Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Mostenirea Videanu
-- Presedintele executiv al PD-L n-a facut mai nimic din ce a promis in 2005 cu toate ca bani au existat * Gradul de indatorare al Bucurestiului in mandatul Videanu a fost de 20% din bugetul local
Mandatul lui Adriean Videanu in fruntea Primariei Capitalei este pe sfarsite. Acesta va parasi functia de edil sef al Bucurestiului peste cateva zile dupa ce Biroul Electoral Central va anunta si va valida rezultatele alegerilor. Tot peste cateva zile, noul primar general va fi instalat oficial in functie. Acesta va primi din partea lui Adriean Videanu o mostenire deloc placuta. ZIUA prezinta in cele ce urmeaza principalele probleme cu care se confrunta Capitala de ani de zile care vor trebui sa fie rezolvate de noul primar. Probleme care s-au acutizat in timpul mandatului lui Adriean Videanu din cauza faptului ca liderul PD-L si-a indeplinit in mica masura promisiunile electorale facute in 2005. Poluarea, traficul, lipsa locuintelor sociale si imputinarea pe zi ce trece a spatiului verde sunt doar cateva dintre urgentele stringente care vor trebui rezolvate de primarul Capitalei.
Cele mai grave probleme ale Capitalei in momentul de fata sunt, fara dubii, traficul si lipsa parcarilor. Toti primarii de pana acum au fost de acord ca, datorita autovehiculelor care s-au inmultit de sapte ori in ultimii 18 ani, Bucurestiul are nevoie de parcari subterane si supraterane. In acest mod, strazile s-ar elibera de masinile parcate pe margine, iar traficul s-ar fluidiza intr-o oarecare masura. Inca din timpul mandatului sau, Traian Basescu identifica zonele unde ar fi urmat sa se construiasca 10.000 de locuri de parcare: Piata Presei Libere, Complexul Expozitional Romexpo, Piata Ateneului Roman, Piata Universitatii, bloc Perla, Edgar Quinet, Piata Hurmuzachi, Piata Aviatorilor, Piata Victoriei, Aeroportul Baneasa, intrare parc Tineretului, Lujerului, Centrul de cartier Titan si Centrul de cartier Drumul Taberei. Amplasamentele prioritare pentru care municipalitatea demarase procesul de obtinere a creditelor externe, in valoare de 557 de milioane de euro, au fost Gara de Nord (1700 de locuri de parcare) si Piata Sudului (300 de locuri de parcare). In timpul mandatului Basescu, nu s-a construit nici o parcare subterana sau supraterana. Lucrurile nu sau schimbat insa nici pe perioada lui Adriean Videanu. Acesta a realizat, in special cu sprijinul Primariilor Sectoarelor 2 si 3, 100.000 de locuri de parcare la nivelul solului, cu predilectie decupand trotuarele in forma de spic. In privinta celorlalte categorii de parcari, in trei ani de zile, s-a reusit doar apropierea de finalizarea procedurii de desemnare a partenerului privat care va construi o parcare, in cazul amplasamentului Gara de Nord, sub parcul din fata Ministerului Transporturilor. Pentru celelalte 21 de parcari care se aflau si in programul lui Basescu, licitatiile sunt in pregatire. Intre timp, Videanu a mai identificat alte 68 de amplasamente, care s-ar preta la astfel de parcari. Si atat.
In ceea ce priveste alte masuri concrete pentru fluidizarea traficului, acestea lipsesc cu desavarsire. Singurul lucru s-a facut de curand. Este vorba despre darea in folosinta a asa-ziselor semafoare inteligente. Acestea au fost instalate insa doar in centrul orasului, intre Piata Unirii si Piata Romana, iar efectul lor este aproape nul, traficul ramanand in continuare unul aglomerat. Cat priveste pasajele promise, doar cel de la Basarab se afla in constructie.
Rebordurari si lipsa de apa
Extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare n-a atins nici pe departe cota promisiunilor, de asemenea exponente ale civilizatiei beneficiind, in special, proprietarii locuintelor ridicate in noile cartiere de lux ale Bucurestiului. In privinta reabilitarii strazilor si a circulatiei rutiere nu mai este nimic de comentat, fiecare bucurestean sau vizitator al Capitalei putand sa-si faca singur o parere. In schimb, de remarcat este ca in ultimii trei ani bordurile s-au schimbat la nesfarsit. Noul primar se va confrunta si cu alte probleme nerezolvate in mandatul lui Adriean Videanu precum inundatiile, deszapezirile, curatirea strazilor, retrocedarile de imobile, semaforizarea, transportul in comun, muzeele si alte obiective culturale, disciplina in constructii, siguranta cetateanului sau iluminatul public.
Spatiul verde un moft
Bucurestiul este in prezent cea mai poluata capitala din Uniunea Europeana. Una dintre cauze este, pe langa cresterea continua a numarului de masini, imputinarea spatiilor verzi.
