Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Cheia celei de-a doua suspendari
-- Majoritatea parlamentara poate impune viitorul premier peste capul lui Basescu
Scenariul enuntat de Nicolae Vacaroiu privind suspendarea sefului statului dupa alegerile generale si numirea unui premier de catre presedintele interimar este posibil in conditiile constituirii unei majoritati PSD-PNL, care sa actioneze in aceasta directie. Constitutia si Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului permit formarea unui Guvern peste vointa presedintelui ales.
Primul pas dupa votul din toamna, ce-ar trebui sa aiba loc la finele lunii noiembrie, este constituirea noului Legislativ, validarea mandatelor si alegerea conducerilor Camerei si Senatului. Conform Constitutiei, urmatoarea miscare este desemnarea unui candidat la functia de prim-ministru de catre seful statului. Daca o formatiune politica nu are majoritatea absoluta in Parlament, din care sa fie nominalizat viitorul sef al Executivului, atunci presedintele are obligatia de a se consulta cu partidele. Pe baza discutiilor respective, seful statului face propunerea de prim-ministru. Premierul desemnat trebuie sa prezinte componenta Cabinetului, dupa care membrii echipei sale sunt audiati de comisiile parlamentare de specialitate.
Pasul doi: in conditiile scenariului Vacaroiu, Traian Basescu propune un premier PD-L, desi aceasta formatiune nu detine cele mai multe mandate in Legislativ. In consecinta, liberalii si social-democratii - care impreuna alcatuiesc o majoritate - demareaza imediat procedura de suspendare din functie a sefului statului, argumentul hotarator fiind acela ca nu respecta prevederile constitutionale. Reglementarile in vigoare nu interzic desfasurarea in paralel a actiunilor parlamentare de audiere a ministrilor propusi si de suspendare a presedintelui. De asemenea, Regulamentele Camerelor nu impun termene care sa faca imposibila finalizarea celor doua demersuri. Avand in vedere antecedentul din 2007, cand presedintele a fost suspendat contrar avizului negativ al Curtii Constitutionale, iar ceea ce s-a intamplat a fost curat constitutional, faptele se pot repeta oricand cu usurinta. Adica, seful statului poate fi scos pe tusa timp de o luna de orice majoritate se constituie la nivelul Parlamentului, institutie care stabileste atat calendarul suspendarii, cat si cel al audierii membrilor noului Cabinet.
Pasul trei: seful statului este suspendat, iar locul sau la Cotroceni este luat de un exponent al majoritatii care a decis indepartarea sa. Este momentul in care Parlamentul respinge prin vot echipa propusa de Basescu, lasand loc unei noi nominalizari. Potrivit Constitutiei, presedintele interimar are aceleasi atributii ca titularul, mai putin adresarea de mesaje Parlamentului privind starea natiunii, dizolvarea Legislativului si convocarea unui referendum. De altfel, puterile presedintelui interimar au fost testate la suspendarea din 2007, cand, raspunzand unei scrisori trimise de liderul PD-L Emil Boc, Vacaroiu spunea ca va uza in functie de necesitati de toate atributiile constitutionale si ca va actiona in interesul stabilitatii politice si al sigurantei nationale. Boc ii ceruse sa nu decida asupra legilor sigurantei, sefiei SIE si retragerii din Irak.
Date fiind puterile de care dispune, interimarul poate desemna un alt prim-ministru, provenit din majoritatea care dicteaza in cele doua Camere. Audierile se desfasoara rapid, iar Cabinetul este investit inainte de revenirea lui Basescu la Cotroceni. Totul trebuie facut in aproximativ 30 de zile, perioada suspendarii sefului statului. Legea fundamentala spune explicit ca presedintele nu il poate demite pe prim-ministru. Deci Basescu, daca referendumul ii este favorabil si se intoarce in functie, nu va mai putea schimba nimic in privinta sefului Executivului.
Boc vede o lovitura de stat
"PSD pregateste o noua lovitura de stat de genul celei incercate anul trecut la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Este lovitura de stat pentru ca este impotriva Constitutiei si cu incalcarea flagranta a acesteia", a sustinut sambata presedintele PD-L Emil Boc. El a afirmat ca declaratia lui Vacaroiu este "in linia impusa de Ion Iliescu", care a lansat apelul la izolarea PD-L.
