la finele saptamanii viitoare, ziua exacta urmand sa fie decisa in cadrul Biroului Permanent, a anuntat secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu (PSD).
Averi impresionante camuflate
Declaratiile de avere ale membrilor structurii de conducere a Aliantei PSD - PC camufleaza realitatea sau pur si simplu sunt ridicole. Este greu de acceptat ca Viorel Hrebenciuc isi duce traiul cu doar 40 de milioane de lei vechi pe luna, iar Mircea Geoana nu are resurse pentru a-si cumpara o casa. Pe de alta parte, dosarele de urmarire penala a unora dintre ei, cum este cazul lui Dan Ioan Popescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea, sunt legate tocmai de faptul ca au existat suspiciuni asupra obtinerii averilor. Intr-un clasament realizat de revista Capital in urma cu trei ani, Dan Voiculescu era cel mai bogat politician, averea lui fiind estimata la 350 de milioane de dolari, iar acum cea mai mare parte a agoniselii a fost donata familiei sale. Este greu de acceptat ca averea familiei Voiculescu ar fi gestionata de altcineva si nu Dom' Profesor, cum la fel este de evident ca el conduce PC desi s-a retras din fruntea partidului. Astfel declaratia de avere devine o simpla hartie si nu un mijloc eficient de radiografiere reala a averii unui parlamentar sau lider politic.
Nastase a saracit in Opozitie
Cei patru ani de opozitie si problemele avute cu Parchetul nu i-au mai adus fostului premier venituri miraculoase, de genul mostenirii primita de la matusa Tamara. In schimb, sumele din conturile lui Adrian Nastase au scazut constant. Potrivit declaratiei de avere la conturile in lei s-a inregistrat o diminuare de 240.000 de lei, iar la cele in dolari cu 166.000.
Cu toate acestea, presedintele Consiliului National Executiv al PSD este departe de a fi imaginea "saracului om de stanga". El are 82.000 de lei, 251.000 de dolari si peste 117.000 de euro. Mai mult, ferma de la Cornu, trecuta pe numele sotiei, a obtinut venituri de 320.000 de lei. Nici colectionarul Adrian Nastase nu a mai inregistrat nimic notabil, el ramanand cu cele declarate pana in 2007. Detine in continuare colectii de picturi, obiecte decorative, icoane, timbre, obiecte de argint si bijuterii de aproape 100.000 de dolari, peste 78.000 de euro si 78.000 de lei vechi. Doamna Nastase are la randul ei din mosteniri bijuterii, obiecte de argint, lucrari de pictura de peste 175.000 de euro. La capitolul venituri, Nastase a castigat anul trecut peste 58.000 de lei de la Camera Deputatilor, peste 57.000 de lei pentru activitatea sa ca profesor universitar la trei universitati si 33.264 de la Fundatia "Nicolae Titulescu".
Mitrea si-a redus conturile
Seful de campanie al social-democratilor, Miron Mitrea, si-a redus conturile din banci fata de anul trecut cu aproximativ 30.000 de euro. Singura achizitie majora din veniturile de peste 1.366.000 de lei ale familiei Mitrea obtinute in 2007 o reprezinta un autoturism Land Rover Discovery 3.
In banci, mai detine 16.200 de lei, 11.000 de dolari si 7.596 de euro. In schimb, sta foarte bine la capitolul bijuterii. Cele din pietre pretioase au o valoare de 26.300 de lei, mai are si alte bijuterii de 105.000 lei, tablouri de peste 85.000 de lei si obiecte de arta si de cult ce insumeaza peste 35.000 de lei. La capitolul datorii, in declaratia de avere a lui Mitrea cea mai importanta este una de aproximativ jumatate de milion de euro. Alaturi de ea mai are inca doua: una de 59.000 de euro si alta de 33.000 de euro. In plan locativ, seful de campanie al pesedistilor a investit si in afara tarii unde a achizitionat in statiunea Seefeld din Austria o casa in 2007. In tara, are o casa langa sediul din Cotroceni al pesedistilor.
Hrebenciuc sustine ca traieste din salariu
Declaratia de avere a liderului deputatilor pesedisti ar caracteriza adevaratul "om de stanga". Viorel Hrebenciuc traieste doar din salariul de parlamentar, nu incaseaza dividente si nu are alte venituri.
