Ziua Logo
  Nr. 4261 de miercuri, 18 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Clanta!
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Alegerile locale si, in special, cele din Bucuresti, indica o epuizare dramatica a combustibilului electoral de care beneficiaza Traian Basescu si partidul sau prezidential. Din aceasta perspectiva, si mai putin sub aspectul simplei aritmetici, pentru tabara politica a sefului statului situatia este dramatica.
Barometrul indicA nu o tendinta de crestere, ci o certitudine a descresterii. Daca nu se schimba nimic, PD-L ramane izolat pe scena politica, incapabil sa incheie coalitii, aliante sau simple intelegeri cu celelalte partide, isi rateaza orice sansa de a veni la guvernare in urmatorii patru ani, iar presedintele va avea probleme serioase in obtinerea unui al doilea mandat. Chiar si sansa teoretica de a utiliza instrumentul constitutional care ii permite, dupa alegeri, sa numeasca un guvern minoritar PD-L este spulberata de certitudinea - iar nu de posibilitatea - suspendarii lui Basescu odata cu validarea noului Parlament si desemnarea structurilor sale de conducere. In fine, tot o certitudine este ca nici Constitutia nu poate fi schimbata pana cand cade cortina alegerilor parlamentare. Si, in aceste conditii, ce spatiu de joc mai au Traian Basescu si PD-L?
O primA concluzie pe care o putem extrage din experienta localelor este ca, pentru presedinte si partidul prezidential, o carte mai buna ce ar putea fi jucata in viitorul apropiat este schimbarea comportamentului. Continua harta, declaratiile ultrabelicoase, agresivitatea au condus - si a fost demonstrat acest lucru - la o stare de saturatie. Electoratul nu se mai lasa impresionat de maniera in care PD-L si Basescu isi ataca adversarii politici. Deci, cum ar spune un clasic al vietii politice romanesti, in viitor ei ar trebui sa se conduca dupa formula "ciocul mic!". Sau, ca sa il citez chiar pe "Zeus", de pe vremea cand era un membru marcant al Cabinetului Victor Ciorbea, "clanta!". Evident ca o mai mare precautie in materie de iesiri verbale, desi utila, nu poate fi suficienta. Pentru a-si maximaliza sansele, cele care mai sunt, atat Traian Basescu, cat si PD-L sunt pusi in situatia de a recurge la solutii riscante. Una dintre ele este aproape inevitabila. Este clar ca au dreptate acei fruntasi PD-L care clameaza pe toate posturile de televiziune, la toate conferintele de presa ca Basescu a ridicat scorul partidului. Un partid de opt la suta care a atins, totusi, acum, aproape 30 la suta, in ciuda faptului ca, o vreme, a stat la guvernare.
O asemenea realitate impune recunostinta si respect fata de binefacator si, mai ales, ascultare. O stare de disciplina neconditionata. Dar la fel au dreptate si acei fruntasi PD-L care, printre dintii inclestati, incep sa-l injure. Si sa considere ca, desi Traian Basescu a umflat partidul de la opt la suta pana unde se afla acum, tot el i-a ratacit si capacul de la ventil. Nu poate fi ignorata opinia celor care sustin ca, daca PD-L doreste cu adevarat sa ajunga la ciolanul guvernarii in urmatorii patru ani, formatiunea ar tebui sa-si recastige aproape miraculos capacitatea de a se alia cu unul dintre cele doua partide importante. Cu PSD sau cu PNL. Dar orice reteta de natura sa conduca la un asemenea rezultat presupune, in mod obligatoriu, o revolta a partidului impotriva lui Basescu si despartirea de acesta.
Evident, soluTia este riscanta. Pentru ca, daca nu se obtine efectul scontat, atunci rezultatul, in final, poate fi chiar mai slab decat ramanerea cu Basescu de gat. In plus, Basescu poate lovi primul in fruntasi ai PD-L. Si asta foarte curand. O alta solutie ar fi demisia lui Basescu. Aceasta ar avea ca efect legarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale anticipate si obligarea tuturor celorlalte partide sa vina cu proprii candidati pentru Cotroceni. Ceea ce ar pulveriza voturile, creandu-i lui Basescu chiar sansa de a castiga un nou mandat din primul tur. Evident, in aceste conditii, suspendarea nu ar mai putea avea loc, seful statului putand numi un guvern PD-L. Iata o carte ce merita a fi luata in calcul. Dar si asa titlul ramane valabil. La propriu si la figurat. Clanta!
 Afisari: 2297  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Huoooo !!   de Aladin
Politica nu este poker !!   de sorge
Ca sa-ti tii clanta   de Omul din Himalaya
Wishful thinking, mister SRS!   de Solitude
SRS   de Mona G.
Clanta   de Lucia Magureanu
   de Viorel
Eu am o alta varianta si mai logica   de jeu
Cantati PD-ului prohodul de pomana   de Un Agricultor
Interesanta analiza, domnule SRS. Si buna.   de Socrate
Mesianicul Jiji- viitorul vostru e !! Ca presu dispune de PNG !!   de Ghita Bizonu'
Viata poolitica din Romania a luat-o pe strada infundata - asisderea ca in Italia, unde   de ionion
Punct de vedere personal, ata si nimic mai mult!   de Rollo
Te-apuca risul, nu alta!   de Ho Ciu Tzi
''...PD-l, incapabil sa-ncheie coalitii'',CHIAR AZI S-A ANUNTAT LA TV CA BASESCU CU BECALI AU FORMAT   de Ho Ciu Tzi
Un secret invelit intr-o enigma:ce fac politicienii cand li se apropie Ignatul   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Marele blat politic    2008-06-12
  Va fi Blaga? Sau Oprescu?    2008-06-10
  Partida liberala e in carti    2008-06-06
  Tariceanu, gratiat si inaltat    2008-06-05
  Enigma de duminica    2008-05-29
 Top afisari / comentarii 
 Secrete ale Masoneriei romanesti (6087 afisari)
 Alianta A.D. (2639 afisari)
 Mafiotii din Est mai tari ca Bush (2513 afisari)
 Clanta! (2297 afisari)
 Izolare si criza (2120 afisari)
 Printul Charles, imbratisat patimas de nepoata Zara (3924 afisari)
 Mama Kate Moss, fara sutien, de mana cu fetita sa de cinci ani (3353 afisari)
 Keanu Reeves si iubita sa, plaja topless pe nisipurile fierbinti de la Cannes (3282 afisari)
 Aviatia rusa opreste ploaia cu ajutorul cimentului (2910 afisari)
 Ambasadorul Rusiei la NATO: Nu este exclusa secesiunea Crimeii si estului Ucrainei (1719 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11945 sec.