Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Teatru in reprize
-- Doua festivaluri importante se desfasoara in aceasta saptamana, la Bucuresti si Baia Mare
Intre 14 si 29 iunie, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti lanseaza o invitatie provocatoare la EuRoGALA Absolventilor. Desfasurat in acelasi timp cu unul dintre cele mai important evenimente sportive ale anului, Campionatul European de Fotbal, care ocupa in aceasta perioada cea mai mare parte a spatiului mediatic, maratonul teatral pe care il propune UNATC bucurestenilor este inainte de toate un act de curaj. Iar in timp ce in Capitala a fost dat startul, sambata, celui mai important festival de teatru studentesc, la Baia Mare s-a deschis aseara Festivalul International de Teatru "Atelier", iar la Targoviste, sambata noaptea, cea de-a doua editie a festivalului Artelor Spectacolului "Babel Fast".
Un adevarat campionat de Teatru, asa cum este anuntata de catre organizatori EuRoGALA Absolventilor, propune o infruntare scenica intre doua promotii de absolventi, regizori, actori, scenografi, papusari, coregrafi, teatrologi, care, timp de doua saptamani, vor juca "acasa si in deplasare". De cand studioul Casandra, care ani intregi le-a prezis studentilor viitorul pe scena, nu mai poate fi folosit de UNATC, absolventii Facultatii de Teatru joaca atat in salile din Matei Voievod, cat si in fostul sediu al Teatrului Masca, din Bucurestii Noi, cu generozitate pus la dispozitia Universitatii. Iar in timpul EuRoGalei, cele mai multe teatre din Bucuresti, printre care ACT, Bulandra, Comedie, Masca, Metropolis, Nottara, Odeon, Tandarica si La Scena vor gazdui, de asemenea, spectacolele absolventilor.
"Meciurile teatrale", declara organizatorii, "se vor desfasura pe texte de Caragiale, Gellu Naum, Shakespeare, Moliere, Kleist, Wedekind, Dostoievski, Cehov, Edward Albee, Woody Allen si Jennifer Lynch, iar echipele sunt antrenate de profesori precum Florin Zamfirescu, Adriana Popovici, Alexa Visarion, Tudor Marascu, Stefania Cenean, Puiu Antemir, Liliana Iorgulescu, Decebal Marin. Iar in meciurile demonstrative All Stars, vor evolua absolventii de Masterat ai Facultatii de Teatru coordonati de profesorii Gelu Colceag si Tania Filip impreuna cu echipa Facultatii de Film coordonata de profesorii Elisabeta Bostan si Laurentiu Damian." Iar pe langa spectacolele teatrale vor avea loc vernisajul expozitiei de scenografie "Meditatia omului contemporan asupra universului" si lansarea volumului "Trasee coregrafice" de Raluca Ianegic.
In aceasta seara, sunteti invitati la trei spectacole, "Treapta a IX-a" de Tom Ziegler cu studentele anului III Actorie, la Sala "Ileana Berlogea" de la UNATC, incepand cu ora 16.00, si in aceeasi sala, la ora 19.00, "Un barbat si mai multe femei" de Leonid Zorin, cu studentii anului III Actorie. La 19.30, la Nottara, se va juca "Crima si pedeapsa" dupa Dostoievski, examenul de licenta Regie al lui Andrei Narcis Grosu.
In timp ce la Bucuresti, absolventii de la teatru si film sunt la mare concurenta cu Euro 2008, pe strazile din Targoviste, peste 200 de artisti costumati, insotiti de carele alegorice si de jocurile cu flacari ale artistilor circului din Besancon, sub conducerea lui Yain Napier, au defilat sub privirile catorva mii de spectatori care, la finalul paradei, au asistat si la un foc de artificii care a fost urmat de spectacolele de teatru prezentate de trupe din Germania, Lituania, Polonia si Romania.
Iar aseara, la Baia Mare s-a deschis cea de-a XVI-a editie a Festivalului International de Teatru "ATELIER", manifestare teatrala neconventionala cu caracter explorator, care isi propune sa semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinte in dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia si arta actorului secolulului XXI. Spectacolele acestei editii sunt invitate din Austria, Franta, Ungaria, Japonia, Bulgaria, Anglia si Romania.
Programul festivalului mai cuprinde un atelier de dramaturgie, colocvii si conferinte, lansari de carte, portrete in ATELIER (dedicate regizorului Radu Afrim si Teatrului Independent 74 din Targu Mures) si colocviul Atelier Antonin Artaud, consacrat implinirii a 60 de ani de la disparitia marelui om de teatru si care va include o sesiune internationala de comunicari, cu participanti din Franta, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Romania. Cel mai vechi festival de teatru din Romania, "Atelier" este o manifestare care cuprinde colocvii, work-shop-uri, intalniri cu publicul, discutii dupa fiecare zi de festival, lansari de carte, spectacole in afara concursului, concerte etc. Structurat pe formule tematice diverse: teatru-dans, teatru gestual, pantomima, teatru poetic, meta-teatru, teatru in spatii neconventionale, teatru instrumental, teatru burlesc, teatru cu obiecte festivalul se desfasoara timp de o saptamana, in diverse spatii de joc din oras, scena italiana, sala Studio, foaier, pub-uri, strazile si pietele orasului. (M.A.)
A r h i v a
  De 3 x Hausvater    1 comentariu
  Debutantii si creatia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.