Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-Rock
Ladies and gentlemen, from Los Angeles, California
The Doors!!!
Cu acest anunt a inceput concertul "Usilor" pe 1 mai 1970, in Philadelphia Spectrum ! Este, probabil, unul dintre cele mai mediatizate show-uri live ale celor patru tineri din "Orasul ingerilor", deja celebri la acea vreme. Pentru ei, totul incepuse insa in 1965.
Ideea le-a apartinut unor studenti ai Universitatii de Film "UCLA": James Douglas Morrison si Ray Manzarek. "The Doors" a devenit unul dintre fenomenele artistice de mare importanta ale sfarsitului anilor 60. Manzarek, specializat la pian si claviaturi, formase impreuna cu cei doi frati ai sai, o trupa numita "Rick and The Ravens". Ray a cautat, apoi, un solist si un baterist. A fost impresionat de calitatile lui Morrison dupa ce l-a ascultat cantand o piesa cu versuri proprii: Moonlight Drive. Odata cu el a fost recrutat si bateristul John Densmore. "In aceasta formula, s-au inregistrat sase piese cu versuri scrise de Jim. Nemultumiti de rezultatul inregistrarilor, fratii lui Manzarek au parasit trupa. Amandoi au fost inlocuiti de un prieten al lui John Densmore, chitaristul Robby Krieger. Densmore si Krieger cantasera cu "The Psychedelic Rangers". Ei il cunosteau deja pe Manzarek, de la sedintele de meditatie, pe care le efectuasera in comun.
"Cu noua componenta, formatia s-a remarcat rapid in numeroase cluburi. Primul a fost "London Fog", de pe Sunset Strip (zona recunoscuta pentru restaurantele si viata de noapte din partea de vest a orasului Los Angeles). Noul grup si-a luat numele dupa titlul unei carti scrise de Aldous Huxley: "The Doors Of Perception". La randul sau, acesta era imprumutat dintr-un vers al lui William Blake, un poet din secolul al XVIII-lea: "If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite." Pentru fanii "The Doors", muzica formatiei continea versuri incarcate de referinte sociale, psihologice si politice, compuse de Jim Morrison. Ritmul aparte al tobelor lui John Densmore, clapele lui Ray Manzarek, care parca te invaluiau, dar si contributiile chitaristului Robby Krieger, in care se regaseau influente indiene, blues si de chitara clasica, se combinau perfect in stilul lor distinctiv. "The Doors" era o trupa neobisnuita in peisajul rock al vremii! Si aceasta deoarece nu utilizau chitara bass in concerte. Ray Manzarek era cel care interpreta partile de bass, cu o claviatura electrica "Fender", o varianta a pianului electric "Fender Rhodes". Totusi, bassistul Lonnie Mack a colaborat cu trupa la inregistrarile catorva piese de pe LP-ul "Morrison Hotel", De asemenea, Jerry Scheff, cunoscut colaborator al lui Elvis Presley, a contribuit la LP-ul "LA Woman".
Primul album al formatiei a fost inregistrat in 1966! Ray si colegii sai cantau in cluburi precum "London Fog" si, mai tarziu, "Whisky A Go-Go". Prin interpretarea excentrica a piesei "The End", personajul "controversat" al trupei, Jim Morrison, a generat un nou scandal: formatia a fost data afara din "Whisky A Go-Go". Incidentul a avut, insa, si o parte buna. El a atras atentia producatorilor de la "Elektra Records", cu care "The Doors" a si semnat un contract. LP-ul lor de debut poarta numele formatiei si contine inclusiv drama muzicala "The End", a carei durata se ridica la 11 minute. Formatia se afla in plina forma, astfel ca inregistrarea albumului a durat doar cateva zile. Albumul a fost, aproape in intregime, cantat live in studio. Majoritatea pieselor au fost inregistrate de la prima interpretare.
(va urma)
Vali POPA-SCURTU 
 Afisari: 372  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ehei...   de roy
A r h i v a
  Furt intelectual la IRIS    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.