Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Rufele ambasadoarei Pastarnac
-- Ambasada statului nostru in Nicosia se prezinta ca o fortareata pentru romanii aflati in Cipru * Nimeni nu este dispus sa te primeasca, nici macar in timpul orelor de program * Sub steagurile Romaniei si UE flutura, la strada mare, hainele puse la uscat de menajerele Andreei Pastarnac
ZIUA a realizat recent o investigatie in Cipru, incercand sa dea de urmele firmei Trigranit, cea care este pe cale sa primeasca 100.000 de metri patrati in centrul Capitalei pentru a ridica ansamblul imobiliar Esplanada. Dupa cum am prezentat in numarul de ieri, ancheta noastra a scos la iveala ca in locul unui sediu social functional (lucrativ), la adresa firmei Trigranit Holding Limited functioneaza o casa de avocatura fondata de ministrul Justitiei si Ordinii Publice din Cipru, Kypros Chrysostomides. Iar in directoratul acestei firme se afla una din fiicele aceluiasi ministru. La Registrul Companiilor din Nicosia am avut surpriza sa descoperim ca dosarul firmei Trigranit a disparut subit. In aceste conditii, proiectul Esplanada fiind pe cale sa fie declarat de interes national, am decis sa informam Ambasada Romaniei din Nicosia despre cele descoperite si chiar sa predam acesteia copii dupa actele actionariatului Trigranit.
Aflandu-ne intr-un stat strain, si fiind vorba despre implicarea unuia dintre cei mai importanti oameni din stat - ministrul Justitiei -, am considerat ca e potrivit sa ne anuntam vizita si sa ne informam daca este cazul sa ne luam anumite mijloace de protectie. Mai ales ca taximetristul care ne-a dus la casa de avocatura ne-a intrebat daca "mergem la mafioti" si s-a oferit sa ne ofere protectie fizica. Pe de alta parte, documentele despre actionariatul Trigranit, pe care le obtinuseram contra cost de la Registrul Companiilor, puteau interesa in cel mai inalt grad personalul calificat al ambasadei, stiut fiind ca fiecare ambasada are un ofiter SIE acoperit, insarcinat cu culegerea de informatii de interes.
Diplomatul de dupa gard
Luni, 2 iunie 2008, ora 12.00. Insotiti de avocatul Alexandru Morarescu, din Baroul Bucuresti, ne-am prezentat la sediul Ambasadei Romaniei din Nicosia, cladire in care functioneaza si o sectie consulara. Ne aflam in timpul programului, conform orarului afisat pe gard, dar portile erau incuiate. Am sunat si ne-a raspuns un tanar, care afisa un aer plictisit. I-am comunicat ca dorim sa stam de vorba cu ambasadorul sau cu cineva din conducere. I-am inmanat cartile noastre de vizita. Tanarul ne-a replicat de peste gard: "Ati nimerit prost! Doamna ambasador e plecata, are o delegatie de la minister". I-am spus ca nu trebuie sa vorbim neaparat cu ambasadorul, ci cu oricine dispus sa-i prezentam situatia descoperita. Am cerut sa intram in ambasada sa vorbim altfel decat peste gard. "Nu puteti intra fara aprobarea ambasadoarei! Si nu poate fi gasita acum", ni s-a spus. Intrebat cine este, tanarul a zis ca este "diplomat". Apoi s-a recomandat ca fiind Calin Mitri, cu rang de secretar III, dar nu s-a aratat interesat sa preia informatiile pe care eram dispusi sa le oferim, dandu-ne de inteles ca nu ne poate primi. Modul sau de comportare ni s-a parut mai degraba al unui portar, dependent de ambasador, decat al unui functionar diplomatic.
Asteptarea de la hotel
Ne-am deplasat la aripa opusa a cladirii, sperand sa gasim pe cineva la Sectia consulara. In afara de o functionara de la un ghiseu la care stateau la coada patru romani care lucrau in Cipru, nu era nimeni disponibil. Am fost nevoiti sa plecam, dupa ce am asteptat circa 15 minute in strada pana sa apara un taxi.