Doar ceasurile Constantin Vacheron ce sunt evaluate la 8000 si 6000 de euro duc la ideea ca Hrebenciuc nu este asa de sarac cum apare in declaratia de avere. Mai are si active financiare de aproximativ 30.000 de lire sterline. Pentru a completa imaginea de "om sarac si curat", Viorel Hrebenciuc are si o datorie de 10.000 de euro. In schimb, la capitolul terenuri, autoturisme, cladiri, liderul pesedistilor din Camera Deputatilor ramane unul din cei mai saraci parlamentari.
Amaratii aliantei
Presedintele PC, Daniela Popa, a avut o singura sursa de venit anul trecut: salariul de la Camera Deputatilor, de aproximativ 55.000 de lei. Pentru a acoperi cheltuielile familiei ea s-a mai imprumutat 15.000 de euro si aproape 48.000 de lei.
Liderul conservatorilor nu are terenuri sau autoturisme, nici conturi sau plasamente. Detine doua apartamente, unul in Bucuresti si celalalt in Targoviste, achizitionat in 2007.
Salariul de parlamentar si cabinetul notarial i-au adus purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, venituri de peste 340.000 de lei anul trecut. S-a imprumutat pe 20 de ani 280.000 de euro la o banca si si-a cumparat un teren de 500 de metri patrati in Galati. Are doua locuinte in acelasi oras, una de 250 metri patrati si alta de 300 metri patrati. La capitolul datorii, mai are de rambursat 100.000 de euro, luati prin credit in 2003 si 2006. Fara terenuri, cladiri, autoturisme se prezinta si deputatul PC, Corneliu Ciontu, in fata electoratului. Singura sursa de venit este salariul de deputat. Fostul peremist nu are conturi in banci si nici datorii.
Voiculescu si-a donat imperiul
Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, si-a donat cea mai mare parte a averii catre fiicele sale Camelia si Corina.
In ultima declaratie de avere postata pe site-ul Senatului, in iunie 2007, Dan Voiculescu detaliaza cum a donat fiicelor sale aproape intreaga avere, suma ridicandu-se in jurul valorii de 250 milioane de euro. Actiunile de la Grivco si Antene au fost lasate in administrarea fetelor, Dan Voiculescu renuntand la ele. Pe numele sau a ramas o cladire de 220 de mp in Kiseleff si o motocicleta de provenienta asiatica, marca Baotian. Bijuteriile detinute de fondatorul PC se ridica la aproximativ 130.000 de euro.
Geoana a renuntat la locuinta RAAPPS
Liderul pesedistilor nu si-a cumparat locuinta despre care vorbea in luna februarie, cand cei de la RAAPPS l-au anuntat ca nu ii mai prelungesc contractul de inchiriere. Cu toate acestea, Mircea Geoana detine in conturi aproximativ 200.000 de dolari si 100.000 de lei. A obtinut venituri de 53.433 de lei ca senator, in timp ce sotia a castigat 23.000 de lei. Sotia a realizat in schimb dividente de aproximativ 100.000 de lei.
Diaconescu plateste doua credite
Cristian Diaconescu a renuntat sa devina consilier municipal si a ales sa redevina senator in Parlamentul viitor. Aceasta functie i-a adus anul trecut un venit de aproximativ 40.000 de lei. Din banii obtinuti plateste un credit de 138.000 de dolari, scadent in 2012 si un altul de 12.000 de euro, scadent anul viitor. Are o colectie de tablouri evaluata la 6.000 de euro si un autoturism luat in leasing.
Iliescu castiga bine
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a avut anul trecut patru surse de venit, insumand 1.6 miliarde de lei vechi. De la Senat a incasat indemnizatia de 53.950 de lei, ca fost presedinte a primit 55.600 de lei, pensia se ridica la aproximativ 2.700 de lei pe luna, iar de la Academie a luat 8.400 de lei. Fostul presedinte nu a facut investitii imobiliare, dar si-a cumparat un autoturism Volkswagen. In declaratia sa de avere se regasesc si tablouri.
