Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Satul ce se viseaza capitala
Rares BOGDAN 
Clujul nu reuseste sa-si depaseasca mentalitatea rurala. Cu o populatie ce a crescut progresiv in ultimii ani, orasul ce se viseaza capitala a Ardealului risca sa-si dovedeasca, in fata unor provocari culturale de amploare, micimea si limitele unui biet sat ardelean devenit intamplator pol investitional. Nimeni nu poate contesta ca orasul traieste un miracol din punct de vedere economic si investitional, insa un observator atent la ceea ce inseamna "cealalta parte" a acestui oras poate descoperi lucruri infioratoare privind rigiditatea taraneasca a majoritatii locuitorilor sai. Cartierele par satele unei comune. Gaini crescute pe balcon in Manastur, ceapa si rosii crescute intre blocuri in Zorilor si Gheorgheni, cotete cu porci la marginea Marastiului si Grigorescului nu sunt doar simple relicve ale civilizatiei satului transferate in inima metropolei clujene.
Pur si simplu, marea majoritate a locuitorilor Clujului nu au putut imbratisa coordonatele vietii citadine, ramanand tributari ruralismului profund. Toate aceste realitati, se ascund sub pres si se scot in fata proiecte de zgarie-nori, business center-uri, mall-uri si magazine cu brand, vin peste noi si arata lumii adevarata fata a unui oras ce a ars etape in devenirea sa.
Supararea este pricinuita de comparatia intre Cluj si Sibiu, avand placerea sa fiu invitat la evenimentul "15 ani de Excelenta" a prestigiosului Festival de Teatru de la Sibiu. Pe langa aceasta comparatie, sunt informatii absolut socante cu privire la modul in care vad clujenii TIFF-ul. Primul soc il reprezinta suma investita in eveniment de catre cele doua administratii, cea sibiana si cea clujeana. Cu 400.000 de euro a ales sa sustina Festivalul International de Teatru din Sibiu primaria lui Johannes si cu inca 100.000 de euro, Consiliul Judetean, condus de Botesch.
La Cluj, TIFF-ul a primit doar 100.000 de euro de la Primaria lui Boc si nimic decat promisiuni de la CJ-ul lui Nicoara. Asta, in timp ce bugetul Clujului este de cateva ori mai mare decat al Sibiului. Dar aceasta diferenta este data tocmai de modul in care privesc astfel de evenimente reprezentantii celor doua orase. Clujul se afla inca la faza lautarismului de tip Festivalul Berii, in timp ce Sibiul a inteles, mai repede decat alte orase, ca dezvoltarea unei urbe nu poate fi privita doar din perspectiva economico-imobiliara. Sansa pentru Cluj a venit din partea a trei companii, Vodafone, IMPACT si Iulius Mall care au inteles ca investitiile economice trebuie dublate de cele cultural-spirituale.
Investitia in cultura si punerea in valoare a identitatii proprii fiecarui oras duc, in cele din urma, la o renastere spirituala si la o afirmare a specificului fiecarei urbe transilvane. Clujul risca in acest moment sa fie asemeni multor milionari post-decembristi ce circula cu masini de sute de mii de euro, asezonate cu diverse accesorii de lux, dar care, in vilele gigantice, nu detin decat maxim o pereche de carti de joc, biblioteca fiind o anexa netrebuincioasa pentru cei ce cred ca banul face totul. Ar fi prea multe de spus despre cetatenii urbei de pe Somes, dar trebuie amintit ca avangardismul si modernismul raman inacceptabile pentru cei care au vazut in filmele din acest an de la TIFF doar sex, homosexuali si incest. Tot o bila neagra merita un Cluj in care cluburile, barurile si restaurantele se inchid la ore in care viata la Portoroje, Cannes, Karlowy Vari, Salonic, Sarajevo, Avignon, Edinburgh sau Sibiu si Bucuresti incepe sa tresalte. Aici, conservatorismul si-a pus amprenta inclusiv pe proprietarii acestor "asezaminte". La Cluj, de frica unora care reclama orice si oricand, municipalitatea a tras obloanele peste oras, fenomen ce aminteste de trecerea cirezilor de vaci prin satele transilvane, moment ce semnifica incheierea unei zile in lumea satului. Lipsa unor manageri culturali, lipsa vehicularii conceptelor moderne de oras creativ si regenerare cultural-istorica poate duce Clujul in situatia in care cei 100.000 de studenti sa nu mai insemne nimic intr-o mare de uniformizare a lumpenului post-proletar clujean si a plebei rurale coborata de pe vai, ce tind sa devina stapanii absoluti.
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Cluj Napoca   de DonS
Stimabile autor   de Rollo
Cluj-Napoca   de Tudor190
De ce il scarmanati:)   de Budapestanul
Clujul conservator   de Eufrosin
Bogdanele, exagerezi aiurea-n tramvai   de buratino
fossatum   de mirapo
Lamuriri despre ideea de capitala   de Tene Ionut
"rigiditatea taraneasca a majoritatii locuitorilor"    de Olga Khan
Pax vobiscum   de argus1491
ma oule !   de FB
Un autor ciudos se cunoaste dupa    de briel
Draga domnule...   de dada
Cateva observatii   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Rusia - Romania, 130 - 0    3 comentarii
  Observatii despre alegeri. Duminica, ora 16.00    2007-11-26
  Dragul mamii, sa stai departe de golani!    2007-10-15
  Inapoi la spaga mioritica    2007-10-11
  Tranzactia lui Patriciu si grimasa lui Basescu    2007-08-29
  Victoria lui Tokes    2007-07-27
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15701 sec.