Ziua Logo
  Nr. 4257 de vineri, 13 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Biserica de 700 de ani mistuita de foc
-- Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita-Nasaud, monument istoric din secolul al XIV - lea, s-a prabusit miercuri seara dupa ce a fost cuprins de flacari. Biserica are cel mai inalt turn din Transilvania, de aproximativ 75 de metri. Lacasul de cult se afla in reabilitare, incendiul declansandu-se in jurul orei 19.00, la schelele care inconjurau turnul bisericii, iar flacarile se vedeau de la intrarea in oras. Pagubele depasesc un milion de euro, fiind nevoie de peste un an pentru aducerea imobilului la starea in care era inainte de incendiu.
Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Kraus, a declarat ca din fericire nimic din interiorul imobilului nu a avut de suferit. In schimb, cele doua clopote au fost distruse. Krauss a spus ieri ca o persoana i-a relatat ca a vazut doi copii care au coborat fugind de pe schela bisericii cu putin timp inainte sa izbucneasca focul. "Am fost cu politistii si am vazut panoul electric, am verificat organizarile de santier care se afla in si in jurul bisericii. Nu s-au constatat acolo semnale serioase care ar duce in directia declansarii incendiului dintr-un scurtcircuit sau o defectiune tehnica la sistemul electric. Semnalmente pentru mana criminala foarte concrete nu avem", a declarat parohul.
Acesta a spus ca vrea sa o intrebe pe persoana care a afirmat ca i-a vazut pe cei doi copii daca ar fi in stare sa-i recunoasca dupa fotografii pentru ca din experienta pe care o are in ultimii ani, cu infractori care au intrat prin efractie in biserica, are si anumite banuieli. "Deocamdata, cercetam un tablou electric de la care presupunem ca ar fi putut fi declansat incendiul. Nu excludem nici ipoteza sa existe o mana criminala. Facem cercetari", au declarat anchetatorii, citati de Mediafax.
Biserica Evanghelica a fost construita initial in stil gotic, in secolul al XIV-lea si completata in secolul urmator. Ulterior, a fost modificata in stilul Renasterii. Cladirea monumentala din centrul Pietei Centrale a Bistritei dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi. Pe latura de sud se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica de la 1320 reprezentand un cavaler. (B.C.G.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Continuare   de Nicu Pruna
"Tatal lucreaza, si Eu lucrez !"   de HERUT
A r h i v a
  Guvernul lui Basescu    40 comentarii
  Revolutie romaneasca in criminalistica    3 comentarii
  Semnaturi pentru inculparea tartorului    21 comentarii
  S-a deschis Salonul de sicrie    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Guvernul lui Basescu (2143 afisari)
 Vadim are probleme cu partidul (1892 afisari)
 Semnaturi pentru inculparea tartorului (1551 afisari)
 Revolutie romaneasca in criminalistica (1266 afisari)
 Diamantele si tragediile familiei Onassis (1220 afisari)
 FIFA: Mutu nu este dator 12 milioane de euro clubului Chelsea (2681 afisari)
 Calculatorul modifica ireversibil creierul uman (2043 afisari)
 Un obiect neidentificat, observat in apropierea navetei Discovery (1922 afisari)
 SCOR FINAL: Romania-Italia, 1-1 (1566 afisari)
 20 de angajati ai Serviciului Permise Auto din Pitesti, retinuti pentru luare de mita (1287 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00666 sec.