Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bancile, cu ochii-n patru la clienti
-- Banca Nationala a Romaniei (BNR) a elaborat un nou proiect de regulament privind cunoasterea clientelei, care include prevederi internationale legate de prevenirea spalarii banilor si finantarea terorismului, bancile urmand sa isi ajusteze in mod corespunzator normelor interne.
"Institutiile trebuie sa adopte norme interne de cunoastere a clientelei care sa previna folosirea institutiei pentru desfasurarea unor activitati ce au ca scop spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism. Normele de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare institutie, trebuie sa corespunda naturii, volumului, complexitatii si intinderii activitatii sale si sa fie adaptate la gradul de risc asociat categoriilor de clienti pentru care aceasta presteaza servicii financiar bancare si la gradul de risc al produselor si serviciilor oferite", se spune in proiectul BNR. Asadar, bancile trebuie sa dispuna de proceduri de identificare si monitorizare a clientilor, pentru incadrarea acestora in categoria de clientela corespunzatoare, respectiv pentru trecerea dintr-o categorie de clientela in alta, precum si de metode de monitorizare a operatiunilor derulate de clienti, in scopul detectarii tranzactiilor neobisnuite si tranzactiilor suspecte.
De asemenea, institutiile de credit trebuie sa elaboreze si sa implementeze standarde pentru angajare si programe de pregatire a personalului in domeniul cunoasterii clientelei, precum si proceduri de raportare interna si catre autoritatile competente. Proiectul poate fi amendat pana la 23 iunie. (F.B.)
A r h i v a
  Pacea de la supermarket    
  Hei-rup sindical pentru SNIF    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00780 sec.