Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Reuters
Bucurestenii aduc stanga la putere
-- Dupa castigarea Capitalei prin Sorin Oprescu, PSD ar putea negocia, dintr-o pozitie de forta, aliante pentru o viitoare guvernare, se arata intr-o analiza a prestigioasei agentii britanice
Opozitia de stanga ar putea obtine o victorie in alegerile pentru functia de primar al Bucurestiului, sporind sansele revenirii la putere dupa scrutinul parlamentar de la sfarsitul anului, este concluzia unei analize difuzata de Reuters. Comentariul agentiei de presa releva faptul ca partidele de stanga vor putea negocia in viitorul apropiat aliante dintr-o pozitie de forta, daca vor castiga Capitala.
"Sondajele de opinie arata ca Sorin Oprescu, care candideaza ca independent, dar este sustinut de PSD, ar putea obtine o victorie la limita in fata lui Vasile Blaga, candidatul PD-L, care are legaturi cu presedintele Traian Basescu. Daca Oprescu va ajunge primar, aceasta situatie ar putea ajuta fortele de stanga sa negocieze viitoare aliante pentru formarea guvernului dupa alegerile parlamentare, in conditiile in care probabil nici o formatiune nu va obtine majoritatea", explica Reuters. "Lupta pentru Bucuresti este lupta pentru Romania", a recunoscut si liderul pedelist Valeriu Stoica. "Atat fortele de stanga, cat si PD-L spera sa se claseze pe primul loc, dupa ce au obtinut aproximativ 30 la suta din voturi in primul tur de scrutin desfasurat la 1 iunie. Partidul Liberal, al premierului Calin Popescu Tariceanu, pare sa fi fost sanctionat din cauza luptelor interne si a incetinirii ritmului reformelor", subliniaza Reuters. In urma cu doar doi ani, cota de popularitate a PSD scazuse la doar 16% pe fondul unor scandaluri de coruptie, amenintand viitorul unui partid care s-a aflat la putere cel mai mult timp dupa inlaturarea regimului comunist, reaminteste agentia de presa. "Pe fondul dezamagirii fata de eficienta actiunilor de combatere a coruptiei, fata de cresterea costurilor de consum si in contextul in care saracii au sentimentul ca au fost abandonati, romanii se concentreaza acum pe securitatea economica promisa de formatiunile de stanga", se explica in comentariul agentiei Reuters. (Raluca Papadopol)
Declaratii la urne
Vasile Blaga,
candidat PD-L
"Un vot responsabil"
"Normal ca am emotii, nu sunt din piatra. Orice om are emotii", a spus Blaga. El a votat impreuna cu sotia, la Liceul "I.L. Caragiale", in jurul orei 10.00. "Am dat un vot responsabil pentru un oras frumos, prosper si sanatos, ceea ce sper sa o faca astazi foarte multi bucuresteni. Ei sa hotarasca si nu altii in locul lor" (A.I.)
Traian Basescu
Sa ramana consecvent studiului japonez
"Eu mi-am asumat un proiect de modernizarea Bucurestiului pe un studiu japonez (...), iar urmatorul primar trebuie sa ramana consecvent pe solutiile din studiul japonez. Altfel, daca incepem inovatii, acum s-ar putea ca proiectul de modernizare a Bucurestiului sa fie ratat", a declarat Basescu. Acesta a precizat ca nici urmatorul primar nu va putea sa schimbe "peste noapte" aspectul Capitalei din cauza infrastructurii vechi care trebuie inlocuita aproape in totalitate. "Fiecare primar lasa ceva din sanatatea lui si nervii lui, din sufletul lui intr-un mandat de primar. Poate si asta trebuie apreciat", a conchis presedintele. Acestuia i-a fost inmanat, la iesire, un memoriu din partea unui cetatean care a reclamat faptul ca Basescu este al treilea presedinte pe care-l sesizeaza, insa fara rezultat. "Poate de data asta ati nimerit bine", a replicat Basescu. (A.I.)
Oprescu, candidat independent
Schimbare in bine prin mine
Sorin Oprescu a incalcat ieri de la prima ora legea privind alegerea administratiei locale, declarand dupa iesirea de la urne ca a votat "schimbarea in bine prin el insusi", desi propaganda electorala in sectiile de vot este interzisa.
Doctorul s-a prezentat la urne in jurul orei 8:30, insotit de fiul si nepoata sa, dar si de membrii staff-ului de campanie. Oprescu a programat la ora 12 o vizita la Biserica de lemn din apropierea Academiei Militare, insa a ajuns cu o ora intarziere, mult dupa terminarea slujbei de Rusalii. Doctorul a marturisit ca s-a rugat in primul rand pentru rezultatul alegerilor, dar si pentru sanatate. Preotul i-a oferit candidatului o icoana care il infatisa pe Sfantul Dumitru "calarind si infigandu-si lancea intr-un dusman". "Daca am binecuvantarea ta, Parinte, o sa fie bine. Va sarut", a incheiat candidatul, care a plecat apoi intr-un tur al sectiilor de votare, "pentru a sta de vorba cu oamenii". (R.I.P.)
