Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Clanul consilierilor
-- Aproape jumatate din membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti se afla la al doilea sau al treilea mandat * "Rinocerii" sunt Doru Giugula si Victor Stan de la PSD
Alegerea pe lista a consilierilor generali ai Capitalei a permis perpetuarea in Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), timp de patru, opt sau de acum chiar si 12 ani a unor persoane care decid soarta Bucurestilor. Din totalul de 55 de membri ai CGMB, 23 se afla la al doilea sau al treilea mandat. 14 din cei 24 de consilieri nou alesi de la PD-L au castigat voturile bucurestenilor pentru a ramane inca un mandat: Ioan Popa (in prezent viceprimar general), Horatiu Tica (care din 1996 pana in 2000 a fost si seful Directiei de Publicitate din Primaria Capitalei), Doru Prioteasa, Calin Murg, Vasile Gherasim (fost primar al Sectorului 1 intre 2000-2004), Virgil Untaru, Elena Cruceanu, Gabriel Parvu, Dan Zatreanu, Mihai Voicu, Tiberiu Ivascu, Lucian Duta, Roxana Cosma, Mircea Valentin.
De la PSD, 5 din cei 16 nou alesi isi vor continua vechile mandate: Doru Giugula, Victor Stan (ambii la al treilea mandat), Mariana Campurean, Dragos Florescu, Gratiela Draghici (la al doilea). Din grupul de consilieri ai PNL au castigat pe lista jumatate (3) din cei vechi: Dan Meran, Gabriel Tanase si Sorin Purcarea, iar Sorin Paliga (care a fost si primar al Sectorului 3 in mandatul 1996-2000) este primul sub linie, avand oricand sansa de a inlocui un nou sosit. De la PRM, unul din cei trei consilieri alesi face parte din vechiul CGMB: Victor Iovici, iar Nicusor Stan se afla si el primul sub linia castigatorilor. Iata componenta CGMB dupa alegerile din 1 iunie: 24 PDL, 16 PSD, 8 PNL, 4 PNG CD si 3 PRM.
Istoria dupa Basescu
Pe site-ul Primariei Capitalei pot fi gasite informatii doar despre componenta Consiliului General din mandatul 2004-2008, din baza de date fiind stearsa cu grija orice informatie despre consilierii din mandatele 1996-2000 si 2000-2004. Despre CV-urile lor - chiar si pentru cei actuali -, nici vorba. De asemenea, la sectiunea Primar General, istoria postdecembrista a municipalitatii Bucurestilor incepe de la mandatul lui Traian Basescu, din 2000-2004. Despre predecesorii sai - Crin Halaicu (PNL), Victor Ciorbea si Viorel Lis (PNT-CD) -, nici un cuvant.
La alegerile din acest an nu s-au mai aflat cap de lista nume sonore, ca anii trecuti. Reamintim ca in 2004 figurau pe lista PSD ministrul Mircea Geoana, secretarul de stat Rovana Plumb si deputatul Ecaterina Andronescu, iar in 2000 - Varujan Vosganian (pe atunci la UFD) si Sorin Oprescu (PDSR). Rostul lor era doar de a capta voturile electoratului, pentru ca nici unul dintre ei nu a ramas la primarie, ci s-au inscris pe listele pentru Parlament, lasand loc liber in CGMB pentru ilustri necunoscuti, colegi de partid. Acum il avem cap de lista la PD-L pe Vasile Blaga, la PSD pe Cristian Diaconescu si Marian Vanghelie, la PRM pe Irina Loghin, iar la PNL - fosti consilieri si la PNG CD - persoane care n-au lucrat in administratia locala.
Parlamentarii de Bucuresti invizibili in Consiliu
Nici unul dintre cei 44 de parlamentari alesi in Capitala n-a calcat pragul CGMB in mandatul 2004-2008, desi au fost chemati in repetate randuri de consilierii generali "sa dea piept cu problemele orasului din partea caruia au obtinut voturi si pe care ar trebui sa-l serveasca".
Solicitarile CGMB catre Guvern si Parlament au fost ignorate atunci cand a cerut adoptarea unor acte normative privind infiintarea a sase comisii la primariile de sector pentru aplicarea mai rapida a Legii 10, transferarea centralelor Termoelectrice la Primaria Capitalei sau de trecere a metroului de la Ministerul Transporturilor la municipalitate. Doar in campania electorala s-au perindat pe la sedintele CGMB cativa parlamentari dornici sa ocupe fotoliul de primar general.
