Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Multilingvismul domnului Orban, macaneala in pustiu
Cristian UNTEANU 
Atunci cand s-a creat la repezeala un post de comisar european pentru multilingvism, toata lumea se intreba la ce va folosi in afara de indemnuri de bun simt si de mare intelepciune de tipul "e bine e sa invatam limbi straine si la ce foloseste asta in UE".
Se putea oare imagina ca domnul Leonard Orban sa-si ia in serios postul si sa incerce sa medieze in problemele realmente delicate si adeseori explozive din unele tari membre, atunci cand tocmai despre refuzul multilingvismului este vorba? Personal, am mari indoieli ca s-ar putea intampla asa ceva numai ca, totul fiind posibil in politica la nivel inalt a Uniunii Europene, iata un subiect clasic de interventie pentru ilustrul nostru reprezentant european.
Comuna Overijse din Belgia (limitrofa marii aglomerari urbane a orasului Bruxelles) a emis un buletin local unde, la pagina 9, anunta crearea unui "ghiseu central pentru plangeri lingvistice" destinat inregistrarii "tuturor delatiunilor privind intreprinderile care folosesc o alta limba decat flamanda". Ghiseul urmeaza sa centralizeze toate plangerile privind "prospectele comerciale si afisele agentiilor imobiliare redactate in alta limba (decat flamanda, n.n), precum si celelalte atingeri aduse statutului neerlandofon al comunei". Imediat, subiectul a provocat o dezbatere dura in Parlamentul federal unde discutia a pornit de la prezentarea efectelor directe ale acestei politici anuntate de primaria din Overijse: o scrisoare primita de un comerciant a carui pravalie in care vinde cravate are firma in limba engleza. In scrisoarea respectiva, i se cere in termeni politicosi, dar foarte categorici sa aiba firma scrisa in flamanda si sa salute clientii in aceeasi limba. Daca nu, i se transmite tot politicos, ca "pravalia sa urmeaza a fi boicotata". Desigur, reactia politicienilor a fost pe masura gravitatii problemei, ministrul de Interne federal, Marino Keulen, ce a afirmat imediat ca ideea de a centraliza delatiuni este "condamnabila, de tip Ev Mediu si dincolo de orice poate fi acceptabil", secondat imediat de premierul Yves Leterme care a spus ca "folosirea unui astfel de procedeu este inacceptabila".
Sigur, la nivel strict tehnic, rezolvarea unei asemenea probleme este de competenta autoritatilor locale, apoi a celor comunitare flamande si, in final, a Guvernului federal. Numai ca, din nefericire, un asemenea caz arata ce prapastie reala exista intre discursul comunitar privind multilingvismul si toleranta intercomunitara si realitatea din teren. Nu dintr-o tara din afara UE, nu dintr-una nou intrata in sistem si careia trebuie sa i se administreze lectii umilitoare la fiecare pas si trebuie tinuta sub amenintarea sanctiunilor, ci chiar in mijlocul Europei, foarte aproape de sediul Comisiei Europene.
Intr-o asemenea situatie, Comisia are ceva de spus? Nu numai ca n-are, dar este si lipsita de competente reale de actiune. Singurul lucru posibil ar fi ca domnul Leonard Orban, din pozitia sa de comisar european, sa dea un comunicat in care sa sustina ca asemenea fapte sunt incompatibile cu spiritul european si nu fac decat sa agraveze o situatie cu un inalt potential exploziv care risca sa duca la sciziunea statului belgian. Nu o va face pentru ca n-a intervenit nici in alte cazuri, in acelasi context, spre exemplu cand s-a pus problema interdictiei de a se preda limba franceza in scolile flamande...Dar, in fond, este treaba Comisiei Europene cum il lasa pe Leonard Orban sa-si gestioneze mandatul. Intrebarea mea este cum ar fi reactionat instanta europeana daca exact acelasi fenomen s-ar fi produs in Romania si nu in Belgia. Reactia ar fi fost instantanee si este foarte usor de inchipuit sirul de comisii de ancheta trimise sa vada cum s-a putut intampla o asemenea oroare, justificare posibila pentru invocarea clauzei de salvgardare pentru nerespectarea unui principiu fundamental al statului de drept. Numai ca, in acest caz, noi suntem exemplul european de toleranta. De ce nu ne da Orban drept exemplu pentru flamanzi?
 Afisari: 1287  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
innapoiatul rauvoitor,periculos,dar politicos!!   de silviana
ERORRORpa te halesc !!!   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  "Razboiul de uzura" Hamas-Israel    9 comentarii
  Rusia anunta culoarea jocului    2008-06-10
  Vot sictir    2008-06-03
  Alba-neagra cu prestigiul Romaniei    2008-05-13
  Fesul interesului sau despre limitele democratiei    2008-05-06
  Cat de reala este amenintarea lui Frattini?    2008-04-26
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11285 sec.