Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul Phoenix se muta pe bloguri
-- Basistul Joseff Kappl il acuza pe Nicu Covaci de greseli "grave si intolerabile", iar liderul trupei isi numeste fostii colegi tradatori
Scandalul izbucnit intre membrii celei mai mari formatii romanesti de rock din toate timpurile nu mai reprezinta o necunoscuta pentru nimeni. Destramarea formatiei Phoenix a devenit certitudine. Initial, destul de retinuti in declaratii si explicatii, membrii trupei nu au mai rezistat tacerii si vorbesc despre stilul "despotic" al liderului Nicu Covaci, precum si despre greselile "grave si intolerabile" facute de "Seful" formatiei, "greseli care au postat Phoenix de nenumarate ori la marginea prapastiei".
Astfel, intr-un mesaj lansat pe blogul lui Mircea Baniciu, basistul Joseff Kappl s-a hotarat sa rupa tacerea, "pentru ca au avut loc niste actiuni pe care trebuie sa le afle toata lumea". Kappl il acuza pe Covaci ca a incercat sa ascunda destramarea trupei Phoenix, de teama sa nu-i fie anulate concertele deja programate. "Dupa ce presa a facut public scandalul din sanul formatiei, Seful incearca sa-si salveze pielea acuzandu-ma fara scrupule de tradare", sustine Kappl. Fostul basist al trupei povesteste cum si cat de mult s-a implicat pentru perpetuarea legendei Phoenix, "dar nu am fost niciodata acela care sa se bage-n fata si sa ma laud". Dar acum, cand a fost aruncat din formatie ca o masea stricata, Kappl sustine ca a venit timpul sa nu mai taca.
Kappl incepe prin a povesti cum a realizat in anii '80, impreuna cu Covaci - in studioul sau din Hamburg si pe banii lui - Single-urile si Maxi Single-urile cu "Tuareg", "Mr. G's Promisses", "The Larc", "Ballade for You", care au reprezentat singurele creatii Phoenix aparute pe disc intre 1981 - 1989. De asemenea, in aceleasi conditii, s-au realizat primele versiuni ale multor piese care au aparut mai tarziu pe CD-ul "In umbra marelui URSS" si pe CD-ul "Baba Novak". "Imprimarile originale, in parte cu text in engleza, pe care le pastrez, sunt dovada acestor afirmari", spune Kappl. "Acel CD, care se cheama "Aniversare 35", este de fapt o productie care a fost sacrificata de catre domnul Covaci si care trebuia sa reprezinte reunirea trupei Phoenix in componenta de aur dupa Revolutie". Aceasta productie initiata de Ioji Kappl, finantata de Ioji Kappl si realizata de Ioji Kappl, a fost prima productie Phoenix care a reusit, dupa 13 ani de absenta din tara, sa reuneasca "Componenta de aur" a trupei Phoenix: Covaci, Baniciu, Kappl si Lipan, cu participarea lui Mani Neumann care a facut posibil ca productia sa fie mixata intr-un studiou mai mare din Koln pe un pret redus, platit tot de Ioji Kappl. Covaci a prezentat imprimarile in tara si a venit cu ele inapoi in Germania trantindu-mi-le pe masa si spunandu-mi ca nu le vrea nimeni, dar avand probabil deja planul "Symphoenix" in cap. In realitate s-a gandit ca nu e bine pentru imaginea lui, ca Sef al trupei, sa apara numele Ioji Kappl ca initiatorul reunirii Phoenix dupa revolutie, ci Nicolae Covaci. Deci aceasta productie a fost sacrificata de Covaci si scoasa pe CD de-abia cu sapte ani mai tarziu, in 1997 sub numele de "Aniversare 35", mai sustine Kappl. In afara de acestea, fostul basist al trupei Phoenix povesteste si cum "Seful" Covaci a reeditat pe CD-uri "Cei ce ne-au dat nume", Mugur de fluier" si "Cantafabule", fara sa ceara acordul celorlalti din trupa, "asa cum de fapt se procedeaza in toata lumea" si "si-a acordat singur remuneratiile banesti de pe urma vanzarii acestor CD-uri".
Proiecte abandonate
Kappl vorbeste de mai multe proiecte, finalizate sau abandonate din lucru, care zac in sertarele sale si despre care lasa de inteles ca nu au vazut lumina zile "multumita" aceluiasi Covaci. "In 1998, tot eu am fost acela care a realizat impreuna cu Covaci, dar tot in studioul meu, marea productie de 98 minute a soundtrack-ului pentru cele 6 concerte "Cantafabule", care au avut loc din pacate fara Mircea Baniciu, care se certase cu Covaci. Aceasta productie ampla, care trebuia sa iasa pe un CD, asteapta de 10 ani in sertarele mele sa fie scoasa pe piata. De ce? Din 2006 asteapta 12 partituri pe care le-a intocmit tot Ioji Kappl, fiind destinate unei carti de cantece la CD-ul "Baba Novak".
Astfel de carti cu cantece si cu poze voiam sa le fac pentru toate discurile Phoenix. Si acestea asteapta de doi ani sa fie scoase pe piata. De ce? Mi-e si rusine fata de fani, pentru ca aparitia lor li s-a promis de catre Covaci si Kappl la conferinte de presa. Mai bine taceam din gura. Dar ce sa fac? Sunt legat de maini si de picioare", mai afirma Joseff Kappl. El explica si ca pentru toate aceste idei exista suficienti bani, de la concerte si sponsori, care, daca nu ar fi folositi "in alte scopuri", ar asigura un fond important pentru proiecte noi.
