Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Mondiale dupa 14 ani!
-- Reprezentativa masculina de handbal a Romaniei a revenit in elita lumii, dupa ce a trecut de barajul cu Muntenegru, cu scorul general de 56-55
Handbalul masculin romanesc s-a tot chinuit fara succes din 1995 incoace sa mai obtina bilete pentru Mondiale, consemnand, astfel, cea mai neagra perioada a unui sport care in urma cu decenii era abonat la locurile fruntase de pe podium. Ajunsi in 2007 sub bagheta intransigentului antrenor Aihan Omer, handbalistii nostri au spart in sfarsit ghinionul, sambata, si au obtinut din nou calificarea la un turneu final mondial, impunandu-se in fata Muntenegru, cu scorul general de 56-55. Invinsi in meciul tur din barajul de calificare la Mondialele din 2009 la o diferenta de patru goluri, scor 27-31, sambata, la Oradea, tricolorii au gasit reteta succesului si au refacut handicapul, reusind intr-un final incendiar sa se impuna, cu 29-24 (13-11), succes care i-a readus la masa bogatilor.
Ultima participare a reprezentativei masculine de handbal a Romaniei la un turneu final mondial dateaza din 1995, cand tricolorii au obtinut un modest loc 10 in Islanda. De atunci, handbalul autohton s-a indepartat alarmant de elita, ratarile consecutive din campaniile de calificare provocand un gust amar mai ales celor care au adunat de-a lungul timpului numeroase trofee mondiale. Din fericire, cooptarea antrenorului Aihan Omer la carma nationalei tricolore, in 2007, s-a dovedit a fi de bun augur, tehnicianul detinatoarei Challenge Cup, UCM Resita, reusind, sambata, sa gaseasca solutia tactica optima pentru a readuce Romania in elita lumii. Dupa o prima mansa pierduta in Muntenegru, scor 27-31, reprezentativa noastra a reusit, sambata, la Oradea, sa se impuna, cu 29-24 (13-11), si a obtinut, astfel, calificarea la turneul final de anul viitor.
Dornica sa revina printre cele mai valoroase echipe ale lumii, Romania a declansat ofensiva inca din primele minute ale meciului retur, dar oaspetii s-au dovedit a fi o "nuca" greu de spart. De altfel, in ciuda atmosferei incendiare din tribune, echilibrul s-a mentinut enervant pe tabela pana spre finele primei parti, cand tricolorii nostri s-au distantat la doua goluri: 11-9 (min. 26) si 13-11 la pauza. Cu Stanescu, Paraianu (1), Ghionea (11) si Iacob (7) in mare verva, Romania forteaza desprinderea in partea a doua si ajunge sa conduca la cinci goluri in min. 42, scor 20-15, spre disperarea oaspetilor, din randul carora s-a remarcat tunarul Muratovici (7). Atenti in defensiva si pragmatici in atac, tricolorii arunca tribunele in aer cu 13 minute inainte de final, cand Ghionea inscrie pentru 24-18, dar contraofensiva muntenegreana speculeaza momentele confuze din tabara noastra si reface incredibil: 24-22 in min. 52! Dramatismul atinge cote maxime, Ghionea si Iacob puncteaza din nou, Stanescu inchide poarta de trei ori consecutiv, iar Buricea marcheaza golul victoriei. Scor final 29-24 pentru Romania si handbalul masculin autohton revine in elita mondiala dupa 14 ani de esecuri!
Omer: "Am jucat sarbeste!"
Aclamati la scena deschisa, handbalistii nostri au incins hora bucuriei la finalul meciului de la Oradea, avandu-l in centru pe Aihan Omer. "Calificarea apartine intr-un procent mare si publicului extraordinar, care pe final a pus presiune pe adversari. Am jucat sarbeste, cu mentalitate de invingatori. I-am batut cu armele lor, daruire si rautate. Ne-am dorit ca desprinderea s-o realizam pe final, pentru ca altfel riscam sa pierdem totul", a punctat Omer, in vreme ce omul din umbra, Petru Paleu, se bucura ca un copil. "Cu trei minute inainte de final m-am intors cu fata la perete si m-am rugat. Dupa aceea mi s-a rupt filmul. M-am trezit ud de apa si am aflat ca ne-am calificat. Am luptat doi ani sa-l pun pe Omer la nationala, iar acum am acceptul lui Gatu pentru continuitate", a spus Paleu. (T.R.)
Tiberiu RIST 
A r h i v a
  Steaua striga adunarea!    
  Mica Bucla castigata de ungurul Rida    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.