La circa trei-patru ore de la incident, am fost contactati telefonic de ambasadoarea Andreea Pastarnac pe celularul avocatului Morarescu. Informata despre vizita noastra, Pastarnac s-a scuzat pe un ton excesiv de amabil ca a fost prinsa "intre doua delegatii". La reprosurile noastre, ca indiferent de agenda misiunii, usa trebuia sa fie deschisa in timpul orelor de program pentru ca o ambasada nu e locuinta personala, ci o institutie la dispozitia romanilor cu diferite probleme, Pastarnac s-a justificat ca are un personal redus ca numar care abia poate face fata cerintelor. I-am explicat de ce am cautat-o si ne-a promis ca ne va cauta in scurt timp cineva la hotel pentru a lua legatura cu noi: "Asteptati, o sa vina cineva". Asta a fost tot. Numai ca la hotel nu a mai venit nimeni, desi am asteptat pana seara tarziu.
Cu lenjeria la strada mare
Timpul pierdut n-a fost insa zadarnic. Am putut observa ca la Ambasada Romaniei, care altminteri se prezinta luxos, chiar pe fatada care da la strada mare, sub drapelul tricolor si steagul Uniunii Europene, la etajul I al cladirii (unde cel mai probabil se afla apartamentul ambasadoarei Andreea Pastarnac), fluturau in vant zeci de rufe puse la uscat. Inclusiv lenjerie intima. O imagine care reprezinta Romania in Cipru.
Versiunea oferita de MAE
La intoarcerea in tara am cerut Ministerului Afacerilor Externe o explicatie despre faptul ca in timpul orelor de program nimeni nu e de gasit la ambasada. Din raspunsul oferit se intelege ca noi am fi fost cei care n-am mai vrut sa comunicam cu ambasada, desi am asteptat toata seara la hotel.
"(...) Doamna ambasador era implicata, impreuna cu alti membri ai ambasadei, in consultari politice la nivel de secretar de stat cu ministrul Afacerilor Externe cipriot. Imediat dupa ce a iesit din reuniunea respectiva, afland ca dl. Savaliuc a cautat-o, Andreea Pastarnac l-a contactat si si-a exprimat disponibilitatea de a avea o intalnire, dar colegul dvs. a aratat ca nu mai e posibil (...)".
Andreea Pastarnac (foto) are 40 de ani, a absolvit filologia, este doctorand in literatura ebraica, cu mai multe studii efectuate in Israel. A ocupat de-a lungul timpului functii in MAE si ambasada Romaniei din Tel Aviv. A fost numita ambasador extraordinar si plenipotentiar in Cipru, la 16 ianuarie 2006, de catre presedintele Traian Basescu.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 3158  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
17 ani   de gabriela_roberta
17 ani..gabriela..   de gabriela_roberta
deplorabil...e clar ca nu ganditi..   de gabriela_roberta
SUNTETI NISTE PAMFLETARI!!   de gabriela_roberta
eu am gresit doar o data   de adriann
Pai imaginea e ok, inseamna ca femeia e curata   de DanBruma
conteaza si rufele,conteaza si chiseul deschis!   de silviana
Mai baieti, daca in urma cu 80 de ani ati avut si voi o aventura cu tovarasa   de ionion
Daca este adevarata chestia cu rufele p[use la uscat....   de Socrate
Buna berea in Cipru?   de Bula Demnitarului
Zice ca are asta o fusta ca o parashuta. Toti bolsevicii intra sub fusta ei.   de ionion
Da macar lenjeria intima sa si-o puna la uscat in pod- nu de alta dar este gaurita    de ionion
Mai tanti, da ia zi drept : nu esti din familia Voronin ? din neamurile ei ? zau parca te-as   de ionion
Auzi tanti da ruseshte stii - ca acu in Cipru rusa ie prima limba "internationala" care se   de ionion
De cand pe Mitza Baston a trimis-o I.L.Caragiale ca Ambasadoare in Cipru ?   de ionion
Tzatza asta este AMBASADOARE ? Sfanta Preacuvioasa Fecioara fa o minune si    de ionion
Domnule Savaliuc -dictionare aveti la redactie ?   de Bosfor
sint pline ambasadele shi consulatele de frecatori de menta   de buratino
Chestia nu e singulara!   de Hantzy
A r h i v a
  Dihonie in PNL    28 comentarii
  Regele l-a evitat pe Iliescu    109 comentarii
  Constitutia UE la mana irlandezilor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.