Iata numele parlamentarilor alesi de bucuresteni, pe liste, in 2004: senatori PNL - Radu Campeanu, Mircea Cinteza, Ionel Popescu; PD - Vasile Blaga, Cornelia Cazacu, Marius Marinescu (migrat la PC); PSD - Ion Iliescu, Corina Cretu, Sorin Oprescu; PRM - CV Tudor, Eugen Mihaescu; PC - Dan Voiculescu. Deputati: PD - Nicolae Bara, Anca Boagiu, Costica Canacheu, Anca Constantinescu, Valentin Iliescu, Mona Musca (pana in martie 2007) inlocuita de Ilie Cristian, Romeo Raicu (pana in mai 2007), Adriana Saftoiu (pana in decembrie 2004) inlocuita de Gabriel Popp; PNL - Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Mircea Ciopraga, Rares Manescu, Dan Motreanu; PSD - Adrian Nastase, Adrian Severin, Ecaterina Andronescu, Rodica Nassar, Aurelia Vasile; PC - Damian Florea, Corneliu Ciontu, Daniela Popa, Dan Ioan Popescu; 2 de la PRM - Lucian Bolcas, Iuliu Ioan Furo; Varujan Pambuccian (UAR), Aurel Vainer (FCER), Mihail Zaharia (indep.), Liana Dumitrescu (AMR), Zamfir Dumitrescu (Indep.), Sotiris Fotopolos (UER), Cozmin Gusa (PIN).
Tariceanu a pastrat un CGMB umflat
Legea administratiei publice locale a fost modificata si completata prin Legea nr. 286/2006, noile prevederi - printre care si reducerea numarului de consilieri generali de la 55 la 31 - urmand a fi aplicate din viitorul mandat.
Pe ultima suta de metri, in aceasta primavara, Guvernul a avut insa grija, prin OUG nr. 22/2008 - potrivit prefectului Catalin Deaconescu -, sa revina la vechea formula, pentru a evita pierderea controlului asupra Capitalei. Reamintim ca inainte de alegerile din 2004 s-a mai operat o reducere, de la 67 la 55, a membrilor CGMB, printr-o alta modificare a Legii administratiei publice locale (nr. 215/2001). Tot atunci s-au "taiat" doua din cele patru functii de viceprimar general, prevedere in vigoare si astazi.
Conform uzantelor, viceprimarii generali se aleg, prin votul CGMB, din consilierii cap de lista ai partidelor care vor forma o coalitie pentru obtinerea majoritatii - cea simpla fiind necesara votarii bugetului si a altor decizii ordinare, iar cea de doua treimi (ce poate fi negociata si ulterior, la fiecare sedinta), pentru adoptarea hotararilor privind patrimoniul orasului (asocieri cu diferiti investitori, garantarea unor credite municipale, imprumuturi externe).
Guvernul Capitalei
Cea mai importanta completare a Legii 286 ii da puteri sporite primarului general, a carui functie este asimilata cu cea a demnitarului si care isi va forma un adevarat guvern local, condus de un "administrator public".
In noua lege a administratiei publice exista un capitol special dedicat acestei functii de rangul premierului. Un compartiment distinct, denumit "Cabinet Demnitar" se afla, de asemenea, la dispozitia primarului general, format din director, 3 asistenti, 8 consilieri personali, 2 secretari personali si 2 curieri personali.
Revenind la functia de administrator public, precizam ca acesta va avea calitatea de ordonator principal de credite si va indeplini, in baza unui contract de management, atributii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. Adriean Videanu anuntase deja, anul trecut, ca isi va subcontracta toate atributiile care pot fi delegate conform ultimei modificari ale Legii administratiei publice locale, insa a renuntat ulterior, fara sa precizeze motivele. Fostul vicepremier Gheorghe Pogea era alesul, care urma sa fie uns "city manager" al Bucurestilor. Dupa ce s-a razgandit, Videanu a anuntat o alta varianta: "Voi apela la serviciile a 4, 5 sau 6 directori generali", care ar fi fost, de fapt, niste primari nealesi. In aceste conditii, Capitala ajungea sa aiba 11, 12 sau chiar 13 edili - daca i-am fi pus la socoteala si pe cei 6 primari de sector alesi. Planul facea parte din proiectul de restructurare a Primariei, iar Videanu a angajat cu 250.000 de lei firma Avantera pentru a-i regandi organizarea institutiei. Dupa delegarea competentelor, primarul general mai ramanea cu 29 de atributii din totalul de 133, iar in argumentarea deciziei sale, Adriean Videanu invoca eliminarea birocratiei. Primarul general nu a reusit sa-si puna in actiune planul, insa consultanta a fost platita, astfel ca viitorul edil-sef are terenul pregatit. Ca va fi Vasile Blaga sau Sorin Oprescu, fiecare din ei va avea grija sa isi aduca in miniguvernul de la Capitala oamenii preferati din partid sau cei pe care ii va impune conducerea partidului.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Doru Ciugula fost militian,   de sorge
Va ti inghitit limba ?   de sorge
A r h i v a
  A doua suspendare    48 comentarii
  "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras    13 comentarii
  Planul lui Iliescu pentru Oprescu    12 comentarii
  Scandalul Phoenix se muta pe bloguri    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01988 sec.