Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Comunismul la feminin
Sunt doamne sau domnisoare si au toate o pasiune comuna: cultura. Pe vremea regimului comunist erau fie proaspete adolescente, fie tinere doamne (pardon, tovarase) carora, acum, Radu Pavel Gheo si Dan Lungu le-au adunat amintirile si le-au publicat intr-un simpatic volum, editat de Polirom in colectia EgoGrafii, sub titlul "Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism".
Pentru multi/multe dintre cititori/cititoare textele celor 17 semnatare ale volumului pot trezi amintiri proprii care sa le aduca si un zambet abia schitat (poate chiar trist sau nostalgic) in coltul gurii. Celor mai tineri, le pot parea simple povesti din filmele alb-negru. Dar si pentru unii, si pentru altii sunt franturi dintr-o istorie recenta cu hazul si necazul ei. "Lucrurile stau in felul urmator: se da o tara plina de betoane, fonta si salopete, se adauga magazine doldora de conserve de peste si cozi la orice, un sef tampit, plus doua-trei culori, destul de terne. (...) Neaparat trebuie adaugate croitoresele de cartier, mici vrajitoare intr-ale modei, tragand cu ochiul in revista Burda. Ei bine, in aceasta tara se da drumul unor suflete sensibile si li se spune: Fiti femei!. (...) Cum se descurca? Hmmm, greu de povestit.", rezuma Dan Lungu. Volumul cuprinde texte semnate de: Adriana Babeti, Anamaria Beligan, Carmen Bendovski, Rodica Binder, Adriana Bittel, Mariana Codrut, Sanda Cordos, Nora Iuga, Cerasela Nistor, Ioana Ocneanu-Thierry, Simona Popescu, Iulia Popovici, Alina Radu, Doina Rusti, Simona Sora, Mihaela Ursa, Otilia Vieru-Baraboi.
Acelasi Dan Lungu a fost dublu nominalizat la prestigioasele premii "Jean Monnet" (pentru literatura europeana si pentru tineri autori) din Franta. Este pentru prima oara cand un roman intra pe lista scurta a premiului castigat de scriitori precum J.G. Ballard, Jorge Semprun, Arturo Perez-Reverte sau Antonio Tabucchi. Nominalizarile au venit datorita traducerii in limba franceza a romanului "Sunt o baba comunista". Castigatorii vor fi facuti publici in perioada 20-23 noiembrie, la Cognac, localitatea de bastina a lui Monnet. (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Excelenta initativa, dar pe cand si anti-comunismul la feminin ?   de Ion Ionescu de la Brad
A r h i v a
  Grigorescu si gravorii    1 comentariu
  Porni Luceafarul    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00792 sec.