Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras
Continuam publicarea catorva extrase din Jurnalul Garnizoanei Militare Bucuresti, din 13-15 iunie 1990, document aflat, fara indoiala, si in Dosarul Mineriadei de la Parchet. Din pacate, desi din acest act reiese ca Ion Iliescu a dat ordine directe Armatei in timpul evenimentelor din iunie 1990, acesta este in continuare citat in acest caz doar ca "martor".
"Ora 23.20: Comandamentul Aviatiei Militare a raportat ca au sosit la Aeroportul Otopeni 200 militari din R.60 Pst. I s-a ordonat ca acestia sa se deplaseze in Piata M.Kogalniceanu pentru a participa la depresurarea Ministerului de Interne.
Gl. mr. Roman raporteaza ca masina cu substante lacrimogene a ajuns la Otopeni.
Ora 23.40: Gl. mr. Polianov raporteaza ca R.7 Mc. a ajuns la TVR (325 militari si 15 TAB-uri); acolo mai sunt 300 turbulenti, care urmeaza sa fie incercuiti.
Prim-adjunctul ordona gl. Budiaci sa ia masuri ca folosind intregul efectiv de militari care se afla la TVR sa incercuiasca grupurile de vandali si sa-i aresteze.
Ora 23.43: A decolat elicopterul de la Otopeni spre localul M.I., unde a lansat cele 2200 fiole lacrimogene.
Tinu intra pe fir
Ora 23.50: Directorul ziarului "Adevarul" se intereseaza la seful Marelui Stat Major care este situatia la obiectivele atacate si cum sa se interpreteze actiunea bandelor de huligani. Seful M.St.M. i-a repetat aprecierile facute de presedintele Iliescu, ca aceasta este o incercare de rebeliune de tip legionar, ca acestia au asupra lor arme si munitie sustrase din localul Politiei Capitalei, inclusiv uniforme de politie. (...)
Au sosit minerii
Ora 02.25: Ministrul Transporturilor, dl Dobre, comunica ora sosirii trenurilor cu muncitori si mineri.
Ora 00.55 - a sosit Brasovul
Ora 03.30 - a sosit un tren de la Constanta.
Ora 05.00 - sosesc 4 trenuri cu minerii din V.Jiului
- un tren de la Craiova
- un tren de la Galati
Pentru mineri este construit un centru de primire si dirijare condus de ministrul Dobre.
Ora 02.45: Presedintele Ion Iliescu cere primului adjunct situatia fortelor care au actionat la localul MI. I se comunica faptul ca pentru depresurarea si cucerirea localului MI au actionat 360 militari (200 parasutisti, 80 politisti militari si 80 militari din Tr.Pz. si Crd.). Asupra acestor subunitati, grupurile de turbulenti au folosit arme de foc."
Lunetistii secerau sub acoperirea mitralierelor
O marturie inedita intrata in posesia investigatorilor arata urmatoarele: "Aparent inexplicabil si cu o precizie matematica, aproape la fiecare rafala de mitraliera cad cate patru-cinci persoane, lovite "chirurgical" de cate un glonte in cap sau in gat. Un ARO de culoare albastru metalizat aparea de fiecare data si ridica cadavrele pe care le ducea undeva in apropiere, caci se intoarcea foarte repede... In doar cateva minute au fost impuscate 12 persoane sub ochii mei... Cel care tragea se afla in foisorul cladirii aflate vis-a-vis de Libraria Eminescu; era un lunetist inarmat cu o PSL de 7,62 mm, care, pe fondul zgomotului facut de catre cel care tragea razant cu mitraliera, isi alegea victimele si le impusca precis in cap sau in gat."
Victimele mineriadelor cer arestarea lui Iliescu
Reprezentantii victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990 si ai organizatorilor "Fenomenului Piata Universitatii" au inaltat ieri o cruce de marmura in Piata Universitatii, pentru a comemora acele zile negre din istoria post-decembrista a Romaniei, care au lasat in urma mii de raniti, sute de arestati abuziv si un numar necunoscut de morti.
Viorel Ene, din partea Asociatiei Victimelor Mineriadelor a cerut Parchetului sa treaca la arestarea lui Ion Iliescu, care se face vinovat, conform probelor depuse la dosar, de instigare si organizare a evenimentelor sangeroase din iunie 1990. Participantii la manifestare purtau tricouri albe pe care scria "In amintirea victimelor mineriadelor - 13-15 iunie 1990", "Iliescu arestat", "Iliescu egal Oprescu egal mineri", "Oprescu, doctorul lui Iliescu". Manifestantii, membri ai Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 si ai organizatiilor Civic Net - Piata Universitatii si Grupul Independent pentru Democratie au aprins lumanari in memoria victimelor mineriadei din iunie 1990 si au asistat la o slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti trimisi de Patriarhia Romana. Viorel Ene a spus si ca manifestantii au inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru arestarea lui Ion Iliescu si vor continua discutiile cu ministrul Justitiei, procurorul general si procurorul Marius Iacob, astfel incat cercetarile in dosarele mineriadelor sa fie corecte, transmite Mediafax. Intrebat, la BBC, cum comenteaza faptul ca discutia despre mineriada se poarta, in campanie, intre eventuali fosti reprezentanti ai FSN, Basescu a raspuns: "Slava Domnului, nu am fost membru FSN si slava Domnului, as spune, nu am fost in Bucuresti - locuiam la Constanta si am vazut la televizor evenimentele, ca de altfel si revolutia".
Pagina realizata de Victor Roncea 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Dovezi,domnule,dovezi!   de Adrian v.D.
Victoras   de Ratacitul
Explicatii pentru inexactitatile din Jurnalul Garnizoanei si Dosarul Mineriadei - de la V. Roncea   de VAR
Poporul roman mai are nevoie de 10-20 de mineriade bune   de Push Kin
In timp ce credibilitatea ta, Socrate, se umfla ca drijdia!!!   de costy
Domnule VR, credibitatea dv. tinde spre zero.   de Socrate
Legea Arhivelor   de Stefan Caliga
Prostimea draga niciodata nu are tact, in ultima instanta intotdeauna foloseste   de ionion
Foametea in momentul in care ajunge sa conduca tara incepe sa traga- turbeaza   de ionion
Eterna...plaga a Romaniei   de chirculescu
Erare umanum est    de FB
aha   de . .
Si Ceausescu asisderea   de Radu Dragan
A r h i v a
  A doua suspendare    48 comentarii
  Clanul consilierilor    2 comentarii
  Planul lui Iliescu pentru Oprescu    12 comentarii
  Scandalul Phoenix se muta pe bloguri    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01116 sec.