Seres jucator la bursa
Secretarul general al PC si-a construit in 2007 o casa de 60 de mp in comuna Gradinari din judetul Giurgiu. In comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, sotia sa detine un teren de 1778 mp, iar pe Calea Floreasca are un imobil de 60 mp. Seres are un autoturism Volvo S40 si detine o colectie de ceasuri ce depaseste ca valoare 8.000 de euro. Ca sursa de venituri, secretarul PC a enumerat salariul de senator si actinile la Rompetrol Rafinare si la doua firme detinute impreuna cu sotia sa. Familia Seres detine bijuterii si tablouri de peste 35.000 de euro. Tranzactiile la bursa i-au adus in 2007 un castig de 44.708 lei, dar si o pierdere de 11.047.
DIP prospera
Conturi in lei dublate, tablouri si covoare de peste 129.000 de lei cumparate, incasarea unor chirii de peste 100.000 de euro si micsorarea datoriilor in banci sunt principalele realizari ale conservatorului Dan Ioan Popescu.
Problemele cu justitia nu l-au impiedicat sa castige peste 560.000 de lei in calitate de presedinte la o societate pe care o detine, 71.500 de lei indemnizatia de la Camera Deputatilor. Parlamentarul PC si-a cumparat in 2007 un apartament in Bucuresti de 129 mp, pe langa cele inca patru pe care le mai detine in Capitala. Mai are o casa de vacanta la Azuga si opt terenuri. La capitolul conturi, Dan Ioan Popescu are 190.000 de lei, dublu fata de anul trecut, 44.000 de dolari si peste 60.000 de euro. In schimb, si-a micsorat datoriile la banci, avand sa mai plateasca un credit de 102.000 de euro si altul de 945.000 de lei.
Pagini realizate de George TARATA, Andrei GHICIUSCA si Cristian ANDREI 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Daca    de acv99
Ce poza!Strigoii....   de Adrian v.D.
Romania a pierdut meciul cu Olanda,dar asta n-ar fi nimic...   de Adrian v.D.
Ion Iliescu a luat lectii de limba franceza de la urmasii calailor ghilotinelor de la revoolutzie   de ionion
Si ceilalti din cealalta alianta (gasca) sint saraci?.. adica aia de la dreapta ha ha ha    de everest_555
Nici cum   de vasilik
PSD+PC   de Mona G.
Coruptia este egal distribuita intre partide.   de Socrate
alianta AD   de alexandranegara
Speranta romanilor : Ion Iliescu Presedinte si Voiculescu Prim Ministru si    de ionion
La comanda   de francezu
Ticalosii acoperite- mizerii!!!   de mamaie
Iliescu si cu Voiculescu ...cand se inregistreaza ? Ca de .... s-au ..... deja ! Prostanacii    de ionion
pt ZIUA : o la la la - quelle foto ...ce idila ...leit "Viata la tara " numai ca a sosit arendashul   de ionion
Dragilor , sunteti sub nivelul intelectual a lui Becali !    de Ghita Bizonu'
Cartelul mafiei securist-comunist-iliiste, ataca DEMOCRATIA.   de rosu ovidiu
avem un presedinte penal   de brad
Nea Nelu cu jungherul a semnat cartel cu tunelarii Romaniei. Nea Nelule ce ai    de ionion
sunteti un pic defazati   de Gunter
he he...   de calin voinea
Mai sa fie, toti penali si nici unul condamnat   de DanBruma
tonomatele   de . .
A r h i v a
  Tariceanu forteaza mazilirea lui Orban    20 comentarii
  Mafiotii din Est mai tari ca Bush    3 comentarii
  Cumparaturi cu degetul    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secrete ale Masoneriei romanesti (6087 afisari)
 Alianta A.D. (2639 afisari)
 Mafiotii din Est mai tari ca Bush (2513 afisari)
 Clanta! (2297 afisari)
 Izolare si criza (2120 afisari)
 Printul Charles, imbratisat patimas de nepoata Zara (3924 afisari)
 Mama Kate Moss, fara sutien, de mana cu fetita sa de cinci ani (3353 afisari)
 Keanu Reeves si iubita sa, plaja topless pe nisipurile fierbinti de la Cannes (3282 afisari)
 Aviatia rusa opreste ploaia cu ajutorul cimentului (2910 afisari)
 Ambasadorul Rusiei la NATO: Nu este exclusa secesiunea Crimeii si estului Ucrainei (1719 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02378 sec.