Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Lista vrajbei noastre
-- Cand am aflat din "Cotidianul", saptamana trecuta ca administratia prezidentiala, in afara de obisnuita revista a presei, intocmeste zilnic un punctaj, - dupa numar de semne tipografice! -, al editorialistilor aflati pe o anume lista de jurnalisti critici la adresa presedintelui, am avut, de fapt, trista confirmare a unei informatii mai vechi. Aceasta adeverea existenta, de mai multa vreme, a unei asemenea liste, cu cei mai critici jurnalisti la adresa sefului statului.
Dar cum nici o listA nu se face doar aSa, de florile marului, scopul final al acestei alaturari de nume incomode este - ni s-a spus -, acela de a cauta, in urmatorul an, ca prin metode "specifice", (ascultarea telefoanelor, hartuire, inscenari si tot ce mai poate cuprinde acest termen mostenit de la fosta Securitate), sa se puna la cale compromiterea (daca nu si mai rau!) a acestora, anihilarea lor cu orice pret. Mai intai trebuie sa spun ca alaturarea numelor noastre (al meu si al colegului Rares Bogdan, de la ZIUA de Cluj) cu nume celebre ale unor jurnalisti de exceptie ai Romaniei post-decembriste este onoranta.
In al doilea rAnd, faptul ca aparem pe lista celor "rai", inseamna, logic, ca nu putem fi pe aceea a jurnalistilor "buni", aceea care il are in frunte pe dl. Traian (cel mic) Ungureanu, si care se continua generos cu grupul asa-zisilor "intelectuali de aeronava prezidentiala" - "dioscurii" (cum bine ii numea un scriitor din Iasi) care dovedesc, la comanda Cotrocenilor o incredibila dispozitie de a se pronunta despre orice ii face placere sau trebuinta d-lui presedinte, si care au hotarat ca numai ei pot incapea in marime naturala in "poza" de mari profeti nationali. Iar daca intre cei care-l simpatizeaza pe dl presedinte nu s-ar numara si intelectuali precum Mircea Mihaes, Vladimir Tismaneanu sau Dan Tapalaga, oameni pe care-i cunosc si in a caror curatenie sufleteasca cred cu tarie, nimic nu m-ar putea impiedica sa ma gandesc ca toata "activitatea" de proslavire pe care majoritatea o practica sarguincios, cu o "abnegatie" mai profunda decat a "maestrului" genului "langue de velours" - Adrian Paunescu - se datoreaza exclusiv stipendiilor sau functiilor generoase primite in contrapartida.
Nu am sA mA refer decAt In trecere la dl. presedinte: l-am considerat intotdeauna ca avand legaturi cu fosta (si actuala!) politie politica, prin chiar natura serviciului d-sale (certificate in mare masura de dl. Mugur Ciuvica), un reprezentant de marca al unui stil de a face politica depasit (ca sa folosesc un eufemism) in modernitatea Europei actuale. Demna de remarcat a fost, insa, in aceasta vrajba declansata de lista criticilor prezidentiali, o surprinzatoare solidaritate de breasla, manifestata de cei mai insemnati jurnalisti clujeni. Se stie ca statutul ziaristului din "provincie" este incomparabil cu cel al celui din capitala: asupra celui dintai se pot face mai usor presiuni, i se pot inscena mai usor diverse lucruri. Poate fi, deci, mai lesne compromis de catre aceia care au de partea lor mecanismele puterii.
AsociaTiile de jurnaliSti din mai toate orasele tarii au semnalat zeci de astfel de cazuri. Solidaritatea aceasta demonstreaza ca mai sunt oameni in presa locala, (au fost unii colegi care au cerut sa fie si ei "inscrisi" pe aceasta lista neagra!), care au curaj si pe care nu-i mai sperie amenintarile puternicilor zilei. Si fiindca orice lista se intocmeste cu un scop precis, in acest context, "lista" pe care jurnalistii si intelectualii "onesti" ai presedintelui o actualizeaza probabil zilnic, nu pare a avea decat un scop. Cu siguranta, nu acela de a-i felicita public pe jurnalistii mentionati, pentru intransigenta si obiectivitate, pentru atitudinea lor democratica, pentru curajul de a semnala diferenta enorma dintre oricare presedinte european si cel de la Cotroceni. Daca aceasta lista nu s-a facut pentru a aduna pe o bucata de hartie "dusmanii" din presa, care trebuie, - intr-o forma sau alta -, anihilati, atunci nu mai ramane decat acela al invitarii lor in aeronava prezidentiala pentru viitoarele sprituri la vreuna din vilele lui Ceausescu, sau, poate, chiar o eventuala decorare a acestora, de catre dl presedinte, personal, in somptuosul hol de la Cotroceni!
Octavian HOANDRA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
NU SUNTETI SINGURI !!!   de UNFORGIVEN
A r h i v a
  Trecatoarele majoritati    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.