In ultimii 18 ani, spatiile verzi din Capitala s-au redus la jumatate, trendul in continuare descrescator fiind destul de ingrijorator. In timpul campaniei electorale pentru Primaria Generala, Adriean Videanu a adus in prim-plan ideea inelului verde al orasului si plantarea a 200.000 de platani in centru. De aceasta promisiune s-a ales insa praful. De vina au fost, in viziunea lui Videanu, primarii Sectoarelor 1, 4 si mai ales 5 care nu i-ar fi pus la dispozitie terenurile necesare. Pe langa cateva panselute si trandafiri, Adriean Videanu a reusit sa planteze doar 43.000 de arbori in 2006, 62.000 in 2007 si vreo 50.000 in 2008. Cei 200.000 de platani promisi au ramas insa neplantati. In schimb, in timpul mandatului sau, din ce in ce mai multe parcuri sau spatii verzi au fost ocupate de dezvoltatorii imobiliari.
Singura Capitala UE fara statie de epurare
Bucurestiul este singura capitala din Uniunea Europeana care nu detine o statie de epurare a apelor uzate. Traian Basescu a demarat finalizarea statiei de la Glina in 2002.
Inceput in anii '80, obiectivul nu a fost finalizat din cauza evenimentelor din 1989.
Ulterior, finantarea a fost asigurata din fonduri nerambursabile ISPA (59%), din imprumuturi de la BEI (27%), BERD (11%) si de la bugetul de stat (3%). Contractul a fost incredintat consortiului grecesc Aktor SA - Athena SA, cu termen de finalizare in decembrie 2009, ulterior acesta prelungindu-se de mai multe ori. Lucrarile au fost incepute in toamna lui 2004, dar oprite repede, spre a fi din nou continuate din 27 decembrie 2006. Tot ce a reusit Adriean Videanu in timpul mandatului sau de trei ani este relansarea unui nou termen de finalizare, prin 2014 - 2015, si tentativa de a pune un alt bir pe capul bucurestenilor, respectiv taxa pe apa uzata.
Centrul istoric arata ca dupa bombardament
Centrul istoric al Capitalei - un loc care ar trebui sa fie de mare atractie pentru turisti si o mandrie a bucurestenilor - arata tot ca dupa bombardament.
Si nu se poate spune ca nu a fost reconstruit din lipsa banilor, atat timp cat gradul de indatorare al Primariei Generale este de 20% din bugetul local.
Asta in timp ce acelasi grad de indatorare a primariilor de sector nu se ridica decat la maximum 13%, cu o singura exceptie: Primaria Sectorului 5 care a contractat credite in valoare de 38% din bugetul local si, cu toate acestea, arata cel mai deplorabil. Infiintarea Biroului Unic pentru relatia cu cetateanul a fost promisa de Adriean Videanu, dupa ce acelasi lucru il facuse si Traian Basescu. Pana la ora actuala, o astfel de institutie functioneaza in cadrul catorva primarii de sector, mai putin in cele ce au fost administrate de Adrian Constantin Inimaroiu si Marian Daniel Vanghelie, respectiv cele ale Sectoarelor 4 si 5.
Criza locuintelor sociale
O alta mare problema a Capitalei este lipsa acuta de locuinte. In prezent, numarul cererilor de locuinte in Bucuresti se situeaza in jurul cifrei de 40.000, depasind cu mult oferta.
Locuintele sociale au constituit una dintre principalele promisiuni electorale ale lui Adriean Videanu. In 2005, acesta sustinea ca va da in folosinta 3000 de locuinte pe an. In cei trei ani de mandat, a reusit insa doar cumpararea a 370 de locuinte, alte circa 2000 aflandu-se, chipurile, in diverse stadii de negociere. Din apartamentele asa-zis sociale, unele incalca Legea nr. 114/1996, in sensul ca sunt mult mai mari decat se prevede in actul normativ, au parchet, geamuri termopan, aer conditionat si chiar parcari terane si subterane. Interesant este ca din 2000 pana in prezent, in Bucuresti au fost construite sau cumparate doar cateva sute de locuinte cu destinatie sociala. Asta desi cererea este de cateva zeci de mii. Astfel, daca Adriean Videnu a cumparat 300 de locuinte, predecesorul sau, actualul presedinte Traian Basescu, a reusit in perioada in care a ocupat functia de primar general al Capitalei sa construiasca 871 de apartamente, din care 183 de locuinte sociale. Acestora li s-au adaugat alte 165 de apartamente, tot cu destinatie sociala, care au fost achizitionate de pe piata imobiliara.
Pagina realizata de Dan Coste 
 Afisari: 2733  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Centrul Istoric   de ConteB
COMPARATIE   de ug
Videanu ? asta si-a trait traiul si-a mancat malaiul - bucurestencele erau topite duse   de ionion
erratum   de ug
MARMURA PENTRU SULTAN SI BORDURI PENTRU BUCURESTI   de ug
Eminescu este principalul vinovat   de Camelian Propinatiu
Minciuna si hotzie !   de Nicu Pruna
greaua mostenire Videanu   de Gogu
Eu am idee,omule din himalaya.   de vida clara
Va dau o intilnire   de popescu aurel
pt. autor   de marin2
Uite Ziua   de Omul din Himalaya
A r h i v a
  Cheia celei de-a doua suspendari    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02271 sec.