Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Decerebrarea Romaniei
George DAMIAN 
-- Parlamentul Germaniei a fost imbracat in iunie 1995 in intregime cu o panza alba si a ramas asa timp de doua saptamani. Realizarea unui grup de artisti a fost considerata o opera de arta - si chiar a meritat efortul. Insa cu cinci luni de zile inainte de demararea lucrarilor, parlamentarii germani au dezbatut timp de o ora daca sa permita folosirea cladirii Parlamentului german drept suport pentru o creatie avangardista.
Votul a fost unul strAns: 292 pentru, 223 impotriva si 9 abtineri. Cladirea istorica a Bundestagului nu a putut fi folosita intr-un proiect artistic - fie el si reusit - fara o dezbatere publica, un vot. Imi vine destul de greu sa-mi imaginez scuarul in care se gaseste statuia lui Frederich cel Mare din Berlin impodobit cu vreo sapte-opt cosuri de gunoi, sau ornat cu indicatoare rutiere catre Rammsdorf.
In BucureSti insa toate acestea sunt nu doar posibile - se intampla sub ochii nostri. Monumentul pompierilor a fost imbracat intr-un cufar. In fata statuii lui Mihai Viteazul a fost plantat un urias indicator rutier, la doi metri de soclul statuii. Statuia lui C.A. Rosetti a fost flancata de cosuri de gunoi - nu ca s-ar grabi bucurestenii sa le foloseasca - insa este practic imposibil sa ajungi la acele cosuri ca pieton fara sa risti sa devii victima vreunui sofer bezmetic. Bucurestiul devine un oras fara memorie: un loc in care colcaie o turma fara constiinta.
Firma care a acoperit monumentul pompierilor cu un cufar nu este catusi de putin vinovata. A cautat o ocazie de expunere maxima si a gasit-o. Vinovatii sunt in alta parte - si anume la Ministerul Culturii. Un inalt oficial de acolo declara la Realitatea TV ca Ministerul Culturii nu are nici o vina: nu a facut altceva decat sa aprobe o cerere, in conformitate cu legile in vigoare. Conform acestei viziuni, Ministerul Culturii este un fel de Polihaev de cauciuc, un fel de sumum functionaresc decerebrat, gata sa aplice apostile stereotipe pe orice hartie ii este pusa sub nas. Un desavarsit Polihaev de cauciuc pare sa fie Stefan Damian - directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti. Institutia cu nume lung de mai sus ar trebui - conform legilor - sa "colaboreze cu autoritatile administratiei publice si cu institutiile specializate pentru protejarea si punerea in valoare a bunurilor din patrimoniul cultural national". "Protejarea" este inteleasa intr-un sens extrem de relaxat: institutia cu nume lung a emis fara sa cugete prea mult un aviz pentru construirea de mastodonti de otel langa Biserica Armeneasca si Catedrala Sfantul Iosif. Cine protejeaza monumentele Bucurestiului? Se pare ca nimeni...
Pompierii care trebuiau sa ramana in cazarma pe 13 septembrie 1848 i-au spus capitanului Pavel Zaganescu: "Luati-ne si pe noi, nu ne lasati in cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, in Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri". O astfel de atitudine ar parea stupida in ziua de azi - astfel ca tocmai cei care ar trebui sa pastreze amintirea celor care au murit in Dealul Spirii permit acoperirea monumentului. Statuia lui Mihai Viteazul este asediata de tot felul de cutii de tabla purtatoare de reclame. Mai exista insa o speranta: ideea schimbului de statui intre Bucuresti si Chisinau. Mihai Viteazul contra Stefan cel Mare. Poate asa sa existe o sansa ca voievodul unificator sa aiba parte de un monument decent. Desi exista o mare probabilitate ca polihaevii de Dambovita sa-l ascunda cine stie unde pe voievodul de la Suceava sau sa-l impodobeasca cu vreo reclama stupida.
Nici o instituTie nu se simte in masura sa protejeze monumentele Bucurestiului. Decerebrarea Romaniei a prins un ritm alert: Ministerul Educatiei isi permite sa se otarasca la Academia Romana, care a iesit din amorteala si s-a pronuntat impotriva schilodirii examenului de bacalaureat. Polihaev de la Educatie se dovedeste la fel de nociv ca Polihaev de la Cultura.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Pai, dragutule, decerebrarea o folosesti si mataluta din plin in povestile despre greco-catolici   de Ion Ionescu de la Brad
Monumentele nationale se protejeaza prin lege   de Anca2008
si romania cerebrala cum ar reactiona?!,   de silviana
Memoria tepei   de moldoveanu
avem un presedinte   de terris
decerebrare voita si planificata   de tzara
DIALOG CU UN TANAR   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Romanii - popor de criminali prosti    2008-05-17
  O ancora pentru Serbia    2008-05-06
  Candidati noi - aceiasi oameni    2008-05-02
  Romania nu e ca Germania    2008-04-21
  Anarhia de la Marea Neagra    2008-04-03
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13077 sec.