Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Prometheus si nominalizatii
Andrei Plesu (presedinte), Livius Ciocarlie (literatura), Dumitru Avakian (muzica), Aurel Mocanu (arte vizuale) si Alexandru Dabija (artele spectacolului) au ales cate trei reprezentanti din cele patru domenii pentru premiile Opera Omnia, respectiv Opera Prima la Marile Premii Prometheus care vor fi acordate in octombrie. Nominalizatii celei de a VII-a editii sunt: * Opera Omnia - literatura, Matei Calinescu, Serban Foarta, Mircea Horia Simionescu; muzica - Valentin Gheorghiu, Octavian Nemescu, Aurelian Octav Popa; arte vizuale - Gheorghe I. Anghel, Marin Gherasim, Teodor Moraru; artele spectacolului - Mircea Andreescu, Costache Babii, Catalina Buzoianu * Opera Prima - literatura, Adrian Chivu, Iulian Costache, Alexandra Tomita; muzica - Laura Buruiana, Cristian Lolea, Alexandru Tomescu; arte vizuale - Suzana Dan, Ciprian Paleologu, Tudor Patrascu; artele spectacolului - Alexandra-Adriana Badea, Anamaria Marinca si Adina Pintilie. (L.D.)
Papusi in Cehia
Teatrul de papusi Puck din Cluj si Teatrul National din Targu Mures participa, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Praga, la Festivalul de Teatru Profesionist de Papusi de la Plzen respectiv la Festivalul International de Teatru al Regiunilor Europene din Hradec Kralove. Puck va prezenta "Vrajitorul si corbul" pe scena teatrului "Alfa" din Plzen. Festivalul International de Teatru al Regiunilor Europene de la Hradec Kralove va gazdui spectacolul "Mirandolina" al Nationalului din Targu-Mures. "Hangita" de Goldoni va fi pusa in scena la teatrul DRAK, pe 26 iunie, in adaptarea libera a lui Cristian Ioan. (L.D.)
Premiu "in ograda" Leda
Joanna Kavenna (24 de ani) a primit Orange Prize for New Writers pentru romanul "Inglorious", publicat in 2007 si care va aparea la Editura LEDA in toamna. Chiar daca nu e un "road novel" in sensul traditional, povestea Rosei Lane din "Inglorious" e o cautare a sensului, un drum catre miezul adevarat al vietii si o calatorie de autodescoperire, in timpul careia antreneaza detalii dintr-un oras tulburat de evenimente si din vietile celor din jurul ei. (L.D.)
O posibila arhitectura
"Kastello. Palate ale rromilor din Romania", al patrulea titlu din seria "igloopatrimoniu" ilustreaza un fenomen cultural actual pe care il analizeaza din perspective multiple. Lansarea albumului este programata la orele 19.00, in aceasta seara, in locatia "sub_Carturesti" (Str. Verona, 13) din Bucuresti si este urmata de vernisajul unei expozitii cu cele mai surprinzatoare palate. (L.D.)
A r h i v a
  Grigorescu si gravorii    1 comentariu
  Comunismul la feminin    1 comentariu
  Porni Luceafarul    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01213 sec.