Contactat de ZIUA, Mircea Baniciu a spus ca nu mai doreste sa faca comentarii in legatura cu acest scandal.
Contractul care a produs ruptura
In urma cu doua saptamani, ZIUA a dezvaluit, in exclusivitate, ruptura produsa intre Covaci si doi membri marcanti ai formatiei, Mani Neumann si Joseff Kappl, care au fost obligati de catre Covaci sa semneze un contract facut dupa bunul lui plac, dar considerat aberant de catre colegii sai.
Astfel, prin semnarea contractului, membrilor legendarei formatii de rock li se interzice colaborarea in alte proiecte. Violonistul Mani Neumann si basistul Joseff Kappl (foto), doi membri cu vechi state in trupa, nu doresc sub nici o forma sa semneze contractul impus si, conform declaratiilor lui Nicu Covaci, risca astfel sa fie exclusi din Phoenix. Pe langa problema "contractului", potrivit unor informatii din sanul trupei, la originea rupturii ar sta si unele probleme legate de bani. Este vorba de incasarile formatiei - 15-20.000 de euro pentru un concert obisnuit si 25-35.000 in perioada electorala - care nu se impart egal intre membrii Phoenix, ci dupa un criteriu stabilit de Covaci, care ar fi motivat ca procentul sau din incasari (si asa majoritar) trebuie sa creasca, intrucat el este Phoenix! Astfel, dupa mai multe scandaluri care l-au avut drept protagonist, vezi si cazul Baniciu - "aruncat" din trupa - Covaci "reuseste" sa dezbine cea mai importanta formatie romaneasca. Contactat de reporterii ZIUA, Covaci a sustinut ca nu existau nici un fel de disensiuni intre membrii trupei, dar ca acestia trebuie sa inteleaga ca nu mai poate accepta ca ei "sa lucreze pe la spatele lui, pentru a mai castiga niste bani si trebuie sa semneze noul contract".
Covaci se plange
Liderul Phoenix, Nicu Covaci, face si el cateva precizari, pe blogul formatiei, intr-un text pe care-l intituleaza "Cainii latra, caravana trece".
El sustine ca se vede nevoit sa informeze publicul despre ce se intampla cu adevarat in sanul formatiei, dupa ce presa, lipsita de carcater, a dezinformat, denigrand imaginea legendei Phoenix. Covaci declara ca nu exista nici o disputa intre membrii trupei, dar ca unele persoane, probabil invidioase, "dupa ce au parasit formatia, scrasnesc din dinti pentru ca trupa inca mai exista, cu toata dorinta lor de a o destrama definitiv. In plus, Covaci le raspunde colegilor sai pe care i-a obligat sa semneze un contract facut dupa bunul lui plac, si-i numeste pe acestia tradatori pentru ca nu s-au conformat dorintelor "Sefului". "De-a lungul anilor, multi au tradat formatia, multi scrasnesc din dinti pentru ca trupa inca mai exista, cu toata dorinta lor de a o destrama definitiv", incepe Covaci. Dupa care ii ia pe rand pe fostii sai colegi si "prieteni". "Mircea Baniciu a parasit formatia Phoenix in august 2007, fara sa ne anunte si dupa ce nu s-a prezentat la cateva concerte, avand in alte parti afaceri, presupun mai avantajoase. (...) Probabil ca inlocuirea sa si continuarea, fireasca, a activitatii formatiei, l-au deranjat si presupun ca va face eforturi in continuare pentru a ne ingreuna existenta", afirma Covaci despre unul din fostii sai colegi, pe care-l mai ataca spunand ca "l-am aparat si incurajat in permanenta ca sa isi invinga complexul de inferioritate in incercarea de a-l substitui pe Moni Bordeianu".
"Toate mi se sparg mie in cap"
Nicu Covaci se plange de situatia in care a ajuns sa i se sparga in cap toate oalele, dupa ce si-a ajutat toti colegii sa devina vedete. "Eu, ajutat si de studiile de metodologie si pedagogie facute in scoala si facultate, am inteles ca sta in puterea mea sa tin spatele acestor oameni extrem de sensibili, talentati si cu simtul realitatii neadecvat. Poate si de aceea ei sunt azi mari vedete, iar la mine in cap se sparg toate", sustine Covaci. El povesteste si cat de dificila a fost munca dusa de el pentru a-si convinge colegii sa ramana alaturi de formatie si prin ce chinuri trecea atunci cand trebuia sa inlocuiasca pe cate unul dintre acestia, cand nu puteau fi alaturi de trupa. "In cei 45 de ani de existenta, au trecut prin Phoenix peste 40 de artisti care toti si-au adus contributia la succesul acestei formatii. Culmea e ca unii dintre ei sunt revoltati ca formatia mai exista si dupa ce ei au parasit-o. Ceea ce lumea nu stie este ca a fi un Phoenix cere sacrificii si eforturi enorme, la care artistii nu sunt dispusi intotdeauna", mai spune Covaci. Liderul Phoenix explica si ca, cu timpul, pretentiile materiale au crescut, membrii formatiei ajungand la varsta la care au o familie trebuie intretinuta si astfel a fost de acord ca ei sa apara in public cu proiecte personale. Doar ca acestia s-au apucat de "suse" si nu mai sunt interesati de Phoenix, careia ii aduc un mare prejudiciu de imagine.
Pagina realizata de Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Le datzi prea multa importantza fanfaronilor   de SpargeLL
A r h i v a
  A doua suspendare    48 comentarii
  "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras    13 comentarii
  Clanul consilierilor    2 comentarii
  Planul lui Iliescu pentru Oprescu    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01526 sec.