Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Uniunea Europeana, in cautarea planului B
-- Votul negativ al irlandezilor asupra Tratatului de la Lisabona le da batai de cap liderilor europeni, care sustin, totusi, ca ratificarea merge mai departe
Victoria neta a NU-ului irlandez la referendumul asupra Tratatului de la Lisabona a pus pe jar capitalele europene, care incearca acum sa gaseasca un plan B pentru iesirea din acest impas institutional. Ministrii de Externe ai UE vor incepe azi la Luxemburg consultari cruciale pentru a stabili daca Tratatul de la Lisabona, respins de irlandezi in procent de 53,4%, mai poate fi resuscitat.
Chiar daca majoritatea liderilor UE cred ca Tratatul nu a murit si se va merge mai departe cu ratificarea, un lucru e clar: Tratatul de la Lisabona nu va putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, asa cum se anticipa, fiind obligatorie aprobarea sa de catre toate cele 27 tari ale Uniunii. Paradoxal, rezolvarea crizei urmeaza sa cada pe umerii Frantei, care, de la 1 iulie, va prelua presedintia semestriala a UE, la trei ani dupa ce francezii au reusit sa capoteze, tot printr-un referendum, Constitutia UE.
In asteptarea summitului UE, care va avea loc intre 19 si 20 iunie, si a discutiilor cu premierul irlandez Brian Cowen, consultarile bilaterale se vor intensifica in aceste zile intre cateva state-cheie. O prima intalnire va avea loc azi intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si liderii cehi, la Praga, pentru a vedea daca acestia "se angajeaza sa continue procesul de ratificare", iar cancelarul german Angela Merkel se va intalni cu premierul polonez Donald Tusk. Sambata, presedintele Sarkozy aprecia ca procesul de ratificare a Tratatului european trebuie continuat, astfel incat incidentul irlandez "sa nu devina o criza". Oprimism au afisat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si premierul sloven Janez Jansa, a carui tara detine presedintia UE, cand au declarat ca Tratatul "nu este mort", iar "liderii europeni vor decide in cadrul summitului european de la 19-20 iunie cum sa continue". Pentru premierul Jose Socrates, care a reusit sa incheie noul Tratat in timpul presedintiei portugheze a UE, respingerea irlandeza reprezinta o "infrangere personala". Cel mai categoric a fost presedintele ceh antieuropean Vaclav Klaus, care a dat verdictul: "Proiectul Tratatului de la Lisabona a luat sfarsit, nemaifiind posibila continuarea ratificarii sale". Presedintele Parlamentului European, Hans - Gert Poettering, este de parere ca respingerea Tratatului de la Lisabona a plonjat Europa intr-o criza, care, atata timp cat nu va fi rezolvata, va impiedica orice noua aderare, poate cu exceptia Croatiei.
Scenariile expertilor UE
Expertii juridici ai institutiilor UE si ai cancelariilor europene au inceput deja sa puna pe hartie toate variantele pentru iesirea din impas. Printre cele mai vehiculate scenarii figureaza rechemarea la urne a irlandezilor, cat mai repede posibil, abandonarea Tratatului de la Lisabona, UE pastrandu-l pe cel de la Nisa, si renegocierea Tratatului de la Lisabona. Mai exista si o solutie, sustin expertii: renuntarea definitva la ideea unui nou Tratat pentru ca cei 27 sa opteze pentru o Europa cu doua sau trei viteze. In paralel, presa irlandeza il pune la zid pe premierul Brian Cowen pentru esecul acestui referendum, considerand ca astfel credibilitatea sefului Executivului de la Dublin, numit in post luna trecuta, este pusa la indoiala. Ziarul Irish Daily Mirror ia in calcul organizarea unui nou referendum, asa cum s-a intamplat si dupa respingerea, in 2001, de catre Irlanda, a Tratatului de la Nisa. In 2002, printr-un nou referendum, textul a fost aprobat. Premierul Cowen declara ieri ca nu exista "o solutie evidenta" dupa votul irlandezilor.
Luciana POP 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Bravo irlandezilor !.   de Zenn
Irlandezii sa fie exclusi, cu posibilitatea de revenire daca voteaza DA   de Ion Ionescu de la Brad
oare UE lupta pentru globalizare?   de cosor ion
frunza verde   de folclorist
   de Pinkie
Planul B imi aminteste de    de roy
A r h i v a
  Kosovo are constitutie    
  Bush la regina Elisabeta a II-a    
  Kievul relanseaza planul Romaniei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00961 sec.