PSD reclama frauda in Bucuresti
PSD a sesizat ieri Biroul Electoral Central, sustinand ca in Sectorul 6 in sectiile de vot permanente au fost arondate si strazi care fac parte din judetul Ilfov. Pesedistii reclama si faptul ca in Sectorul 3 al Capitalei, la sectia 547, lipsesc 220 de buletine de vot.
"In Sectorul 6, primarul a intocmit, aprobat si publicat delimitarea sectiilor de vot permanente prin lungirea, scurtarea si arondarea strazilor care nu fac parte din sectorul 6, ci din judetul Ilfov. Astfel, semnalam situatia de la sectia de votare 1155 privind strazile Porumbacu si Zboina Neagra, precum si cea de la sectia 1020 privind strazile Valea Alunisului, Drumul Valea Calmatuiului si Drumul Valea Izvoarelor", se arata intr-un comunicat al PSD. Social-democratii sustin ca "procesul de fraudare" a inceput cu interzicerea de catre BEM Bucuresti a accesului in sectiile de votare a 937 observatori ai Societatii Internationale pentru Drepturile Omului si a 1069 observatori ai Miscarii Europene - Sectiunea Romana. In urma sesizarii PSD, observatorii au fost acreditati, dupa ce Biroul Electoral Central a invalidat decizia Biroului Electoral Municipal. De asemenea, pesedistii au reclamat si lipsa a 220 de buletine de vot pentru primarul general in sectorul 3, fata de procesul-verbal incheiat de presedintele sectiei. (C.A.)
Alegeri cu mort
Biroul Electoral Central a luat ieri o decizie socanta lasand ca alegerile pentru Primaria Voinesti - judetul Iasi sa continue, desi candidatul PSD, Niculai Ivascu, a murit la ora 9.00.
BEC a ignorat solicitarile Asociatiei ProDemocratia, PSD si PD-L, care au cerut oprirea procesului electoral. Legea alegerilor locale nu precizeaza insa ce trebuie sa se intample intr-un asemenea caz.
Din cauza lacunelor legislative, membrii Biroului Electoral Central au stabilit ca alegerile trebuie sa continue pana la orele 21. Asta in conditiile in care candidatul PSD, in varsta de 57 de ani si primar in comuna dinainte de 1989, a decedat ieri dimineata la ora 9.00. El suferea de mai mult timp de ciroza, diabet si hepatita C. In turul al doilea al alegerilor locale, pesedistul ar fi trebuit sa se confrunte cu liberalul Gheorghe Dobreanu, in fata caruia avea un avantaj 100 de voturi dupa primul tur. (C.A.)
Preot acuzat de presiuni politice
Candidatul independent la Primaria Plopis, din Salaj, Pisek Francisc, a sesizat BEJ si Politia ca preotul ortodox din comuna, Alexandru Chira, ar merge acasa la persoanele varstnice si le-ar ameninta ca in cazul in care nu se duc la scrutin si nu il voteaza pe candidatul PD-L nu le va inmormanta.
Citat de Mediafax, presedintele BEJ Salaj, Balazs Arpad, a declarat, ieri, ca Politia este in masura sa intervina si sa restabilizeze situatia, in urma plangerii depuse de candidatul independent. "Nu este de competenta BEJ aceasta situatie, dar nu e un lucru firesc gestul preotului", a spus el. "Preotul ortodox din comuna a mers la persoanele varstnice acasa, in aceasta dimineata, si le-a amenintat ca nu le va ingropa, cand va fi cazul, daca nu merg azi la vot si nu il aleg pe candidatul PD-L. Inteleg ca suntem in campanie, dar asa ceva nu este permis. Stau batranii pe ulite si plang ca nu vor fi ingropati, lucru total absurd. Sper ca dupa sesizarea mea sa se ia masuri. Nu-i prima data cand preotul merge acasa la oameni pentru a face campanie electorala. Face asta intrucat candidatul PD-L la Primarie ii este cumnat", a declarat candidatul independent Pisek Francisc. (R.G.)
 Afisari: 1052  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Iliescu poate muri linistit!Dr. lui,vrea sa vindece Bucurestiul de ...basetita !   de LENIO
PANA ACUM CE A FOST?????   de DAN VUCEA
Pia sa ne intelegm : cand Baselu fu primar I a oara   de Ghita Bizonu'
Cheia succesului lui Oprescu, observatorii surpriza.   de Socrate
mai Base mai...   de Irina22
Condoleantele mele , draga alwis    de Ghita Bizonu'
CARE STANGA?   de stan patitu
Cresterea economica si coruptia din tabara adversa...   de moroianu
Politica si nu administratzie   de roy
bucurestenii au adus la putere vopseaua, o vopsea alba pe vraciul lui Iliescu   de Radu Dragan
Incorect !   de FB
Cristian Constantin Poteras a castigat un nou mandat la Sectorul 6!   de Christiaan
abia astept sa-l vad pe Gionelu prim ministru    de Gogu
La Voinesti a castigat MORTUL!   de Christiaan
Satnga? care stanga?   de Radu Dragan
A r h i v a
  Dispret constant pentru vot    9 comentarii
  Analfabetii au hotarat la Sintesti    2 comentarii
  Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene    1 comentariu
  Primul pentru Bucuresti    59 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01713 sec.