Liderii PSD Nicolae Vacaroiu, Ion Iliescu si Adrian Nastase sustin ca, daca in toamna, fara sa obtina majoritatea locurilor in Parlament, vor reusi sa adune cu celelalte partide mai multe voturi, atunci trebuie sa fie la putere, iar daca presedintele Romaniei nu il propune pe candidatul lor ca premier, atunci il vor suspenda pe seful statului, iar Nicolae Vacaroiu, ca presedinte interimar, va desemna un premier PSD, a aratat Boc, citat de Mediafax. El a acuzat PSD ca ii este teama ca va ramane in continuare in opozitie si ca se agata prin orice mijloace neconstitutionale de tentatia de a reveni la putere. "Afirmatia de suspendare nu este facuta de seful unei filiale comunale PSD, ci de al doilea om in stat, de presedintele Senatului. De aceea declaratia este foarte grava si este sustinuta de Ion Iliescu si Adrian Nastase", a spus Boc.
"Draga gasca pesedista"
Presedintele PD-L a explicat faptul ca PSD doreste cu orice pret sa ajunga la "butoanele puterii", pentru ca ii este frica de faptul ca, daca presedintele Basescu ramane in continuare sef al statului, "toate structurile mafiote de tip PSD nu isi vor mai putea face jocurile de putere, de interese, iar structura mafiota de tip PSD alimentata de Nastase, Hrebenciuc, Miki spaga vor pierde definitiv butoanele puterii si nu vor putea sa isi puna in practica obiectivele clientelare pe care le au". Emil Boc a subliniat ca "gastile PSD mor fara butoanele puterii", iar daca nu ajung la ele, sfideaza Constitutia si o compromit. "Draga gasca pesedista, traim in democratie, iar jocurile acestea sunt terminate definitiv. Daca doriti, cu adevarat, sa ajungeti la putere, respectati regulile jocului democratic, singurele acceptate intr-o tara membra a UE. In rest, e vorba de aceleasi practici bolsevice, comuniste, pe care le-ati avut cand ati fost la guvernare. V-ati dat masura performantei voastre prin guvernarea de tip spaga mafiota, promovata de Iliescu si Nastase", a conchis Emil Boc.
Geoana neaga scenariul
Presedintele PSD Mircea Geoana a respins scenariul Vacaroiu si a apreciat ca afirmatiile liderului PD-L Emil Boc privind pregatirea de catre social-democrati a unei "lovituri de stat" reprezinta o diversiune generata de disperarea PD-L ca pierde localele.
"Este o strategie disperata in conditiile in care se anunta maine (duminica, n.r.) un esec pe linie la turul doi pentru marile municipii, cat si pentru municipiul Bucuresti. O diversiune dictata de disperarea faptului ca turul doi si alegerile locale prefigureaza victoria PSD si o infrangere importanta a PD-L. O diversiune generata de disperarea pe care o resimt liderii PD-L, inclusiv Traian Basescu", a comentat Geoana, citat de Mediafax. Intrebat daca, in calitate de presedinte al PSD, isi asuma declaratiile facute de Nicolae Vacaroiu, potrivit caruia seful statului poate avea surpriza unei noi suspendari, Geoana a negat ca in partidul sau s-ar fi pus la cale o astfel de strategie.
"Nu exista in PSD nici un fel de discutie pe un astfel de subiect", a subliniat liderul social-democrat. El a adaugat: "Noi ne pregatim pentru castigarea in mod decisiv a alegerilor parlamentare si pentru formarea unui guvern PSD la toamna. Acesta este obiectivul nostru strategic, obiectivul nostru confirmat de tendinta pozitiva din alegerile locale si ceea ce nimeni nu poate sa nege, respectiv o victorie concludenta si decisiva a PSD la alegerile parlamentare".
Ce spune Constitutia
Suspendarea
ARTICOLUL 95
* (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
* (2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
* (3 )Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
Interimatul
ARTICOLUL 98
* (1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
* (2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 (adresarea de mesaje Parlamentului, dizolvarea Parlamentului, convocarea referendumului - n.red.) nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.
Investitura
ARTICOLUL 103
* (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
* (2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
* (3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Pagina realizata de Ovidiu BANCHES Anca HRIBAN 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Hi-hi!   de Marinele Serban
Basescu TREBUIE sa declare Stare de Urgenta si sa suspende Parlamentul si Constitutia !   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sper ca si noi romanii putem suspenda Senatul.....   de mitroi ion
Oare ?   de alwis46
Basescule stii ce viitor te asteapta?   de Irina22
Parlamentul s-a inteles pe subascuns sa-l puna pe Becali Prim MInistru si    de ionion
cenzore   de cosor ion
Vrabia malai viseaza....   de Mache
A r h i v a
  Mostenirea Videanu    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01458 sec.